Radović: Crna Gora zadovoljna rezultatima u pristupnim pregovorima

"Crna Gora je zadovoljna rezultatima koje je ostvarila za tri godine od otvaranja pristupnih pregovora. Od samog početka smo odgovorno pristupili ispunjavanju svih preuzetih obaveza čime smo opravdali povjerenje evropskih partnera i to ćemo činiti i ubuduće"
0 komentar(a)
Snežana Radović, Foto: MVPEI
Snežana Radović, Foto: MVPEI
Ažurirano: 17.07.2015. 12:23h

Crna Gora je zadovoljna rezultatima koje je postigla tri godine od otvaranja pristupnih pregovora, ocijenila je generalna direktorica za evropske poslove u Ministarstvu vanjskih poslova i evropskih integracija (MVPEI), Snežana Radović.

Ona je u četvrtak i petak učestvovala na neformalnom sastanku generalnih direktora za Evropsku uniju (EU) koji je, u okviru luksemburškog predsjedništva EU, održan u Luksemburgu.

"Crna Gora je zadovoljna rezultatima koje je ostvarila za tri godine od otvaranja pristupnih pregovora. Od samog početka smo odgovorno pristupili ispunjavanju svih preuzetih obaveza čime smo opravdali povjerenje evropskih partnera i to ćemo činiti i ubuduće", poručila je Radović.

Ona je, kako se navodi, uvjerena da će se dobra dinamika u pregovaračkom procesu nastaviti i tokom aktuelnog predsjedništva, ocijenjujući da je Crna Gora interno spremna za otvaranje još nekoliko poglavlja do kraja godine.

U saopštenju se navodi da je u fokusu sastanka bilo predstavljanje prioriteta luksemburškog predsjedništva u drugoj polovini ove godine i razmjena mišljenja o izazovima s kojima će se EU suočiti u narednih šest mjeseci.

"Istaknuto je da će prioriteti aktuelnog predsjedavanja biti zasnovani na sedam stubova- podsticanje rasta investicija i zapošljavanje, produbljivanje socijalne dimenzije EU, upravljanje migracijama, digitalizaciji jedinstvenog tržišta, promociji konkurentnosti, održivom razvoju i jačanju uloge EU na globalnoj sceni", kaže se u saopštenju.

Radović je ukazala na dvadeset otvorenih poglavlja Crne Gore u pregovorima s EU, od kojih su dva privremeno zatvorena.

"To svjedoči o istinskoj posvećenosti Crne Gore izvršavanju preuzetih obaveza i napredovanju prema članstvu u EU", navela je Radović.

Prema njenim riječima, u skladu s novim pristupom u pregovorima, crnogorske institucije posebno su posvećene ispunjavanju obaveza iz vladavine prava, čemu, kako je kazala, svjedoče i svi napori usmjereni na sprovođenje akcionih planova za 23. i 24. poglavlje, kao i rezultati koji iz toga proizilaze.

Bonus video: