Nećemo se razmicati dok Vlada ne padne

"Predsjedništvo Fronta je preuzelo odgovornost da dovedemo do kraja borbu za fer i demokratske izbore. Režim se ne može pobijediti na izborima koje oragnizuje Vlada Demokratske partije socijalista (DPS) i svako ko izađe na takve izbore, u suštini spašava režim Đukanovića koji se nalazi pred nerješivim političkim, ekonomskim i bezbjednosnim izazovima"
64 pregleda 102 komentar(a)
Nebojša Medojević, Foto: Savo Prelević
Nebojša Medojević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 15.07.2015. 05:14h

Organizatori građanskih protesta ispred Skupštine Crne Gore neće se razilaziti dok premijer Milo Đukanović ne podnese ostavku i formira se prelazna vlada, ocijenio je član predsjedništva Demokratskog fronta (DF) Nebojša Medojević. On je u razgovoru za “Vijesti” kazao da na protestima, koji su zakazani za 27. septembar, očekuje veliku podršku građana, predstavnika civilnog sektora, sindikata i političkih subjekata.

“Protesti treba da dovedu do pada Đukanovićeve Vlade i formiranja nove prelazne koja bi pripremila fer i demokratske izbore. To bi značilo i početak rješenja sve dublje krize povjerenja vlasti i Fronta, kao najjače opozicione strukture, kao i normalizaciju političke krize. Demokratski front je čvrsto odlučio da protesti traju do ispunjenja cilja i već uveliko se priprema logistika, organizacija i propaganda koja treba da animira ljude da dođu i da ostanu do okončanja ovog istorijski važnog posla. Skup u Beranama nam daje za pravo da vjerujemo da je sloboda moguća”, kazao je Medojević.

Predsjedništvo DF je najavilo da će preuzeti odgovornost za rezultate protesta. Znači li to podnošenje ostavki u slučaju da protesti ne uspiju?

Predsjedništvo Fronta je preuzelo odgovornost da dovedemo do kraja borbu za fer i demokratske izbore. Režim se ne može pobijediti na izborima koje oragnizuje Vlada Demokratske partije socijalista (DPS) i svako ko izađe na takve izbore, u suštini spašava režim Đukanovića koji se nalazi pred nerješivim političkim, ekonomskim i bezbjednosnim izazovima i koji opstaje isključivo zbog nedostatka hrabrosti opozicije da mu se suprotstavi protestima i snagom naroda. Protesti se ne organizuju za mandate i partijske interese, već za slobodu i demokratiju. Predsjedništvo DF je sigurno da se borimo za pravedne i važne nacionalne ciljeve, da je iza nas opljačkani i obespravljeni narod i čvrsto vjerujemo u pobjedu. O ostavci treba da razmišlja samo Đukanović.

Znači li to da nećete podnositi ostavke u slučaju propasti protesta?

Ne znači. To znači da je pobjeda jedina opcija. Ovdje može da izgubi samo Crna Gora. A to nećemo dozvoliti.

Kako komentarišete tvrdnje dijela javnosti da, insistiranjem na protestima, DF pokušava da skrene pažnju na sebe usljed, kako tvrde, loših rejtinga u istraživanjima javnog mnjenja?

Protiv protesta i DF se vodi prljava kampanja u kojoj su uključeni, pored DPS i Udbe i neki centri međunarodne politke koji bi htjeli poslušnu opoziciju, usklađenu sa njihovim interesima kao i jedan broj medija. Već imamo bogato iskustvo iz 2012. u zloupotrebi istraživanja u spinovanju javnosti i kreiranju lažnih rejtinga političkih favorita centara moći, a na štetu Fronta kao jedinog realnog izazivača režimu. DF je u Beranama pokazao svoju snagu. Nas ne interesuju lažna istraživanja niti rejtinzi. Naš posao je da animiramo što veći broj slobodnih i hrabrih ljudi nezadovoljnih stanjem u zemlji i da zajedno sa njima na protestima dodjemo do našeg cilja. Cilj nam nijesu rejtinzi i mandati, već sloboda.

Nikome od stranaca ne smeta izlazak opozicije na ulice

Značajan dio opozicionih partija nije podržao ideju protesta, ali ni predstavnici međunarodne zajednice. Koliko će to smanjiti efekat građanskih protesta? Očekujete li da bi slike Vladimira Putina i zastave Rusije mogle udaljiti dio opozicione javnosti naklonjene zapadu?

Mi smo otvoreni za sve građane, nevladine organizacije, sindikate, političke subjekte koji sa nama dijele stav da samo prelazna vlada može da obezbijedi fer i poštene izbore i da se do nje može doći samo masovnim i upornim demokratskim protestima, kao što su to radili Česi, Poljaci ili Mađari prije 25 godina.

U brojnim kontaktima sa relevatnim predstavnicima međunarodne zajednice ja do sada nijesam čuo nijedan glas koji osporava pravo demokratske opozicije da se protestima izbori za slobodne i demokratske izbore. Ovo je naša crnogorska borba, koju nijesmo izborili u ovih 25 godina i za nju nam ne treba nikakva međunarodna podrška. Demokratski front je slobodna i autonomna, nezavisna organizacija koja sama kreira svoju politiku i ne idemo u ambasade po mišljenje. Ovo je stvar demokratskog vođstva i naroda. Na proteste će doći i oni koji vole Baraka Obamu, Angelu Merkel i Putina. Neće doći samo oni koji nose sliku Đukanovića.

Bonus video: