Milić: Vlada nakon afere Snimak nema legitimitet

"Vrijeme će pokazati da li je moguće objediniti opoziciju u Crnoj Gori. Da li će se to dogoditi, zavisi od više faktora, ali u svakom slučaju najmanje od SNP-a”, kazao je Milić
200 pregleda 17 komentar(a)
Srđan Milić, Foto: Zoran Đurić
Srđan Milić, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 12.07.2015. 10:46h

Za Socijalističku narodnu partiju (SNP), nakon afere Snimak, čitava Vlada Crne Gore nema politički legitimitet, rekao je njen predsjednik Srđan Milić, ocjenjujući da je aktuelna vladajuća koalicija najodgovornija zašto nije stvoren politički ambijent za slobodne, fer i demokratske izbore.

"Vlada je pokazala i da nema ni stručni legitimitet da upravlja zemljom, a potvrda toga su nagomilani socio-ekonomski problemi, koje vlast, iz neznanja, nemara ili svjesno, ne rješava", kazao je Milić u intervjuu agenciji Mina.

Prema njegovim riječima, poreski dug je u konstantnom rastu, likvidnost na klimavim nogama, budžetske rupe sve veće, a mafijaški obračuni redovna pojava.

On smatra da je nezadovoljstvo značajnog dijela građana potpuno opravdano, pošto aktuelna vladajuća koalicija demonstrira nezainteresovanost za rješavanje krupnih problema, koji vise kao teg o vratu Crne Gore.

"S druge strane, nakon najnovijih dešavanja unutar koalicionih partnera na vlasti, čuli smo šta, po pitanju legitimiteta Vlade Crne Gore, misli i šta planira da preduzme predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Ranko Krivokapić – ništa”, kazao je Milić.

On ističe da dolazi vrijeme kada će se narod u Crnoj Gori opredeljivati prema tome ko može da rješava njihove probleme, a ne ko je najglasniji i najsposobniji da širi neistine o političkoj konkurenciji.

"Razlikovaćemo se koliko novih radnih mjesta možemo otvoriti, koliko strateških investitora animirati da ulažu svoj kapital u našu državu. Znaće se ko je za nultu stopu tolerancije prema organizovanom kriminalu i korupciji na visokom nivou”, rekao je Milić.

On smatra da je za slobodne, fer i demokratski izbore potrebno obezbijediti takav politički ambijent, koji isključuje zloupotrebu državnih resursa, institucija sistema, medija, novca i drugih državnih dobara od političkih partija uoči i tokom izbornog procesa.

"U Crnoj Gori, nažalost, još uvijek, nije stvoren takav politički ambijent za što je, svakako, najodgovornija aktuelna vladajuća koalicija”, ocijenio je Milić.

On je podsjetio da SNP nije glasao za usvajanja aktuelnog izbornog zakonodavstva, "jer smo i tada ukazivali da nema vraćanja povjerenja u izborni proces bez usvajanja novih zakona o registrima prebivališta i boravišta i o crnogorskom državljanstvu".

"Glavni odbor SNP-a je zadužio Klub poslanika da predloži usvajanje izmjena i dopuna ova dva zakona, kao i izmjene Zakona o izboru odbornika i poslanika i usvajanje Odluke o dopuni Etičkog kodeksa Skupštine Crne Gore”, kazao je Milić.

To je, kaže on, početak svake priče - prvo da se vidi na koji način se utvrđuje prebivalište i boravište, odnosno ljudi upisuju u birački spisak i kako ostvaruju glasačko pravo, kome pripada mandat, pa tek onda možemo razgovarati o izborima.

Milić je kazao da će SNP, kao pojedinačno najjača opoziciona stranka, u narednom periodu maksimalno angažovati svoju dobro prepoznatljivu partijsku infrastrukturu na terenu, kako bi što spremnije dočekala predstojeće parlamentarne izbore u Crnoj Gori. “Vanredne ili redovne – svejedno”.

"S druge strane, vrijeme će pokazati da li je moguće objediniti opoziciju u Crnoj Gori. Da li će se to dogoditi, zavisi od više faktora, ali u svakom slučaju najmanje od SNP-a”, kazao je Milić.

On je rekao da je javni poziv na dogovor o načinu okupljanja opozicije, što se tiče SNP-a, upućen prije nekoliko mjeseci, ali da odgovora nema.

"Možda smo pogriješili adrese na koje smo poziv uputili ili neko iz opozicije ponovo smatra da im je cilj uništiti SNP, umjesto smijeniti ovakvu vlast. Šta god da je i od koga god da se danas rukovodi tim mogućim procesima upućujem im jasnu poruku - džabe vam trud svirači!”, poručio je Milić.

Komentarišući situaciju na opozicionoj sceni, nakon raskola u pojedinim ključnim strankama, Milić je kazao da atomizacija opozicione političke scene, definitivno, jedino ide na ruku režimu i tu nema nikakvih dilema.

"Ono što se, recimo, sada dešava u SDP-u prethodno je oprobano prema SNP-u, ali neuspješno. Činjenica je da je i tada, kao i sada, više nego očito ko stoji iza svega toga – onaj ko ima najviše koristi od fragmetracije političke scene, a to je Demokratsk partija socijalista", kazao je Milić.

SNP je, kaže on, bio i ostao najveći protivnik aktuelnog režima, odnosno snaga, koju nijesu uspjeli ni da uzdrmaju, i koja građanima može donijeti toliko željne i potrebne promjene.

"Na opozicionoj sceni dugo vremena najisplatljivije je bilo napasti SNP, odnosno bestidno je optužiti za saradnju sa vlastima. SNP je svih ovih 18 godina od osnivanja pokazao i dokazao svoj status i stvarno više nema namjeru da po tom pitanju bilo kome polaže račune”, kazao je Milić.

Prema njegovim riječima, ono što razlikuje SNP od drugih i što mu daje poseban kvalitet jeste što ta partija nudi konkretna rješenja za brojne probleme. “To, očigledno, mnogima smeta, tako da je i dalje aktivna mržnja prema nama iz SNP-a”.

"Ona podjednako, kako kod pojedinih institucionalnih tako i vanistitucionalnih centara medijske i finansijske moći, samo jača. Ne namjeravam se time posebno baviti, ali nećemo ni zaboraviti kako se ko ponašao juče, danas i sjutra kada budemo formirali novu Vladu Crne Gore”, poručio je Milić.

Bonus video: