Konjević: Svako ko nakon određene utakmice ne pobijedi, uvijek mu je neko kriv

"Vjerujem da će ovo doprinijeti rastu povjerenja u izborni proces, optimista sam u tom dijelu", kazao je Konjević
2 komentar(a)
Raško Konjević, Foto: Vlada Crne Gore
Raško Konjević, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 20.07.2015. 13:51h

Uređaji za elektronsku identifikaciju birača biće isporučeni Crnoj Gori do kraja januara naredne godine, saopštio je ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević, navodeći da vjeruje da će sprovođenje ugovora sa kompanijom zaduženom za isporuku doprinijeti rastu povjerenja u izborni proces.

Konjević, koji je potpisao ugovor sa autrijskom kompanijom S&T, koja se obavezala da isporuči opremu i izradi softver za elektronsku identifikaciju birača na biračkim mjestima, saopštio je da se radi o nabavci 1,2 hiljade uređaja i da će, shodno ugovoru, distribucija uređaja ići u četiri isporuke po 300 uređaja.

"Prva isporuka je u septembru, druga u oktobru, treća krajem novembra i četvrta krajem januara naredne godine. Softver, koji je dio ugovora, i koji će biti instaliran u terminale, biće izrađen do kraja novembra, shodno obavezama iz potpisanog ugovora", kazao je Konjević na konferenciji za novinare.

On je rekao da je vrijednost ugovora oko 1,5 miliona eura sa PDV-om, navodeći da se realizacijom ugovora završavaju obaveze Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) vezano za implementaciju Zakona o izboru odbornika i poslanika.

"Shodno Zakonu, naša obaveza je da, u ime države, nabavimo ovaj sistem i da se uradi softverska aplikacija koja treba da podrži korišćenje ovog terminala tokom dana izbora. Mislim da bi povjerenje u izborni proces trebalo da raste kroz impelementaciju ovog propisa", kazao je on.

Prema njegovim riječima, nakon što u tehničkom smislu uređaji budu nabavljeni i uređen softver, onda je dominantna nadležnost drugih državnih organa, Državne izborne komisije, da se, zajedno sa MUP-om i drugima, pripremi organizacija redovnih izbora koji se, kako je dodao, očekuju najvjerovatnije u trećem kvartalu naredne godine.

"Vjerujem da će ovo doprinijeti rastu povjerenja u izborni proces, optimista sam u tom dijelu. Naravno, svako ko nakon određene utakmice u toj utakmici ne pobijedi, posebno u crnogorskim okolnostima, uvijek mu je neko kriv, a ponajmanje on koji je učestvovao u tom procesu", rekao je Konjević.

Kako je rekao, u Crnoj Gori je teško prognozirati da li će ovim neko biti zadovoljan ili ne.

"Na nama je da uradimo šta je naša zakonska obaveza, na drugim državnim organima takođe i da taj izborni dan protekne u skladu sa definisanim zakonskim obavezama".

Konjević je saopštio da je kompanije S&T pokazala spremnost da bude partner države, odnosno MUP-a u implementaciji dva važna zakonska propisa za jačanje povjerenja u izborni proces.

"Tokom razgovora je bila otežavajuća okolnost za MUP, pa samim tim i za kompaniju, činjenica da su ovo specifični uređaji koji se posebno moraju izrađivati, rađeni su shodno zahtjevu MUP-a, našem projektnom zadatku", rekao je Konjević.

Kako je dodao, Crna Gora će biti prva država u regionu koja će imati ovakve uređaje koji će biti korišćeni na dan izbora.

Konjević je pojasnio da su kašnjenja bila uzrokovana nemogućnošću da se takav uređaj kupi kao gotov proizvod, jer se mora izrađivati, a, dodao je, i u finansijskoj procjeni je bilo novina u periodu pregovaranja, imajući u vidu odnos između dolara i eura koji se u poslednjih osam mjeseci značajno promijenio, a da je novac na raspolaganju definisan u evropskom iznosu.

Direktor kompanije S&T, Peter Šturc, rekao je da se radi o veoma važnom ugovoru sa Crnom Gorom i nastavku dobre saradnje sa zemljama u regionu koja traje već nekoliko godina.

Kako je saopštio, S&T je jedan od najvećih IT sistema u regionu i centralnoj i istočnoj Evropi, a prisutni su u više od 20 zemalja gdje se govori njemački jezik i drugim zemljama centralne i istočne Evrope.

"Ukupan prihod koji očekujemo ove godine je 500 miliona, a u preduzeću je zaposleno oko 2.500 ljudi. Podržali smo veliki broj zemalja na njihovom putu ka Evropskoj uniji sa mnogim velikim projektima kao što su granična kontrola, biometrijski pasoši, socijalni kartoni, elektronska uprava", rekao je Šturc.

Što se, kako je kazao, tiče ovog sistema glasanja, Crna Gora je prva u regionu, vezano za uspostavljanje jednog transparentnog izbornog sistema.

"Možemo da vam obezbijedimo najbolju tehnologiju i iskustvo u ovoj oblasti. Zadovoljni smo što vam pružamo podršku u implementaciji značajnog i velikog projekta, ne samo ovdje u Crnoj Gori, već, nadamo se, i u regionu, jer je ovo važna oblast za Crnu Goru i region", kazao je on.

Bonus video: