Danas Makedonija, na jesen Crna Gora: Duh slobode i demokratije se širi Balkanom

Iz DF su kazali da je "nivo izbornih krađa i zloupotreba državnih struktura u Crnoj Gori je daleko beskrupulozniji i masovniji nego u Makedoniji i opozicija u Crnoj Gori ima mnogo više razloga za proteste i pobunu"
100 pregleda 37 komentar(a)
Makedonija, Nikola Gruevski, Foto: Beta-AP
Makedonija, Nikola Gruevski, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 15.07.2015. 12:14h

Demokratski front pozdravlja sporazum između vladajućeg režima i opozicije u Makedoniji kojim se stvaraju uslovi da se duboka politička i bezbjednosna kriza u ovoj zemlji riješi mirnim, demokratskim putem, saopšteno je iz te partije.

U saopštenju DF-a navodi se da ta partija "posebno čestita lideru opozicije Zoranu Zaevu koji je na djelu pokazao da se za fer i slobodne izbore i demokratiju može jedino izboriti, hrabra, odlučna, posvećena opozicija i narod koji je spreman da brani svoja prava i svoju slobodu".

"Da je vladajuća garnitura u Makedoniji imala više državničke odgovornosti i svijesti o dubokoj krizi povjerenja u politički i izborni sistem i ranije prihvatila dijalog i postigla sporazum o prelaznoj vladi i vanrednim izborima, mogla se spriječiti oružana pobuna u Kumanovu i gubitak života pripadnika službi bezbjednosti. Kriza povjerenja u izborni sistem, legitimitet Vlade i parlamentarne većine, može se jedino riješti sporazumom vlasti i opozicije, formiranjem prelazne vlade koja će pripremiti poštene i slobodne izbore na kojima će gradjani birati legitimnu vlast koja će voditi zemlju", navodi se u saopštenju.

Iz DF su kazali da je "nivo izbornih krađa i zloupotreba državnih struktura u Crnoj Gori je daleko beskrupulozniji i masovniji nego u Makedoniji i opozicija u Crnoj Gori ima mnogo više razloga za proteste i pobunu".

"Zbog toga je DF-u je posebno važno, što je borba makedonske demokratske opozicije i građana Makedonije, njihovi uporni i odlučni protesti, potvrdila i punu opravdanost i ispravnost politike DF koji je ove iste metode politčke borbe protiv nelegitimne vlasti, koja dokazano krade izbore i zloupotrebljava državne institucije, službe bezbjednosti i resurse, javno zagovarala i nudila kompletnoj opoziciji tačno prije godinu dana. Pobjeda opozicije u Makedoniji je pobjeda razuma, interesa građana i države, zalog za političku i bezbjednosnu stabilizaciju i put u nacionalni konzensus oko temeljnih vrijednosti demokratskog društva. Izbori moraju biti slobodni, fer i pošteni, bez miješanja državnih organa, službi, fondova, bezbjednosnih službi, mafije i prljavog novca. Samo takvi izbori mogu vratiti ustavnost i legitimitete izabranih vlasti i samo takvi izbori garantuju održivi mir, minimum međusobnog povjerenja i prosperitet zemlje", navodi se u saopštenju DF-a.

Iz te partije upozoravaju "odnarođeni i osioni režim u Crnoj Gori" da ne može spriječiti neminovnost istorijskog toka promjena u Crnoj Gori i da prihvati realnost da se ova duboka, struktura politička, ekonomska, bezbjednosna i kriza povjerenja u Crnoj Gori , može jedino riješiti formiranjem prelazne vlade i organizovanjem prvih poštenih i slobodnih izbora u istoriji Crne Gore.

"Danas u Makedoniji, na jesen u Crnoj Gori, duh slobode i demokratije se širi Balkanom. Sloboda traži ljude. Svi na proteste 27. septembra u Podgorici", kazali su iz DF.

Bonus video: