Inostrani zvaničnici čestitali Dan državnosti Crne Gore

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Ban Ki-moon kazao je da je ova godina, u kojoj se obelježava 70-ta godišnjica UN, vrijeme za razmišljanje o obnavljanju obaveza iz temeljnih dokumenata i o udvostručenju napora za mir, razvoj i ljudska prava za sve
3 komentar(a)
Filip Vujanović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Filip Vujanović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 16.07.2015. 18:57h

Više inostranih zvaničnika je, povodom Dana državnosti Crne Gore, uputilo čestitku predsjedniku Filipu Vujanoviću.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Ban Ki-moon kazao je da je ova godina, u kojoj se obelježava 70-ta godišnjica UN, vrijeme za razmišljanje o obnavljanju obaveza iz temeljnih dokumenata i o udvostručenju napora za mir, razvoj i ljudska prava za sve.

„Naše zajedničke aktivnosti ove godine na održivom razvoju treba da učine značajan doprinos globalnoj dobrobiti”, naveo je Ban Ki-Mun u čestitki.

On je poručio da će nastaviti da računa na aktivno učešće i liderstvo vaše Crne Gore.

“Samo radeći za opštu korist uspjećemo da ostvarimo zajedničke ciljeve“, kazao je Ban Ki-Mun.

Predsjednik Rusije, Vladimir Putin u čestitki je naveo da bi htio da potvrdi zainteresovanost za unapređenje uzajamno korisne saradnje između dvije države.

“Narodu Crne Gore želim blagostanje i prosperitet“, poručio je Putin.

Predsjenik Francuske, Fransoa Oland je naveo da se raduje zbog ostvarenog napretka u pregovorima za članstvo Crne Gore u Evropskoj uniji (EU).

“Francuska je privržena uspjehu pregovora u okviru novog pristupa kojeg je EU definisala i kojeg Vaša država prva primjenjuje. Angažovanost Crne Gore je garant pune i uspješne integracije”, poručio je Oland, navodeći da bi želio da se nastavi sa razvijanjem bilateralnih odnosa u svim oblastima.

Prema njegovim riječima, dijalog dvije države je intezivan, a sada je, kako je naveo Oland, potrebno staviti akcenat na jačanje ekonomskih odnosa i saradnju na nivou univerziteta i stručne obuka kroz konkretne projekte od zajedničkog interesa.

“Izuzetno cijenim pozitivnu ulogu Crne Gore u pogledu stabilizacije Balkana i produbljivanje saradnje između svih zemalja regiona. Naš dijalog u vezi sa tim je od velikog značaja za Francusku“, zaključio je Oland.

Predsjednik Srbije, Tomislav Nikolić kazao je da kontinuirani napredak u sveukupnim bilateralnim odnosima Srbije i Crne Gore snažno doprinosi razvoju dobrosusjedskih, prijateljskih i partnerskih odnosa i, kako je dodao, saradnje država i bratskih naroda, kao i regiona u cjelini.

“Opredeljenje naše dvije države za članstvo u EU podstiče nas da nastavimo saradnju i angažovanost na tom planu, jer ćemo zajedničkim naporima doprinijeti bržem ukupnom društvenom razvoju naših zemalja i intenziviranju procesa evropskih integracija čitavog regiona“, poručio je Nikolić.

U saopštenju se navodi da su Dan državnosti Vujanoviću čestitali i predsjednici - Grčke Prokopios Pavlopoulos, Češke Miloš Zeman, Italije Serđo Matarela, Jermenije Serge Sarkisijan, Bugarske Rosen Plevneliev, Albanije Bujar Nišani, Slovenije Borut Pahor i Poljske Bronislav Komorovski.

Praznik su čestitali i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić, Predsjednik Mađarske Ader Janoš, Kralj Maroka Mohamed VI, Kralj Hašemitskog Kraljevstva Jordana Abdulah II, Kralj Španije Felipe i Regenti San Marina Andrea.

Bonus video: