Širom Crne Gore odavanje počasti stradalim rodoljubima

“Čast je pokloniti se onima koji svojom borbom utabaše put novim generacijama i učiniše jačim temelj naše domovine. Samo jedinstvo i hrabrost ostvaruju velike pobjede. Neka je vječna slava onima koji dadoše život u borbi protiv fašista oslobodilačke 1941”, rekao je Raičević
70 pregleda 6 komentar(a)
Bijelo Polje, 13. jul, Foto: Jadranka Ćetković
Bijelo Polje, 13. jul, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 13.07.2015. 12:20h

Povodom Dana državnosti i Dana ustanka naroda Crne Gore na na Spomen kompleks na Brezi, vijence su položile delegacije kolašinskog Udruženja boraca i antifašista, Vojske Crne Gore i Opštine Kolašin.

Naglašavajući da je Kolašin ratna prijestonica Crne Gore, predsjednik lokalnog Udruženja boraca i antifašista Gojko Vlahović, kazao je da je 13. jul jedan od najznačajnijih datuma naše istorije.

„Prva proslava 13. jula održana je u Smajlagića Polju u Kolašinu, ratne 1944. godine. Sedmicu kasnije Kolašin je strahovito bombardovan. U ovom gradu postavljeni su temelji crnogorske državnosti, kroz tri zasijedanja CASNO-a," kazao je Vlahović.

On je rekao da se pomirenje jedino može desiti poštovanjem istorijskih činjenica. Vlahović je apelovao da se ne dozvoli „prekrajanje istorije i marginalizacija narodnooslobodilačkog pokreta“.

„Omogućimo našoj djeci miran san, dozvolimo da pričaju o svojim planovima za budućnost, a u toj budućnosti ne smije biti fašizma i onih koji su ga podržavali," poručio je Vlahović.

Pred nekoliko desetina Kolašinaca i gostiju, KUD „Mijat Mašković“ je izveo bogat kulturno-umjetnički program. Recitaror Nikola Šćepanović podsjetio je šta je sve moralo da se desi „na krvavoj Brezi“ da bi se čuo „korak novog pokoljenja“.

Dan ustanka i Dan državnosti u Bijelom Polju proslavljeni su danas polaganjem vijenaca delegacija opštine, boračkih organizacija, parlamentarnih stranaka i građana na Spomenik palim borcima na Trgu slobode.

Delegacije su potom položile cvijeće i pored spomenika u gradskom parku narodnim herojima Rifatu Burdžoviću Tršu, Tomašu Žižiću, Aleksi Beću Đilasu, Milovanu Jeliću kao i na spomen obilježju na zgradi Opštine palim borcima za slobodu Voju Lješnjaku i Muhu Dizdareviću.

Pozdravljajući prisutne predsjednik Skupštine opštine Džemal Ljušković je kazao da je privilegija biti domaćin ovakvog skupa i govoriti o slavnim događajima.

„Stoga 13. jul svi mi u Crnoj Gori doživljavamo kao najsvjetliji simbol našeg slobodarstva. Dva državotvorna datuma Crne Gore, koje je sudbina odredila u jedinstvenom 13. julu, predstavljaju u simboličkom smislu krunu istorije države Crne Gore," kazao je Ljušković.

On je istakao da posebnu zahvalnost, divljenje i poštovanje dugujemo građanima Bijelog Polja zato što su u teškim vremenima i ružnim događajima u vremenu iza nas potvrdili svoje istorijsko dostojanstvo ostajući vjerni svojoj tradiciji, toleranciji, trpeljivosti i međusobnom povjerenju.

„Tako su ostali vjerni vječnoj zublji istorijskih datuma kojih se danas podsjećamo. Time su preuzeli odgovornost za budućnost moderne evropske Crne Gore i dali najveći doprinos ostvarenju njene nezavisnosti i sigurnom hodu na putu u društvo slobodnih evropskih naroda vječnom snu naših slavnih predaka," kazao je Ljušković.

Program obilježavanja Dana državnosti i Dana ustanka naroda Crne Gore 1941. u Baru je jutros tradicionalno otvoren odavanjem pošte stradalim rodoljubima i antifašistima u NOB-u. Vijenac na Spomen-ploču u Domu Revolucije položili su predsjednik SUBNOR-a i antifašista Bara general Špiro Niković, potpredsjednik Opštine Dušan Raičević i izviđači odreda “24. novembar”.

“Čast je pokloniti se onima koji svojom borbom utabaše put novim generacijama i učiniše jačim temelj naše domovine. Samo jedinstvo i hrabrost ostvaruju velike pobjede. Neka je vječna slava onima koji dadoše život u borbi protiv fašista oslobodilačke 1941”, rekao je Raičević.

“Čestitam Dan državnosti junačke, odvažne i slobodarske Crne Gore svim građanima. Danas smo se okupili da se poklonimo sjenima onih koji nisu žalili živote u borbi protiv najvećih zala istorije, nacizma i fašizma. Njihove žrtve ne zaboravljamo, ostvarili smo slobodu i državu, ostaje nam borba da ostvarimo i plemenitije i bolje društvo koje su sanjali oni prije nas”, rekao je pored ostalog general Niković.

Polaganju vijenaca prisustvovali su i predsjednik SO Osman Subašić, predsjednica barskog DPS Branka Nikezić, predstavnici Mornarice VCG, Udruženja vojnih penzionera, ćlanovi porodica stradalih antifašista, izviđači….

Trinaestojulski program nastavljen je polaganjem vijenaca na spomen-obilježja u Mišićima i na Virpazaru.

Bonus video: