SNP: Poslanik da poštuje izbornu volju građana

Poslanici SNP smatraju da zadržavanje mandata poslanika nakon napuštanja ili isključenja iz partije predstavlja grubo kršenje izborne volje građana
51 pregleda 0 komentar(a)
SNP logo, Foto: Printscreen
SNP logo, Foto: Printscreen
Ažurirano: 15.07.2015. 12:58h

Klub poslanika Socijalističke narodne partije (SNP) dostavio je danas parlamentu predlog odluke o dopuni Etičkog kodeksa poslanika koji se odnosi na poštovanje izborne volje građana.

"Poslanik koji napusti ili bude isključen iz partije, sa čije je liste izabran, a nakon toga ne podnose ostavku na poslaničku funkciju, postupa suprotno osnovnim etičkim načelima i standardima, jer ne poštuje izbornu volju građana", kaže se u dopuni.

Poslanici SNP smatraju da zadržavanje mandata poslanika nakon napuštanja ili isključenja iz partije predstavlja grubo kršenje izborne volje građana.

Kako se navodi, slična postupanja koja su se dešavala na lokalnom nivou prije donošenja Etičkog kodeksa poslanika, nailazila su na oštre osude ukupne javnosti, kao i poslanika Skupštine.

"Zato je više nego očekivano da princip poštovanja izborne volje građana mora biti jedan od osnovnih principa Etičkog kodeksa, kako se osuđivana postupanja na lokalnom nivou ne bi smatrala prihvatljivim na državnom nivou", kaže se u obrazloženju odluke.

Odluku su potpisali poslanici Srđan Milić, Snežana Jonica, Aleksandar Damjanović, Radosav Nišavić, Danko Šarančić i Danijela Marković.

Bonus video: