Izbori po novom zakonu nisu mogući prije februara 2016. godine

Konjević je, na panelu "Ažuran birački spisak i elektronska identifikacija birača kao preduslov fer izbora", naglasio da je velika neažurnost opština u pogledu naziva ulica i adresa i da su u nekim lokalnim samoupravama na snazi odluke iz 1993. godine
4 komentar(a)
Raško Konjević, Foto: Vlada Crne Gore
Raško Konjević, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 17.07.2015. 12:09h

Ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević kazao je da će 20. jula biti održana javna prezentacija uređaja za elektronsku identifikaciju.

On je naglasio da je rok za završavanje obaveza u vezu elektronske identifikacije bio kratak, kao i da je MUP obaveze oko biračkog spiska završio za nepunih devet i po mjeseci.

"Što se tiče MUP-a mi smo to završili. Ažurnost biračkog spiska se svakodnevno radi. Promjene koje nastaju u registrima se po automatizmu obavljaju“, rekao je Konjević na konferenciji Sprovođenje izbornog zakonodavstva u susret parlamentarnim izborima, koju su organizovali Skupština Crne Gore i Centar za demokratsku tranziciju.

Konjević je, na panelu "Ažuran birački spisak i elektronska identifikacija birača kao preduslov fer izbora", naglasio da je velika neažurnost opština u pogledu naziva ulica i adresa i da su u nekim lokalnim samoupravama na snazi odluke iz 1993. godine.

Na pitanje koji je posljednji rok za primjenu novog sistema, Konjević je kazao da je isporuka opreme u decembru 2015., softvera u februar 2016. što znači da izbori po novom sistemu nisu mogući prije iduće godine.

Potpredsjednik Skupštine Milutin Simović je kazao da je popis statistička akcija, a birački spisak se radi po potpuno drugoj metodologiji koje se ne mogu upoređivati.

Simović je ponovio da je u Albaniji sedam dana prije izbora otkazana elektronska identifikacija.

Simović je naglasio da su doneseni pravilnici za rad Državne izborne komisije (DIK) i pozvao međunarodnu zajednicu da svi zajedno pomognu toj instituciji.

Poslanik Demokratskog fronta (DF) Milutin Đukanović je kazao da nikakve razlike nema danas kada birački spisak vodi MUP u odnosu na vrijeme kad su ga vodile opštine.

"Kako to da se za 25 godina birački spisak povećao za 125 hiljada, a broj stanovnika za pet hiljada. Kako po popisu ima 436 hiljada punoljetnih građana, a u biračkom spisku 520 hiljada“, kazao je Đukanović.

On smatra da elektronska identifikacija ne rješava problem jer „iako DPS ne može donijeti deset ličnih karata može dovesti deset ljudi iz inostranstva“.

Đukanović je poručio da nakon toliko argumenata koje je DF iznio, nema pregovora sa ovom vlašću.

Nezavisni poslanik Goran Danilović nije saglasan sa svojim bivšim partijskim kolegom da novi sistem na biračkom mjestu ništa ne rješava.

"Neću se složiti zbog toga što smo godinu proveli ubjeđivajući javnost u prednosti tog sistema“, kazao je Danilović i dodao da je tačno da dok se ne uradi registar prebivališta stvar neće biti kompletirana.

On je naglasio da će elektronska identifikacija onemogućiti krađu ukoliko, kako je naveo, ne bude izvrgnuta ruglu.

"Ne može se više glasati tuđom ličnom kartu i zaokruživati u njegovo ime jer se glasa pred dva svjedoka, elektronski se identifikuje i onaj koji glasa putem pisma...“, kazao je Danilović.

On je naglasio da nema nijedan razlog da se usvojeni Zakon o izboru odbornika i poslanika primijeni.

Koopredsjedavajući Radne grupe za izborno zakonodavstvo Srđan Milić je zbog privatnih obaveza otkazao učešće na panelu.

Bonus video: