Sponzori platili koktele za 13. jul

Proslavu Dana državnosti organizovale ambasade u Argentini, Belgiji, Srbiji, Makedoniji, Sloveniji, Francuskoj i na Kosovu
156 pregleda 10 komentar(a)
Crnogorska zastava, Crna Gora, Foto: Shutterstock
Crnogorska zastava, Crna Gora, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 21.07.2015. 18:52h

Troškove proslave Dana državnosti u sedam crnogorskih diplomatskih predstavništava pokrili su donatori, navode u Ministarstvu vanjskih poslova i evropskih integracija (MVPEI).

Proslava 13. jula organizovana je u ambasadama u Sloveniji, Srbiji, Makedoniji, Kosovu, Argentini, Belgiji i Francuskoj, ali u MVPI nijesu odgovorili koliko su iznosili pojedinačni troškovi proslava.

"Proslava Dana državnosti obilježena je u organizaciji ambasada Crne Gore u Argentini, Belgiji, Srbiji, Makedoniji, Sloveniji, Francuskoj i u Republici Kosovo. Troškove organizacije proslave snosili su sponzori”, kazali su u Ministarstvu.

Sudeći prema medijskim izvještajima, Dan državnosti najglamuroznije su obilježili ambasadori u Sloveniji i Srbiji Miomir Mugoša i Branislav Mićunović. Kako je prenio portal CdM, Mugoša je 13. jul proslavio u društvu nekoliko stotina zvanica u Kristalnoj dvorani Grand hotela Union u Ljubljani. Prema cjenovniku ovog elitinog hotela posluženje se na prijemima naplaćuje 30 eura po gostu, a piće je 20 eura. Zakup sale je gratis. Tokom proslave je prikazan film o 13. julu, organizovana izložba "Oktoih“, a trio muzičara iz Podgorice izveo je himne Crne Gore i Slovenije kao i Odu radosti.

Za razliku od Mugoše, čijem su koktelu prisustvovali predstavnici državnih organa i diplomatskog kora, Mićunović je na prijemu u Hajatu, između ostalih, ugostio patrijarha Irineja, predsjednicu Skupštine Srbije Maju Gojković, ministre Nebojšu Stefanovića, Nikolu Selakovića, Aleksandra Antića, Ivana Tasovca kao i brojne predstavnike diplomatskog kora, kulturnog i javnog života.

Prema cjenovniku u elitnom beogradskom hotelu, ponuda pića, u zavisnosti od proizvođača, kreće se od 7 do 12 eura po osobi, dok ketering košta od 18 do 25 eura po zvanici. Za dvočasovne prijeme uprava beogradskog hotela dodjeljuje gratis Kristalnu dvoranu.

Kako su prenijeli mediji, 13. jul obilježen je u Prištini u velikoj sali Kosovskog narodnog pozorišta, dok je u Argentini proslavljen u svečanom salonu Spomenika zastavi u Rosariju.

Počasni konzul Barthed organizovao proslavu na Malti

Iako u odgovorima Ministarstva “Vijestima ” to nije navedeno, Dan državnosti proslavljen je i na Malti. Kako su ranije prenijeli državni mediji proslavu 13. jula organizovao je počasni konzul Crne Gore na Malti Alfred Barthed. Crna Gora u toj zemlji ima počasnog konzula, dok poslove administracije pokriva ambasada u Rimu.

"Tokom prijema je pokrenuta inicijativa da se mala zajednica Crnogoraca koji žive na Malti okupi i bude ipak prepoznatljiva kroz djelovanje udruženja “Crnogorci na Malti”, saopšteno je tada iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija.

Bonus video: