Camaj: Priča o Malesiji je tragikomedija

Takozvane nacionalne stranke će biti žestoko kažnjene od strane birača zbog saveza sa DPS-om
123 pregleda 11 komentar(a)
Vaselj Camaj, Foto: Zoran Đurić
Vaselj Camaj, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 19.07.2015. 14:44h

Nacionalne manjine u režimima kakav je u Crnoj Gori su moneta za potkusurivanje, a nacionalne partije se, umjesto da vode političku borbu za poboljšanje položaja pripadnika tih manjina, takmiče koja će biti veća filijala Demokratske partije socijalista, ocijenio je čan Savjeta Ujedinjene reformske akcije (URA), Vaselj Camaj.

On je, komentarišući Aneks koalicionog sporazuma DPS-a i Force koji su potpisali lideri tih partija Milo Đukanović i Nazif Cungu, rekao da je priča o opštini Malesija postala tragikomedija. Aneksom sporazuma dviju partija definisano je da se pripreme sva dokumenta za opštinu Malesija, odnosno Tuzi, i dostave Skupštini na usvajanje.

“Sa ili bez opštine, u ovom trenutku Malesija je velika 'besperspektiva'. Uspio je Đukanović i da je podijeli partijski, vjerski i naravno promijeni demografiju, u suprotnosti sa svim demokratskim vrijednostima, pa i međunarodnim pravom”, rekao je Camaj za “Vijesti”.

On je poručio svim “takozvanim, nacionalnim strankama, da će biti žestoko kažnjene od strane birača, koji su im dali glas da ne bi ušli u koaliciju sa nekadašnjim ratnim huškačem”.

“Dali su im glas da zajedno sa demokratski orijentisanim strankama promijene ovaj režim, da i Crna Gora počinje da funkcioniše po modelu zapadnih demokratiija U takvom sistemu upravo manjine dobiju najviše, jer uostalom, demokratija se mjeri uvažavanjem prava manjine”, rekao je Camaj.

Član savjeta URA je rekao da bi aneks ugovora DPS i Force u demokratskim sistemima prošao nezapaženo, ali, kako je naveo, kada je riječ o Đukanoviću ovo je nešto što nagovještava da je on ozbiljno počeo da shvata da je njegovoj diktaturi istekao rok.

“I da je zapad odlučio, kako se približavamo evroatlantskim integracijama, da uspostavi novi poredak koji se zove demokratija i vladavina prava. To je naravno teren koji njemu najmanje odgovara, i koji je za njega nepoznanica, ali šta se može ,kada se čovjek davi u pjeni traži spas”, rekao je Camaj.

On je dodao da se Đukanović dugo poigravao sa sudbinama građana, a ponajviše sa pripadnicima manjina.

“Kakvu je antialbansku atmosferu stvorila vlast DPS-a najbolje se pokazalo u analizama gdje su Abanci kod više od 80 odsto građana nepoželjan narod”, zaključio je Vasilj Camaj za “Vijesti”.

Bonus video: