Krivokapić i Nuland: Neizbježan je parlamentarni dijalog o NATO-u

Krivokapić i Nuland su istakli dobre i intenzivne bilateralne odnose Crne Gore i Sjedinjenih Američkih Država, na svim poljima posebno u evro-atlantskim integracijama
153 pregleda 0 komentar(a)
Viktorija Nuland, Ranko Krivokapić, Foto: Skupština Crne Gore
Viktorija Nuland, Ranko Krivokapić, Foto: Skupština Crne Gore
Ažurirano: 12.07.2015. 16:01h

NATO Crnu Goru ne ujedinjuje samo u zajednicu sigurnih država, već u sistem vrijednosti zasnovanih na punoj demokratiji, vladavini prava i multietničkoj harmoniji”, rekao je predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić.

Krivokapić je danas razgovarao sa pomoćnicom američkog državnog sekretara Viktorijom Nuland.

Krivokapić i Nuland su istakli dobre i intenzivne bilateralne odnose Crne Gore i Sjedinjenih Američkih Država, na svim poljima posebno u evro-atlantskim integracijama.

"Sagovornici su istakli da je za dalje jačanje demokratskih procesa u Crnoj Gori neizbježan parlamentarni dijalog o NATO-u i ostalim ključnim temama u integracionim i razvojnim izazovima", kaže se u saopštenju.

Navodi se da je u fokusu razgovora bile evro-atlantske integracije Crne Gore u iščekivanju poziva za članstvo u NATO u decembru ove godine na Ministarskom sastanku.

Krivokapić je naglasio da Crna Gora posvećeno ispunjava agendu obaveza na evro-atlantskom putu, posebno ističući aktivnosti na jačanju vladavine prava.

“Crna Gora želi da bude dio sistema kolektivne bezbjednosti i to je naš vanjskopolitički prioritet", poručio je on.

Ocijenjeno je da Crna Gora ostvaruje vidljive rezultate na reformskom putu, da treba nastaviti sa intenziviranjem tih aktivnosti uoči Ministarskom sastanku u decembru.

"Put integracija Crne Gore je važan za stabilnost regiona Zapadnog Balkana i zaokruživanje NATO linije na Mediteranu", kaže se u saopštenju.

Pejanović-Đurišić: Očekujemo bezrezervnu podršku SAD

Ministarka odbrane Milica Pejanović- Đurišić zahvalila se američkoj administraciji na kontinuiranoj podršci i pomoći Crnoj Gori u sprovođenju reformi u oblasti odbrane, što je u velikoj mjeri doprinijelo da Crna Gora ostvari značajan progres na evroatlantskom putu i ispuni neophodne kriterijume za punopravno članstvo u Alijansi saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

"Pejanović-Đurišić je izrazila očekivanje da će Sjedinjene Američke Države, kao naš strateški partner, u periodu koji predstoji, pružiti bezrezervnu podršku Crnoj Gori u ostvarivanju prioritetnog spoljnopolitičkog cilja, članstva u NATO, do kraja ove godine. Ona je informisala Nuland i o rezultatima aktivnosti koje Crna Gora sprovodi u okviru intenziviranog i fokusiranog dijaloga sa NATO, naglašavajući rastući trend podrške javnosti za članstvo u NATO i uspješno sprovedenu reformu bezbjednosnog sektora", dodaje se u saopštenju.

Pejanović-Đurišić je kazala da će Crna Gora, i nakon dobijanja poziva za punopravno članstvo u NATO, nastaviti posvećeno da ispunjava obaveze iz evropske i evroatlantske agende, u cilju obezbjeđivanja dugoročnog prosperiteta i stabilnosti, ne samo Crne Gore, već regiona u cjelini.

Nuland je rekla da je Crna Gora ostvarila očigledan napredak kad je riječ o podršci javnosti za članstvo u NATO, reformi bezbjednosnog sektora, modernizaciji vojske i vladavini prava.

"Učešćem u međunarodnim misijama, Crna Gora dokazala kao pouzdan partner, spreman i sposoban da doprinese globalnom miru i stabilnosti. Afirmišući posvećenost Crne Gore regionalnoj saradnji, ona je ukazala na značaj crnogorske konstruktivne uloge u očuvanju stabilnosti Zapadnog Balkana. Nuland je iskazala spremnost Sjedinjenih Američkih Država da nastavi da pruža snažnu podršku Crnoj Gori u ispunjavanju preostalih obaveza do kraja godine, ističući potrebu da Crna Gora nastavi da napreduje i postiže konkretne rezultate", kazala je Nuland.

Pouzdanost sudstva je ključna u suprotsatavljanju organizovanom kriminalu i korupciji

Sjedinjene Američke Države podržavaju zakonodavne i institucionalne reforme u oblasti pravosuđa i vladavine prava, na planu efikasnog suprostavljanja organizovanom kriminalu i korupciji u Crnoj Gori, kazala je pomoćnik američkog državnog sekretara Viktorija Nuland.

„SAD su svjesne aktivnosti i rezultata koje je Vlada Crne Gore preduzela i ostvarila posljednjih mjeseci na ispunjavanju zadataka u procesu evroatlantske integracije", kazala je ona u razgovoru sa potpredsjednikom vlade Duškom Markovićem.

Prema njenim riječima, pouzdanost sudstva je ključna u potvrdi uloženih napora u procesu reformi i ocekivanjima građana.

"To je put za učvršćivanje vladavine prava i promjenu percepcije javnosti o efikasnosti borbe protiv koripcije i organizovanog kriminala. To je i pretpostavka da Crna Gora postane punopravni član porodice razvijenih demokratskih zemalja, u kojima su vladavina zakona i poštovanje ljudskih prava temeljni principi državne uprave", kazala je Nuland.

Marković je zahvalio Sjedinjenim Američkim Državama, ambasadi SAD i Nuland lično, na kontinuiranoj i efikasnoj podršci Crnoj Gori u ostvarivanju njenog ključnog nacionalnog i državnog prioriteta - punopravnog članstva u NATO-u, kojem su bez ostatka posvećeni svi crnogorski državni kapaciteti.

Prema ocjeni Markovića, intenzivirana i osmišljena kampanja crnogorske Vlade na tom planu rezultirala je značajnim rastom podrške javnosti za ulazak Crne Gore u NATO, uz tendenciju daljeg rasta, što je razlog više za očekivanje pozivnice za članstvo do kraja godine.

Sa Nuland je razgovarala i ministar odbrane Milica Pejanović Đurišić, koja je naglasila rastući trend podrške javnosti članstvu u NATO i uspješno sprovedenu reformu bezbjednosnog sektora.

"Crna Gora će, i nakon dobijanja poziva za punopravno članstvo u NATO, nastaviti posvećeno da ispunjava obaveze iz evropske i evroatlantske agende, a sve u cilju obezbjeđivanja dugoročnog prosperiteta i stabilnosti, ne samo nje, već regiona u cjelini", kazala je ona.

Napredak Crne Gore u reformama

Nuland je u razgovoru sapotpredsjednikom vlade i ministrom vanjskih poslova Igorom Lukšićem pozitivno ocijenila napredak u sprovođenju reformi i ohrabrila nastavak aktivnosti u pravcu ispunjavanja svih uslova da Crna Gora u decembru dobije poziv za članstvo u NATO.

"Tokom razgovora ponovljena je spremnost SAD da pomognu Crnoj Gori u finalnoj fazi integracije u kontekstu realizacije postavljenih ciljeva i naglašena važnost nastavka uspješnog sprovođenja reformskih procesa u priorotetnim oblastima", kaže se u saopštenju.

Lukšić je informisao o rezultatima intenzivnih reformi koje Crna Gora sprovodi u okviru evroatlantske integracije.

"Posebno je ukazao na napredak u oblastima jačanja javnog dijaloga i vladavine prava i istakao da je Crna Gora u potpunosti posvećena svom evropskom i evroatlantskom putu, da će istim intezitetom nastaviti da radi na ispunjavanju obaveza iz integracione agende", kaže se u saopštenju.

Lukšić je ponovio da reformski procesi nijesu vremenski ograničeni i da će se kontinuirano, i kroz integraciju u EU, sprovoditi i po dobijanju poziva za članstvo u NATO.

Nuland će razgovarati i sa potpredsjednikom Vlade Duškom Markovićem i ministarkom odbrane Milicom Pejanović - Đurišić.

Susret sa Lekićem, Bečićem i Rakčevićem

Nuland se sastala i sa predsjednicima Demosa, Demokrata, i URE Miodragom Lekićem, Aleksom Bečićem i Žarkom Rakčevićem.

Tokom otvorenog razgovora razmjenjena su mišljenja o više pitanja, od aktuelne situacije u Crnoj Gori i regionu do razvoja bilateralnih odnosa između dvije zemlje.

"Veći dio razgovora je bio posvećen pitanju izgradnje funkcionalne demokratije i pravne države konkretnim rezultatima u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, posebno na visokom nivou.Tokom razgovora je ukazano i na važnost izgrađivanja nezavisnih institucija, slobodnih medija, kao i i izbornog sistema koji bi omogućio izražavanje slobodne volje građana. Predstavnici opozicije su gospođi Nuland predočili njihovo viđenje o teškoj ekonomsko socijalnoj situaciji u zemlji, i neophodnost preduzimanja dubokih reformi u cilju zaustavljanja krajnje zabrinjavajućih trendova", navodi se u zajedničkom saopštenju Demosa, Demokrata i URE.

Bonus video: