Opozicija o ostavci Dragana Marovića: Žrtvovan da sačuva brata

Svetozar Marović juče nije odgovorio na pitanja “Vijesti” o odluci brata da napusti DPS i tvrdnje da je politička žrtva
56 pregleda 7 komentar(a)
Dragan Marović, Foto: Boris Pejović
Dragan Marović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 12.07.2015. 10:00h

Nakon presuda za aferu “Zavala”, može se očekivati sudski epilog još tri velike afere, kako bi Crna Gora nastavila integracije u Evropsku uniju i NATO, ocjenio je funkcioner Demokratskog fronta Nebojša Medojević. Komentarišući navode Dragana Marovića da ga je država žrtvovala radi članstva u NATO, Medojević je kazao da su funkcioneri iz Budve prve žrtve koje je Vlada ponudila Briselu kao dokaz borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala.

“Birani su slučajevi koji ne idu do Mila Đukanovića i koji će po prinipu najmanje štete po DPS biti procesuirani, bez obzira da li postoji dovoljno dokaza ili ne. U igri su bili i slučajevi protiv gradonačelnika Bara, Podgorice i ministra za urbanizam, ali se sve završilo TV serijalom 'Mehanizam'. Zavala je politički montiran proces sa izabranim žrtvama koje će nanijeti najmanje štete DPS-u”, kazao je Medojević navodeći da Marović neće progovoriti o pravim korupcionaškim aferama koje su teške stotine miliona. “Na osnovu nepisanih mafijaških pravila omerte Dragan Marović će morati da ćuti, odleži zatvorsku kaznu i da bude srećan kako je prošao”.

On je kazao da su pod monitoringom Brisela još tri velike afere, navodeći da bi osuđujuće presude u tim slučajavima mogle izazvati reakciju organizovanog kriminala. Izvršiocima tih djela, kako tvrdi, obećane su oslobađajuće presude ili minimalne kazne.

“Ukoliko neko iz vrha režima ne ispuni data obećanja i počne se pravdati pozivnicom za NATO, nijesam siguran da će mafija ta opravdanja režima uvažiti i prihvatiti, na isti način kao Dragan Marović”, kazao je Medojević.

Srđan Perić iz Pozitivne Crne Gore smatra da je Marović žrtvovan zbog brata Svetozara, koji je predsjednik Političkog savjeta DPS-a. Svetozar Marović juče nije odgovorio na pitanja “Vijesti” da prokomentariše odluku brata da napusti DPS i tvrdnje da je politička žrtva.

“Nije nam jasno na koji način ima veze gdin Dragan Marović sa datumom pregovora sa EU, jer datum pregovora ima veze sa njegovim bratom Svetozarom. Tako da će prije biti da je jedan Marović, kako on to kaže, 'žrtvovan' zbog drugog Marovića, a ne zbog EU i NATO integracija. Mi očekujemo da svako u pravičnom sudskom postupku položi račune za ono što mu se stavlja na teret”, kazao je Perić, navodeći da treba utvrditi činjenice u vezi sa Marovićevim računom u Švajcarskoj. “Očekujemo da sudske instance realizuju pravično i fer suđenje, ništa manje i ništa više od toga. Zbog toga smo mijenjali Ustav i zbog toga smo predlagali izmjene više zakona”.

Portparol građanskog pokreta URA Miloš Konatar upozorio je da Crna Gora ima ozbiljan problem sa korupcijom na visokom nivou, podsjećajući da na to ukazuju i izvještaji relevantnih međunarodnih institucija.

“Samo nova demokratska može se uspješno boriti sa problemima korupcije i organizovanog kriminala, a nikako oni koji su do sada direktno ili indirektno učestvovali i kreirali te iste probleme. Svako za koga se dokaže krivica treba da odgovara pred sudom”, kazao je Konatar.

Bonus video: