Nećete vjerovati šta je Herceg Novi uradio

Lokalna uprava realizovala je brojne projekte među kojima se izdvajaju oni koji se tiču uređenja lokalne putne infrastrukture
317 pregleda 0 komentar(a)
Herceg Novi, Foto: Opština Herceg Novi
Herceg Novi, Foto: Opština Herceg Novi
Ažurirano: 19.10.2018. 06:40h

Herceg Novi je u poslednjih godinu dana postao grad primjera domaćinskog i odgovornog upravljanja u kome se radilo po mjeri građana.

Lokalna uprava realizovala je brojne projekte među kojima se izdvajaju oni koji se tiču uređenja lokalne putne infrastrukture.

Lokalni putevi na teritoriji hecegnovske opštine godinama su se nalazili u veoma lošem stanju. Danas se to ne može primijetiti. Opština je za radove na putnoj infrastrukturi iz budžeta izdvojila preko 250.000€!

O tome najbolje govori podatak da je za godinu dana uređeno preko 13,5 kilometara lokalnih puteva, na više od trideset dionica! U saradnji Opštine sa mjesnim zajednicama, građanima i lokalnim privrednicima u proteklom periodu asfaltirane su ulice i putevi na cjelokupnoj teritoriji opštine: na Savini, Toploj, Gomili, Sušćepanu, Podima, Kamenom, Mokrinama, Kruševicama, u Igalu, Ratiševini, Mojdežu, Prijevoru, Sutorini, Meljinama, Zelenici, Baošićima, Bijeloj. Probijeni su novi putevi do Rujeva i Obalice u Zelenici, i između Gornjih i Donjih Sasovića, ime se vraća život selima u zaleđu.

Samo u poslednjih mjesec dana asfaltirano je nekoliko puteva i ulica. U mjesnoj zajednici Zelenika uređena je Loznička ulica, pri čemu su radovi završeni prije roka, a asfaltirana je i ulici u jednom od najvećih hercegnovskin naselja, na Toploj 3. Takođe, saniran je i lokalni put do sela Lučići u Sutorini. U mjesnoj zajednici Igalo asfaltiran je put kroz Novo Mesto u naselju Gomila. Vrijednost ovih radova je 41.500€.

U Opštini su istakli da će i u narednom periodu nastaviti sa obnavljanjem saobraćajnica. Tako će uslijediti radovi na sanaciji prve dionice betonskog puta koji povezuje Toplu 3 sa Modrom pločom i Čelima, u dužini od 135 metara. Pored toga, do kraja godine počeće i radovi na asfaltiranju 1.200 metara puta u naselju Sušćepan.

PRILAGOĐAVAJU INFRASTRUKTURU OSOBAMA SA INVALIDITETOM

U cilju olakšavanja svakodnevnice osobama sa invaliditetom i licima slabije pokretljivosti, kroz različite programe prilagođavanja infrastrukture i uklanjanja barijera sa kojim se svakodnevno susreću, lokalna uprava realizovano je nekoliko projekata.

Zahvaljujući dobroj saradnji Sekretarijata za lokalnu upravu Opštine Herceg Novi i MZ Meljine, a uz pomoć Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom i kompanije "Lazure", u Meljinama na plaži Sidro, izgrađena je rampa čime je osobama sa invaliditetom omogućen prilaz moru. Ovo je prva plaža koja je prilagođena osobama sa invaliditetom zahvaljujući inicijativi lokalne uprave. Rampa je izgrađena i na ulazu u Mjesnu zajednicu Bijela čime je osobama sa invliditetom omogućen pristup ispostavi Građanskog biroa Opštine Herceg Novi u Bijeloj, kao punkt koji je veza sa sekretarijatima i službama organa uprave, i na kojem mogu predati svoje zahtjeve i dobiti potrebne informacije.

PRVA OPŠTINA SA NAMJENSKIM VOZILIMA ZA OSOBE SA INVALIDITETOM

Položaj osoba sa invaliditetom značajno je poboljšan kada je riječ i o javnom gradskom prevozu. Naime, svi autobusi na gradskim linijama: 1. Igalo-Kamenari-Igalo i 2. Igalo-Meljine-Igalo kružna, opremljeni su rampama za OSI. Osim toga, hercegnovska opština je prva opština u državi u kojoj posluje taxi prevoznik sa namjenskim vozilima za OSI.

Takođe, Opština je obezbijedila i besplatan parking za lica sa invaliditetom. Tako je parkiranje omogućeno na svim mjestima u gradu, a ne samo na označenim, što će građanima umnogome olakšati svakodnevne aktivnosti. Pored toga, u saradnji preduzeća "Parking servis" d.o.o. i Opštine određeni dijelovi grada oslobođeni su plaćanja parkiranja u zimskom periodu.

Iz Sekretarijata za lokalnu samoupravu ističu da će opština Herceg Novi, u saradnji sa mjesnim zajednicama, nastaviti i ubuduće da prilagođava gradsku infrastrukturu osobama sa invaliditetom.

KATIĆ: PROŠLOST PRIPADA TRADICIJI, A BUDUĆNOST NOVIM GENERACIJAMA

Na kraju, imali smo priliku i da razgovaramo sa predsjednikom hercegnovske opštine, Stevanom Katićem, koji je imao jasnu poruku: "Herceg Novi će biti grad u kojem će svi građani imati uređenu infrastrukturu i uslove za kvalitetan život. To su preduslovi da ispunimo svoj najvažniji zadatak, da obezbjedimo narednim generacijama mogućnosti i motiv da ostanu u Herceg Novom, kako bi u svom gradu imali srećnu budućnost sa svojim porodicama".

Galerija