Ulcinj: O ulicama će odlučiti sud

Prema odluci, pored značajnih imena iz istorije Albanaca, ulice u Ulcinju dobiće Radovan Zogović i Pavle Mijović
230 pregleda 9 komentar(a)
Ulcinj, Foto: Samir Adrović
Ulcinj, Foto: Samir Adrović
Ažurirano: 21.07.2015. 18:33h

Ulcinjski parlament usvojio je juče predloge odluka o preimenovanju ulica u mjesnim zajednicama 1 i 2 i Štoju, ali će ocjenu zakonitosti tih akata dati nadležni sudovi.

To je odbornicima vladajuće koalicije (Forca, DP i URA) predočio odbornik SNP Andrija Ćetković koji je nekoliko puta za skupštinskom govornicom ponovio da Savjet za imenovanje ulica i trgova nije poštovao zakonsku proceduru.

Još oštriji u diskusiji bio je odbornik DF-a Milan Rolović koji je optužio predsjednika savjeta Nailja Dragu i šefa SO Fuada Hadžibetija da su radili netransparentno i falsifikovali pojedina dokumenta kako bi obmanuli odbornike i javnost.

“Posljednja sjednica savjeta održana je šestog maja bez mišljenja MZ 1 i MZ 2. Iako član savjeta, to mišljenje koje datira s kraja maja, dobio sam nedavno sa skupštinskim materijalom. Tu se vide loše namjere”, kazao je Rolović, navodeći da se u predlogu ne vidi ko su predlagači niti ima adekvatno obrazloženje za sve.

Draga je, odgovarajući na optužbe Ćetkovića i Rolovića, kazao da ga raduje činjenica da u ulcinjskom parlamentu više nema tabu tema ni prerasuda.

“Vidite kako možemo da pričamo o svemu i to je dobro za sve nas”, kazao je Draga, navodeći da su predlozi odluka savjeta pravi model kako treba raditi i u drugim gradovima.

Predlogom odluke, pored značajnih imena iz istorije Albanaca, ulice u Ulcinju dobiće Radovan Zogović i Pavle Mijović.

“Dobro bi bilo da i Podgorica da neku ulicu zaslužnim ljudima iz naše istorije”, kazao je Draga.

Odbornici DUA Mehmet Zenka i Hatidža Đoni podržali su predloge lokalne vlasti, upozoravajući da bi novo obaranje odluke bilo sprdanje sa istorijom grada i ličnostima koji bi trebalo da ponesu imena.

“Molim boga da ste ovaj put sve uradili kako treba”, kazao je Zenka, aludirajući na gotovo identičnu odluku SO Ulcinj od prije 13 godina, koju je nakon žalbe SNP, zbog formalnih propusta, poništio Ustavni sud.

Hadžibeti je kazao da su on lično i savjet poštovali zakonskie procedure i od resornog ministarstva dobili saglasnost na Program za nazive ulica za 2015.godinu, koji će se uskoro naći pred odbornicima.

“Usvojili smo odluke o imenovanju ulica u MZ 1 i MZ 2 koje samo nose imena toponima i prezimena kao i preimenovanje imena ulica u Štoju brojevima, za šta nam nije bila potrebna saglasnost Vlade. Moraćemo uskoro da usvojimo i program, da ga objavimo u službenom listu, dostavimo resornom ministru na saglasnost i nakon toga ga usvojimo kao odluku”, kazao je Hadžibeti.

Bulevari Maršala Tita i Bratstva i jedinstva, programom će biti preimenovani u bulevare Đerđa Kastriota Skenderbega i Samija Frašerija, a ulice 26. novembra, Ivana Milutinovića i Ćazima Resulbegovića ponijeće imena Hafiza Ali Ulqinakua, Muja Ulqinakua i Imera Prizrenija. Za Resulbegovića je rezervisana ulica od pravoslavnog groblja do Limana, a novim rješenjem ulice bi trebalo da dobiju i Pavle Mijović, Simon Filipaj, Edit Durham, Cafo Beg, Dinko Franetović, Ali Podrimja, Mehmet Đuli, Radovan Zogović, ali i Sabataj Cevi.

Rasprava odbornika u sali o granicama i istoriji

Zasjedanje je obilježila i rasprava odbornika DP-a Kadra Sinanija i Ćetkovića.

“Ulcinj nikada nije pripadao Crnoj Gori do Berlinskog kongresa 1878”, ustvrdio je Sinani.

Kako je naveo, do tada u Ulcinju nije ni bilo Crnogoraca. Ćetković je uzvratio da Sinani ne poznaje dobro istoriju.

“Ulcinj nikada nije pripadao Albaniji koja je 1912. postala međunarodno priznata država”, kazao je Ćetković. Đoni je kazala da je pitanje granica u regionu završeno. “Tako kaže Evropa i predsjednici i Crne Gore i Albanije i Kosova”, kazala je ona.

Bonus video: