Rebronja: Za SDP vlast nije plijen, već rad u javnom interesu

On je najavio da će ta stranka uputiti i zvaničan poziv bivšim članovima, koji su do sada u njeno ime obavljali državne funkcije, da vrate mandate i da će partijska tijela do kraja jula donijeti odluke u tom pravcu
12 komentar(a)
SDP logo, Foto: Sdp.co.me
SDP logo, Foto: Sdp.co.me
Ažurirano: 19.07.2015. 13:37h

Socijaldemokratska partija (SDP) je, uprkos pritiscima svih vrsta, pokazala svoju nesalomivost i da ogromna većina članstva vlast ne doživljava kao plijen, već kao mogućnost da se radi u javnom interesu, rekao je potpredsjednik te stranke, Almir Rebronja.

On je najavio da će ta stranka uputiti i zvaničan poziv bivšim članovima, koji su do sada u njeno ime obavljali državne funkcije, da vrate mandate i da će partijska tijela do kraja jula donijeti odluke u tom pravcu.

“Očekujemo da će, nakon što je potpuno ogoljena njihova pozicija, bivši funkcioneri podnijeti ostavke i u tehničkom smislu olakšati konstituciju Vlade na osnovu koalicionog sporazuma i većine u parlamentu, i da neće dovoditi u pitanje njen legitimitet i evroatlansku vjerodostojnost”, rekao je Rebronja agencije MINA.

On je kazao da je premijer Milo Đukanović očekivano ponovio da poštuje svoj potpis i datu riječ i da nijedna funkcija ne može biti važnija od učlanjenja u NATO, i da očekuje da suprotno ne misle ni ministri Brajović ili Lazović.

Prema riječima Rebronje, nakon takve izjave nema razloga za sumnju da će DPS i premijer, nakon što SDP donese odgovarajuće odluke, izvršiti svoje obaveze u cilju poštovanja koalicionog sporazuma i očuvanja legitimiteta Vlade.

“Gospoda Lazović i Brajović mogu u tehničkom smislu olakšati taj posao podnoseći ostavke i dodatno ne urušavati personalni kredibilitet, ali modalitet njihove smjene nije od posebne važnosti”, naveo je Rebronja.

Kako je kazao, nameće se pitanje šta bi se desilo da neko od ministara iz DPS-a napusti svoju partiju i osnuje drugu.

“Da li bi bilo normalno da i dalje čine aktuelnu vlast koja je nastala na osnovu koalicionog dogovra DPS-SDP? Misim da je odgovor očigledan”, rekao je Rebronja.

Prema njegovim riječima, nova partija, o čijem imenu, nazivu i politici je Informer obavijestio 26. juna, stvarnim osnivačima vrijedi samo onoliko koliko može oštetiti SDP i biće podržavana dok to može sprovoditi.

“Kao što vidite, kritika partije kojoj su pripadali je jedina njihova politika. SDP je izložena medijskoj šikani koalicije dvije novine i dvije televizije koju predvodi tabloid Infomer, već duže od godinu”, ukazao je Rebronja.

Kako je naveo, pokušaj puča u SDP-u samo je dio koordinirane akcije nedemokratskih struktura koje se protive EU i NATO integracijama.“ Mnogi časni ljudi, koji su na Kongresu podržavali drugog kandidata, kada je pozadina tog projekta postala očiglednom, ne prihvataju biti dio projekta rušenja SDP-a”.

Rebronja je dodao da se kampanja protiv SDP-a nastavila i nakon neuspjeha na Kongresu.

“Gotovo da nema člana SDP-a koji se iščlanio, a da to nije uradio bar 3-4 puta, o čemu su mediji izvještavali u posebnim vijestima, iako je javnost za postojanje većine njih saznala kada su potpisali tipsko saopštenje o iščlanjenju”, rekao je on.

Rebronja je kazao da se na primjeru Bara najbolje može vidjeti koliko je slika o broju ljudi koji su napustili SDP lažna, “gdje je za dvodecenijskim predsjednikom pošlo svega pet članova predsjedništva koje je sam predložio”.

“Ukoliko se neko nije iščlanio više puta, pretpostavljam da će to učiniti u narednim danima, ali to nije moguće ponavljati u nedogled, pa će kampanja protiv SDP-a morati mijenjati oblik”, naveo je Rebronja.

On je kazao da najgore što postoji u crnogorskom društvu prepoznaje SDP kao najozbiljnijeg protivnika, “i uprkos neprijatnostima koje takav sukob nosi, daje najsigurniju potvrdu da smo na pravom putu”.

Rebronja smatra da ovolika medijska pažnja pokazuje koliko je važan činilac društva SDP.

Prema njegovim riječima, činjenica da su se oni koji su optuživali predsjednika Ranka Krivokapića za nedemokratski rad nalazili na najodgovornijim državnim funkcijama, uprkos malom ili nikakvom legitimitetu u partiji, najbolje pokazuje besmislenost tih tvrdnji.

“To pokazuje da optužuju oni koji bi trebalo da odgovaraju, odnosno to rade upravo zato da ne bi odgovarali. Programska deklaracija i Statut su usvojeni gotovo jednoglasno, tako da očigledno nije problem u politici, nego u nerealizovanim ambicijama i očuvanju ministarskih i direktorskih pozicija koje neki od njih pokrivaju više od deceniju”, naveo je Rebronja.

Kako je dodao, do sada Informer, kao nosilac projekta, nije upoznao javnost koju to politiku nova partija nudi crnogorskoj javnosti.

“Kako je ranije primijetio predsjednik Krivokapić, dugotrajan boravak u vlasti neumitno stvara one koje vlast ophrva i zastanu na nekoj od istorijskih stepenica", kazao je Rebronja.

To su, kako je naveo, iskoristile one strukture koje se protive daljoj demokratizaciji Crne Gore i uz medijsku i logistiku na terenu pokušale puč u SDP-u.

"Važno je što je SDP, uprkos pritiscima svih vrsta, još jednom pokazala svoju nesalomivost i da ogromna većina članstva vlast ne doživljava kao plijen, već kao mogućnost da se radi u javnom interesu", naglasio je Rebronja.

On je poručio da će SDP, "bez tega onih koji su pokazali da ne žele da poštuju partijski program i odluke Kongresa, istrajati na putu zaštite državnih interesa i EU i NATO integracija".

"I nastaviti da bilježi rast povjerenja građana, što najbolje potvrđuje pojacan dolazak novih članova”, zaključio je Rebronja.

Bonus video: