"Crna Gora i Kosovo posvećeni regionalnoj saradnji i integracijama Zapadnog Balkana"

Navodi se da je tokom razgovora izraženo obostrano zadovoljstvo povodom sadržaja i kvaliteta međudržavnih odnosa, što potvrđuje intenzivan politički dijalog, kao i intenzivna saradnja na radnom nivou u svim sektorima
59 pregleda 1 komentar(a)
Ljiljana Tošković, Krešnik Gaši, Foto: MVPEI
Ljiljana Tošković, Krešnik Gaši, Foto: MVPEI
Ažurirano: 20.07.2015. 17:42h

Crna Gora i Kosovo će zajedničkim naporima u predstojećem periodu, kroz nove modele regionalnog i ekonomskog povezivanja, dodatno unapređivati bilateralne odnose, saopšteno je na konsultacijama između crnogorskog Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija i Ministarstva inostranih poslova Kosova.

Prve bilateralne političke konsultacije između Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija Crne Gore i Ministarstva inostranih poslova Kosovo održane su danas u Prištini.

Delegacije su predvodili generalni direktor Direktorata za bilateralne poslove u MVPEI Ljiljana Tošković i generalni sekretar kosovskog Ministarstva inostranih psolova Krešnik Gaši.

“Konstatovano je da su bilateralne konsultacije i njihovo redovno održavanje odličan model za razmatranje svih tema od bilateralnog i regionalnog značaja, kao i za razgovore o svim drugim temama od obostranog interesa, zbog čega je dogovoreno njihovo održavanje na polugodišnjoj ili godišnjoj osnovi”, saopšteno je iz Ministarstva.

Navodi se da je tokom razgovora izraženo obostrano zadovoljstvo povodom sadržaja i kvaliteta međudržavnih odnosa, što potvrđuje intenzivan politički dijalog, kao i intenzivna saradnja na radnom nivou u svim sektorima.

Pozitivno je ocijenjena dinamika kojom se aktuelna pitanja u bilateralnim odnosima između Crne Gore i Kosova rješavaju i konstatovano da će dvije države nastaviti saradnju na osnovama dobrosusjedstva, prijateljstva, međusobnog povjerenja i uvažavanja.

“Budući da su Crna Gora i Kosovo posvećeni regionalnoj saradnji i integracijama Zapadnog Balkana, iskazano je obostrano uvjerenje da će zajedničkim naporima, u predstojećem periodu, kroz nove modele regionalnog i ekonomskog povezivanja, dodatno unapređivati bilateralne odnose”, kaže se u saopštenju.

Posebna pažnja posvećena je modalitetima intenziviranja razmjene znanja i iskustva iz procesa evropskih integracija.

Razmotreno je i pitanje ugovorno-pravne osnove saradnje i definisanje daljih aktivnosti u cilju njenog jačanja a pokrenuta je inicijativa za zaključivanje bilateralnih sporazuma u oblastima nauke, obrazovanja, kulture, ekonomije, turizma i poljoprivrede.

Konsultacije su bile prilika i da crnogorska strana ponovi stav o potrebi učešća Republike Kosovo u radu svih regionalnih organizacija i mehanizama, te podršku Kosovu za učlanjenje u svim međunarodnim organizacijama.

Tokom posjete Prištini, delegacija je imala odvojene susrete i sa ministrom unutrašnjih poslova Kosova Skenderom Hisenijem, savjetnikom kosovskog premijera i zamjenikom ministra lokalne samouprave Bajramom Gecajem, i šefom kabineta i savjetnikom za odnose s javnošću predsjednice Kosova Arberom Vlahijuom.

“U svim razgovorima zajednički je ocijenjeno da Crna Gora i Kosovo, u kontinuitetu, razvijaju odlične bilateralne odnose, kao i da oni predstavljaju primjer dobrosusjedstva, bliskosti i prijateljstva dvije države”, dodaje se u saopštenju MVPEI.

Planirano je da, drugog dana konsultacija, delegaciju crnogorskog ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija primi ministar za zajednice i povratak u Vladi Republike Kosovo Dalibor Jevtić.

Bonus video: