Stoltenberg se nada da će vidjeti još veći napredak Crne Gore

Govoreći o bezbjedonosnoj situaciji u Evropi, Stoltenberg je naveo da se ona promijenila “zbog ponašanja Rusije koja je spremna da koristi silu da bi mijenjala granice u Evropi”, kao i zbog terorističkih prijetnji koje se šire Sirijom, Irakom, Bliskim istokom i sjevernom Afrikom
67 pregleda 27 komentar(a)
Jens Stoltenberg, Foto: Reuters
Jens Stoltenberg, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.07.2015. 18:15h

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg ponovio je da će do kraja godine biti donijeta odluka da li će Crna Gora biti pozvana u članstvo, navodeći da se nada da će se, kako je rekao, vidjeti još veći napredak.

Stoltenberg je rekao da NATO savez radi sa svim zemljama u regionu koje su se prijavile za članstvo u NATO, Crnom Gorom, Bosnom i Hercegovinom, i Makedonijom.

"Što se tiče Crne Gore trenutno smo u procesu finaliziranja onoga što nazivamo fokusiranim intenzivnim razgovorima. Do kraja godine ćemo donijeti odluku da li ćemo pozvati Crnu Goru u članstvo", kazao je Stoltenberg i dodao da je impresioniran ogromnim napretkom i posvećenošću Crne Gore evro-atlanskom putu.

On je podsjetio da je u decembru sastanak ministara spoljnih poslova zemalja NATO.

"Ne mogu ništa da obećam, ali nadam se da ćemo videti još veći napredak”, kazao je Stoltenberg u intervju televiziji N1.

On je kazao da se moraju poštovati nezavisne odluke Srbije.

"Srbija je nezavisna zemlja koja sama donosi odluke i ja to poštujem. Pored toga poštujem njihove kontakte sa Rusijom, jer je to nezavisan izbor, nezavisnog naroda Srbije i naravno pozdravljam bliske odnose Srbije sa EU”, rekao je Stoltenberg.

On je pozdravio mogućnost da Srbija i NATO mogu da prošire i da razviju saradnju, na bazi IPAP sporazuma, koji predstavlja okvir za dalju saradnju.

“Mislim da to pokazuje da se ovaj region kreće u dobrom smjeru, jer sada imamo sve normalniju i sve više prijateljsku i sve konstruktivniju saradnju sa Srbijom”, ocijenio je Stoltenberg.

Kada je riječ o Skoplju, on je naveo da je veliki izazov politička nestabilnost, ali je izrazio nadu da je moguće pronaći rješenje za te probleme i da je važno uspostaviti dijalog između Prištine i Skoplja, prenosi Tanjug.

Govoreći o bezbjedonosnoj situaciji u Evropi, Stoltenberg je naveo da se ona promijenila “zbog ponašanja Rusije koja je spremna da koristi silu da bi mijenjala granice u Evropi”, kao i zbog terorističkih prijetnji koje se šire Sirijom, Irakom, Bliskim istokom i sjevernom Afrikom.

Bonus video: