Odnosi Crne Gore i Rusije nastaviće da se razvijaju

Lukšić je zahvalio ambasadoru na ličnom angažmanu i trudu za učvršćivanje i produbljivanje bilateralnih odnosa tokom svog mandata
1 komentar(a)
Milo Đukanović, Andrej Nesterenko, Foto: Vlada Crne Gore
Milo Đukanović, Andrej Nesterenko, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 17.07.2015. 14:37h

Crna Gora konzistentno nastoji da doprinese očuvanju dobrih odnosa sa Rusijom, rekao je danas premijer Milo Đukanović. Đukanović je primio u oproštajnu posjetu ambasadora Ruske Federacije Andreja Nesterenka. "Odnosi između Crne Gore i Rusije imaju dugu i bogatu tradiciju", ocijenili su Đukanović i Nesterenko, istakavši riješenost za zajedničko djelovanje na daljem unapređenju saradnje u brojnim oblastima između dvije države. "Zahvalivši Nesterenku na saradnji, Đukanović je posebno istakao da Crna Gora konzistentno nastoji da doprinese očuvanju dobrih odnosa sa Rusijom", kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, sagovornici su realno sagledali i ocijenili uzroke izvjesnog usporavanja u saradnji, dominantno ih vežući za geopolitički kontekst. "Stoga je potenciran značaj brzog prevazilaženja problema, kao i zajednički interes i obostrana spremnost da se pruži doprinos procesu jačanja stabilnosti na Balkanu", kaže se u saopštenju. Nesterenka je primio i predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić, koji je istakao da parlamenti dvije države imaju dobru komunikaciju na različitim nivoima. "To predstavlja potvrdu kontinuiranog snaženja parlamentarne diplomatije, koja je veoma važna za unaprijeđenje odnosa i međusobno bolje razumijevanje", kaže se u saopštenju. Sagovornici su zaključili da parlamenti imaju sve efikasniju i važnu ulogu u rješavanju otvorenih pitanja, posebno dajući primjer kroz Vienna proces koji vodi Krivokapić, kao počasni predsjednik PS OEBS-a, sa ciljem rješavanja ukrajinske krize intenzivnom saradnjom parlamentaraca Ukrajine i Ruske Federacije. "Na sastanku je ocijenjeno da se sve države danas suočavaju sa različitim globalnim bezbjednosnim izazovima i da je važno da svaka država ovome pristupa konstruktivno i ozbiljno", navodi se u saopštenju.

Susret sa Lukšićem

Potpredsjednik Vlade Igor Lukšić primio je danas u oproštajnu posjetu Nesterenka, koji je podsjetio na period od prije trista godina i uspostavljanje međudržavnih odnosa Rusije i Crne Gore. On je pohvalio saradnju na svim nivoima i naglasio da će se dobri i sadržajni odnosi očuvati i u narednom periodu. „Nesterenko je kazao da Rusija poštuje spoljnopolitička opredjeljenja Crne Gore i dodao da će odnosi dvije države, bez obzira na članstvo u različitim međunarodnim organizacijama, nastaviti da se razvijaju“, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova i veropskih integracija. Lukšić je zahvalio ambasadoru na ličnom angažmanu i trudu za učvršćivanje i produbljivanje bilateralnih odnosa tokom svog mandata. On je kazao da će potpisivanje brojnih međudržavnih sporazuma otvoriti nove stranice saradnje i dodao da će Crna Gora nastaviti da baštini veoma dobre odnose sa Rusijom. Lukšić je podsjetio i na nedavna dešavanja u državama okruženja i ponovio da bi članstvo Crne Gore u EU i NATO doprinijelo stabilnosti i sigurnosti cijelog regiona. „Vjerujem da Rusija razumije naše spoljnopolitičke ciljeve jer članstvo Crne Gore u EU i Sjevernoatlantskom savezu nije usmjereno ni protiv koga, već treba da doprinese jačanju stabilnosti, sigurnosti i prosperitetu Crne Gore i regiona“, ocijenio je Lukšić.

Bonus video: