SNP: Uvesti princip poštovanja izborne volje građana

"SNP stoga predlaže dopunu Etičkog kodeksa koja glasi: Poslanik koji napusti ili bude isključen iz partije sa čije je izborne liste izabran, a nakon toga ne podnese ostavku na poslaničku funkciju, postupa suprotno osnovnim etičkim načelima i standardima, jer ne poštuje izbornu volju građana“
66 pregleda 9 komentar(a)
Snežana Jonica, Foto: Savo Prelević
Snežana Jonica, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 14.07.2015. 14:08h

Socijalistička narodna partija (SNP) predaće sjutra u skupštinsku proceduru dopunu Etičkog kodeksa poslanika, kojom se predlaže uvođenje principa poštovanja izborne volje građana.

Kako je podsjetila poslanica SNP-a, Snežana Jonica, Skupština je u decembru prošle godine usvojila Etički kodeks poslanika, ali, dodala je, u dijelu koji se odnosi na etičke principe i pravila nije propisano poštovanje izborne volje građana, koje bi, zbog činjenice da je parlament predstavničko tijelo građana, moralo biti jedan od ključnih principa.

"SNP stoga predlaže dopunu Etičkog kodeksa koja glasi: Poslanik koji napusti ili bude isključen iz partije sa čije je izborne liste izabran, a nakon toga ne podnese ostavku na poslaničku funkciju, postupa suprotno osnovnim etičkim načelima i standardima, jer ne poštuje izbornu volju građana“, navodi se u saopštenju Jonice.

Kako je rekla, zadržavanje mandata poslanika nakon napuštanja ili isključenja iz partije predstavlja grubo kršenje izborne volje građana.

Klub poslanika SNP je, navela je Jonica, predložio dopunu Etičkog kodeksa poslanika, u skladu sa odlukom Glavnog odbora partije.

Bonus video: