UPRKOS PRIJETNJI ZATVOROM ZA UČEŠĆE NA STRANIM RATIŠTIMA

U ISIL otišlo tri puta više državljana Crne Gore

Dva državljanina Crne Gore borila su se na strani ISIL-a u septembru prošle godine
94 pregleda 86 komentar(a)
Islamska država, Foto: Reuters
Islamska država, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.07.2015. 05:14h

Na ratištima u Siriji i Iraku ratuje tri puta više crnogorskih državljana nego prošlog septembra, može se zaključiti poređenjem prošlogodišnjeg i  izvještaja Agencije za nacionalnu bezbijednost (ANB) za 2013. godinu. 

Nakon što su članovi Odbora za bezbijednost i odbranu juče imali uvid u  izvještaj ANB-a predsjednik tog skupštinskog tijela Mevludin Nuhodžić kazao je da u borbenim dejstvima u Siriji i Iraku učestvuje šest crnogorskih državljana, a na ukrajinskom ratištu jedan.

Nuhodžić je u septembru izjavio da je od oktobra 2012. do septembra 2015. godine, u Siriji bilo 13 državljana Crne Gore, dok su dvojica bila u Ukrajini.  Tada je kazao da su dvojica   ostala u Siriji, dok ih se  deset vratilo a  jedan poginuo. 

Crna Gora je u međuvremenu uvela zatvorske kazne za odlazak svojih državljana na strana ratišta, te regrutovanje i finasijsko pomaganje.   

Nuhodžić je juče kazao da svaki slučaj, kada je u pitanju radikalna ideologija treba da zabrinjava.

„Vrlo je bitno da nadležni državni organi prate svaki slučaj i da su ovo pojedinačni slučajevi, a nije organizovana i značajnija pojava u Crnoj Gori. Dovoljno je  da takvi slučajevi zahtijevaju dodatni oprez i punu pažnju  državnih organa. Iz informacija koje imamo, oni to rade sa kvalitetnom regionalnom saradnjom”, kazao je on, navodeći da je Odbor od ANB-a zatražio da prioritet u radu budu aktivnosti kriminalnih grupa.

Preporučujemo za Vas