Arapskim partnerima najviši ordeni

Orden Crne Gore na lenti, dodijeljen je kralju Jordana Abdulahu II Al Huseinu, orden Zastave prvog stepena Muhamedu bin Zajedu
66 pregleda 33 komentar(a)
Muhamed bin Zajed, Milo Đukanović, Foto: Arhiva Vijesti
Muhamed bin Zajed, Milo Đukanović, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 23.07.2015. 05:30h

Najviša državna odlikovanja nakon osamostaljenja Crne Gore predsjednik Filip Vujanović dodijelio je članovima kraljevskih porodica Jordana i Saudijske Arabije, čija ulaganja u turizam i informacione tehnologije Vlada godinama bezuspješno pokušava da obezbijedi.

Najviše državno priznanje, orden Republike Crne Gore na lenti, dodijeljen je kralju Jordana Abdulahu II Al Huseinu. Njegova supruga, kraljica Jordana Ranija Al Abdulah dobila je orden Velike zvijezde, koji je po značaju odmah i za ordena kojim je okićen njen suprug. On se dodjeljuje za naročite zasluge na razvijanju i učvršćivanju saradnje između Crne Gore i drugih država, kao i za doprinos međunarodnom ugledu i položaju države.

Vujanović je 2013. boravio u posjeti Jordanu, a u delegaciji su bili potpredsjednik Vlade Rafet Husović i ministar ekonomije Vladimir Kavarić. Mediji su nedavno objavili da su predstavnici Investiciono-naftnog fonda iz Jordana planirali da dovedu "Facebook" i "Instagram" u Crnu Goru, ali da je projekat odložen na zahtjev investitora zbog pada cijena nafte na svjetskim berzama.

Dobitnici Crnogorske velike zvijezde, kako se navodi u odgovoru iz kabineta Filipa Vujanovića, su i princ Halid Al bin Abdul Azir Al iz Saudijske Arabije i šeik Muhamed bin Zajed, princ Abu Dabija.

Arapski zvaničnik je prijatelj premijera Mila Đukanovića. Rojal grupa je bila zainteresovana za kupovinu Kraljične plaže, a Arapi su navodno pokazivali interesovanje i za Adu Bojanu i ulcinjsku Veliku plažu.

Vujanović je visoko, posthumno, priznanje dodijelio premijeru Srbije Zoranu Đinđiću i bivšem ambasadoru SAD i Đukanovićevom savjetniku, Ričardu Sklaru. Oni su takođe dobitnici ordena Crnogorske velike zvijezde.

Interesantno je da je Entoni Bejli, lobista iz Velike Britanije koji je dogovorio Vujanovićev prijem kod kralja Jordana Abdulaha Al Huseina, takođe zaslužio orden Crnogorske zastave prvog stepena. U odgovoru iz predsjednikovog kabineta piše da je Bejli član međunarodnih udruženja koja promovišu međudržavne vrijednosti, dok je na sajtu anthonybailey.org objavljeno da je bio Vujanovićev specijalni izaslanik.

Medalja za zasluge dodijeljena je direktoru i potpredsjedniku Rotšild banke Žan Klod Majeru. On je ranije ponudio Vladi finansijsko savjetovanje za velike razvojne projekte iz turizma, energetike i transporta, kao i za finansiranje i refinansiranje duga, objavljeno je na Vladinom sajtu.

Među dobitnicima visokog priznanja, ordena Crnogorske zastave prvog stepena, je i vaterpolo reprezentacija za osvojenu zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu u Malagi.

Medaljom za zasluge nagrađeni su bivši vojni atašei SAD Dejvid Knič, Brus Marfi, Rade Klisarić (Slovenija), zatim kapetan Vojske Crne Gore Ivica Simonović. Visoko prizanje orden Zastave prvog reda Vujanović je dodjelio Božidaru Ivaniševiću, autoru crnogorskih etno pjesama, slikaru Vojislavu Staniću, Milanu Kučanu, bivšem predsjedniku Slovenije...

Predlagači odlikovanja su Vlada, ministarstva, Glavni grad, CANU, CBCG...

“Sve prispjele predloge predsjednik je dostavljao komisiji sa odlikovanja na razmatranje, koja je dala pozitivna mišljenja”, objašnjava se.

Orden Crnogorske zastave za savjetnika Angele Merkel

Glavnog savjetnika za spoljnu politiku i bezbjednost njemačke kancelarke Angele Merkel, Kristofa Hojzgena (Christopha Heusgena) Vujanović je odlikovao ordenom Crnogorske zastave prvog stepena.

Merkelova ima rezevisan odnos prema premijeru Milu Đukanoviću i jedini njihov susret je bio tokom Berlinske konferencije u avgustu prošle godine kada je ugostila premijere svih država Balkana.

Hojzgen je prije dolaska u kabinet Merkelove bio i savjetnik visokog predstavnika EU Havijera Solane.

Medalje Maureru, Su Kej Braun, Sands, Gaspariču, Gerasimovu...

Od 85 odlikovanih 11 su bivši i sadašnji ambasadori u Crnoj Gori. Orden Crnogorske zastave prvog stepena, koji se dodjeljuje za "naročite zasluge", dobili su: bivši ambasadori SAD u Podgorici Roderik Mur i Su Kej Braun, zatim Kine Li Mangang i Đi Žaolin.

Isto priznanje, koje je četvrto na ljestvici od ukupno 12, dobili su bivši šef delegacije EU u Podgorici Leopold Maurer, bivši ambasador Italije Serđo Barbanti i Rusije Jakov Gerasimov, Velike Britanije Kejt Najt Sands i Bugarske Maja Dobreva.

Bivši ambasador Francuske Bernard Garanše, dobitnih je tog ordena ali drugog stepena, dok je ambasador Slovenije Vladimir Gasparič zaslužio medalju za zasluge koje se daje za "izvršavanje povjerenih zadataka koji posebno donose prijateljskim odnosima Crne Gore i drugih država".

Orden Crnogorske zastave prvog stepena dobili su predsjednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak, nosilac Partizanske spomenice 1941. Lidia Jovanović, akademik Branko Pavićević, SUBNOR, načelnik Generalštaba Ratne mornarice Italije Paolo Rosa, Andrija Nikolić, predsjednik Udruženja boraca.

Orden Crnogorske zastave drugog reda dobila je Bokeljska mornarica, profesor emeritus Veselin Simonović, FK Lovćen sa Cetinja, dok je isto piznanje ali trećeg stepena dobilo, između ostalog i Hrvatsko građansko društvo.

Bonus video: