Krivokapić će tražiti Đukanoviću da skloni Lazovića i Brajovića

Đukanović kazao da ničije funkcije ne smiju da ugroze pozivnicu Crnoj Gori u NATO
75 pregleda 39 komentar(a)
SDP Kongres, Ranko Krivokapić, Ivan Brajović, Milo Đukanović, Foto: Boris Pejović
SDP Kongres, Ranko Krivokapić, Ivan Brajović, Milo Đukanović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 13.07.2015. 06:33h

Socijaldemokratska partija (SDP) će do kraja mjeseca pokrenuti proceduru za smjenu ministra Ivana Brajovića i Vujice Lazovića, koja će biti upućena Vladi, saznaju “Vijesti”.

Ta odluka trebala bi da bude donesena na sjednici Glavnog odbora, koja će se održati do kraja jula, a na kojoj bi taj partijski organ trebalo da konstatuje ostavke dvojice ministara na članstvo u stranci.

“Partijski organi će konstatovati da Lazović i Brajović više nijesu članovi SDP-a, a nakon toga trebala bi da bude ozvaničena i inicijativa za traženje njihovih ostavki u Vladi”, kazao je sagovornik “Vijesti”.

Nakon odluke da napuste stranku, predsjednik SDP-a Ranko Krivokapić tražio je od Lazovića i Brajovića da podnesu ostavke, navodeći da stranku ne mogu predstavljati oni koji više nisu njeni članovi.

Dok su ministri odbili da se povuku, navodeći da će u Vladi nastaviti da vode resor saobraćaja i informacionih tehnologija, premijer Milo Đukanović ocijenio je da bivši članovi SDP-a imaju neosporni legitimitet kao ministri. On je rekao da Krivokapić od njega formalno nije tražio da se povuku dva ministra koja su napustila SDP, ističući da je obavezan da poštuje koalicioni sporazum prema kome SDP-u pripadaju tri ministarska mjesta. Đukanović je tada istakao i da je očekivanje poziva u NATO ono što održava vladajuću koaliciju, navodeći da ničija funkcija ne smije ugroziti državne interese Crne Gore.

"Kada bih bilo čiju funkciju pokušavao da dovedem u ravan članstva u NATO-u, pokazao bih elementarnu odgovornost. Ubijeđen sam da tako ne misle ni Brajović ili Lazović”, kazao je tada premijer.

Krivokapić je kazao da neće odmah tražiti od ministara da vrate mandate, već će sačekati da pokažu demokratsku opredijeljenost prema NATO-u i Crnoj Gori. On je tada rekao i da će poštovati sporazume i datu riječ, kao i da će “ono što je oteto od SDP-a biti i vraćeno SDP-u, bez velikih procedura”.

Bonus video: