Đeljošaj o opštini Tuzi: Postoje dva rješenja, samo da ih Krivokapić izvuče iz ladica

Prema riječima Đeljošaja, ne treba isključvati ni saradnju sa Socijaldemokratskom partijom (SDP) i Pozitivnom Crnom Gorom, budući da potpisnice Aneksa trenutno nemaju većinu u parlamentu
2 komentar(a)
Nik Đeljošaj, Foto: Luka Zeković
Nik Đeljošaj, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 14.07.2015. 11:23h

Pitanje formiranja samostalne opštine Tuzi u parlamentu će se vjerovato naći u oktobru, kazao je poslanik Albanske alternative Nik Đeljošaj, ocjenjujući da uslovi za formiranje punopravne opštine postoje već duži period.

On je, komentarišući Ankeks o postizbornoj koaliciji Demokratske partije socijalista (DPS) i Nove demokratske snage – FORCA, podsjetio da je formiranje punopravne opštine Tuzi bila opcija mnogih koalicionih sporazuma.

Đeljošaj je naveo da će vrijeme pokazati da li će Aneks dovesti do rješenja tog pitanja.

Lideri DPS- a i Force, Milo Đukanović i Nazif Cungu, potpisali su u četvrtak Aneks koalicionog sporazuma u kom je definisan pristup i predviđeno prikupljanje dokumentacije kako bi se definisala pozicija buduće opštine Tuzi.

Đeljošaj je, objašnjavaući da se validnost dokumentacije o održivosti samostalne opštine ne dovodi u pitanje, već da je ključni faktor politička volja, najavio da će se pitanje Tuzi u parlamentu vjerovato naći u oktobru.

„Mogućnost da Tuzi postanu punopravna opština nagovještavana je u više navrata i ranije, u različitim periodima, prilikom potpisivanja različitih koalicionih sporazuma između različitih potpisnika. I ne samo da je nagovještavana, nego je smatrana za realnu opciju u tim sporazumima, odnosno svim sporazumima“, poručio je Đeljošaj.

Prama njegovim riječima, vrijeme će najbolje pokazati da li će to pitanje biti riješeno posljednjim Aneksom sporazuma.

„Ne treba unaprijed odbaciti ono što bi u perspektivi moglo voditi adekvatnim rješenjima. Budućnost će pokazati da li potpisivanje ovog aneksa vodi tom rješenju“, rekao je Đeljošaj agenciji MINA.

Legitimno je, kako je rekao, pravo Force da na taj način pokusa riješiti zahtjeve albanskih naconalnih partija.

Prema riječima Đeljošaja, ne treba isključvati ni saradnju sa Socijaldemokratskom partijom (SDP) i Pozitivnom Crnom Gorom, budući da potpisnice Aneksa trenutno nemaju većinu u parlamentu.

„U aneksu su precizirani skoro svi zahtjevi albanskih nacionalnih partija. Znajući trenutnu političku situaciji a i iskustva od prije, nijesam siguran da potpisnici imaju većinu u Skupštini, zato ću ponoviti da treba nastaviti razgovore sa SDP-om i Pozitivnom, ukoliko želimo rješenja a ne samo slova na papiru, koji imaju neke druge ciljeve, što ne isključujem“, naveo je on.

Đeljošaj je rekao da će pitanje samostalne opštine pokrenuti u oktobru.

„Jedno je sigurno, u oktobru će biti na dnevnom radu Skupštine Crne Gore pitanje opštine Malesija, pitanje je samo da li ću sam pokrenuti uz podršku zvih albanskih partija ili će biti još potpisnika“, najavio je Đeljošaj.

Dokumentacija je, kako je podsjetio, odavno spremna, a dva rješenja su u skupštinskoj proceduri.

„Samo treba predsjednik parlamenta, Ranko Krvokapić da ih izvuče iz ladica i uvrsti u dnevni red, zahtjev svih albanskih partija je da budu na dnevnom redu jer želimo vidjeti sve političke partije kako će se izjasniti“, poručio je on.

Uslovi za formiranje punopravne opštine postoje, kako je kazao Đeljošaj, već duži period.

„To pitanje, kao svako drugo, može biti ispolitizovano i kao takvo može biti predmet različitih dogovora među partijama“, kazao je on.

Kako je dodao, dokumentacija o održivosti punopravne opštine Tuzi prikupljena je odavno.

„Ne postavlja se pitanje validnosti dokumentacije. Ovdje je ključni faktor politička volja subjekata koji o tome odlučuju na nivou države“, naveo je Đeljošaj.

On je opovrgao navode da vlast zavisi od albanskih poslanika, ocjenjujući da je to manipulacija.

„U Skupštini imamo dva poslanika Albanskih partija, dok vladajuća koalicija ima 43 poslanika, matematika u uslovnom elementu ne daje prostora, iako dio javnosti pokušava predstaviti da vlast zavisi od albanskih partija, što je velika manipulacija“, zaključio je Đeljošaj.

Bonus video: