Kovačević: Nijedan radnik neće biti zaštićen ukoliko se utvrdi da nije radio po zakonu

Kovačević je rekla da za vrijeme kampanje i u toku izbora nije bilo zloupotreba u tom resoru, ali jeste u redovnoj proceduri
51 pregleda 10 komentar(a)
Zorica Kovačević, Foto: Savo Prelević
Zorica Kovačević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 17.07.2015. 15:33h

Od momenta raspisivanja izbora Ministarstvo rada i socijalnog staranja strogo će poštovati Zakon o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, kazala je ministarka Zorica Kovačević.

„U vrijeme izbora neće biti nikakvih sumnji vezano za naš i rad centara za socijalni rad", kazala je Kovačević na konferenciji "Sprovođenje izbornog zakonodavstva u susret parlamentarnim izborima".

Kovačević je rekla da za vrijeme kampanje i u toku izbora nije bilo zloupotreba u tom resoru, ali jeste u redovnoj proceduri.

Ona je pojasnila da su zaposleni zloupotrijebili službeni položaj, a korisnici su donosili potvrde iz državnih organa koje nijesu bile validne.

"Više nijedan radnik neće biti zaštićen ukoliko se utvrdi da nije radio po zakonu", rekla je Kovačević.

Ona je ponovila da su krivične prijave protiv zaposlenih u centrima za socijalni rad koji su zloupotrijebili službeni položaj procesuirani.

„Sva socijalna davanja će biti zamrznuto od raspisivanja izbora, osim u posebnim slučajevima i to će biti objavljeno", kazala je Kovačević i poručila da više ne može da se desi da neko dobije tuđu njegu, dječji dodatak ili nešto slično, a da na to nema pravo.

Kovačević je rekla i da će od ušteda eventualno povećati socijalna davanja.

Ona je poručila da je to Ministarstvo otvoreno za sva pitanja i sugestije, kao i da socijalni karton može prezentovati zainteresovanoj javnosti.

Poslanica Demokratskog fronta (DF) Branka Bošnjak smatra da je afera „Snimak" pokazala da postoji sistemska zloupotreba državnih resursa u izborne svrhe.

Bošnjak je podsjetila da postoje dvije presude za kupovinu ličnih karata u Herceg Novom i u Pljevljima, što, dodala je, govori da je ipak bilo zloupotreba u centrima za socijalni rad.

„Sigurna sam da u ovom momentu se ne možete zaposliti ako nije provjereno kojoj partiji pripadaju. To mladima šalje poruku da im je diploma uzaludna", rekla je Bošnjak.

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS), Branko Čavor, kazao je da je ključno pitanje primjena Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, kao i da u vladajućoj partiji postoji politička volja.

Nezavisni poslanik Dritan Abazović rekao je da DPS 25 godina gomila ljude u državnoj upravi i preduzećima i koristi sve mehanizme da podiže podršku.

Abazović je naveo primjere EPCG za koju tvrdi da postavlja rasvjetu pred izbore i inspekcije oprašta kazne.

„Zapošljava se na Univerzitetu, u školama...Imamo sistemski problem izbora, mi treba da treniramo ljude za demokratiju. Ljudi nemaju svijest da treba da rade ispravno", dodao je on.

Abazović smatra da je najveći problem tužilaštvo koje ne procesuira navode o zloupotrebama.

"Teško da ćemo imati fer i slobodne izbore bez presuda za aferu 'Snimak'", poručio je on.

Dejan Milovac iz MANS-a kazao je da su socijalna davanja najveći dokaz postojanja zloupotreba, kao i da za rješavanje tog problema nijesu dovoljni samo dobri zakoni i obećanja da će se oni poštovati.

„Ne postoji nijedan razlog zbog kojeg bi DPS prekinuo sa praksom zloupotrebe javnih resursa jer nakon svega nemamo nijednu presudu", kazao je Milovac.

Uz podsjećanje na aferu „Snimak" on je kazao da političke volje nije bilo u tom slučaju, da se parlamentarnu istragu pretvorila u cirkus, da tehnički izvještaj nikog nije obavezao, a najmanje tužilaštvo da nešto uradi.

Konferenciju su organizovali Skupština Crne Gore i Centar za demokratsku tranziciju uz podršku Ambasade Holandije.

Bonus video: