Medojević: Marović je u pravu, izabrani slučajevi koji ne idu do Đukanovića

"U igri bili i slučajevi protiv gradonačelnika Bara, Podgorice i minsitra za urbanizam, ali se sve završilo TV serijalom "Mehanizam" i sa Zavalom"
23 komentar(a)
Nebojša Medojević, Foto: Luka Zeković
Nebojša Medojević, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 11.07.2015. 15:37h

Dragan Marović , brat Svetozara Marovića predsjednika političkog savjeta DPS je sasvim u pravu, kazao je predsjednik Pokreta za promjene (PzP) Nebojša Medojević.

On je ovo izjavio povodom Marovićeve izjave da ga “država žrtvuje radi članstva u NATO”

"Crnogorski režim je sam izabrao četiri slučaja koje je ponudio Briselu kao dokaz borbe porotiv korupcije i organizovanog kriminala, kao minimum koji će biti dovoljan da plaćeni lobisti režima obebzjede nastavak EU i NATO integracija. Birani su slučajevi koji ne idu do Đukanovića i koji će po prinipu najmanje štete po DPS biti procesuirani, bez obzira da li postoji dovoljno dokaza ili ne. Jedan od tih slučajeva je i Zavala koja se u Brisleu vodi kao "vidljivi rezultat u borbi protiv visoke korucpije"", rekao je Medojević.

On je dodao da su u igri bili i slučajevi protiv gradonačelnika Bara, Podgorice i minsitra za urbanizam, ali se sve završilo TV serijalom "Mehanizam" i sa Zavalom koja ni po biću krivičnog djela, ni po prikupljenim dokazima, ni po materijalnoj šteti koja je nastala za državu nije slučaj visoke korupcije i daleko je manji od drugih korupcionaških skandala u Budvi iza kojih je direktno stajao Svetozar Marović i drugi funkcioneri DPS.

"Afera Zavala je, po svemu sudeći, politički montiran proces sa izabranim žrtvama koje će nanijeti najmanje štete DPS, jer je procijenjeno da Dragan Marović neće progovoriti o pravim korupcionaškim aferama koje su teške stotine miliona eura, a za koje je morao znati kao dugogodišnji visoki funkcioner lokalne samouprave. Na osnovu nepisanih mafijaških pravila omerte Dragan Marović ce morati da ćuti, da odleži zatvorsku kaznu i da bude srećan kako je prošao. Krivica u slučaju Zavala sigurno postoji, ali je nemjerljivo manja, kao i štete po državu od stotine drugih pljačkaških afera u Budvi, čiji tragovi i dokazi vode do vrha režima i zato neće biti procesuirane dok se valst ne promjeni", tvrdi Medojević.

Po njegovim riječima, još tri slučaja su predmeti pod monitoringom i svi su iz oblasti organizovanog kriminala i od ishoda tih presuda će zavisiti nastavak EU i NATO integracija.

"Osuđujuće presude u ovim slučajevima bi mogle izazvati reakciju organziovanog kriminala jer su izvršiocima tih djela obećane oslobadajajuće presude ili minimalne kazne. Ukoliko neko iz vrha režima ne ispuni data obećanja i počne se pravdati pozivnicom za NATO, nijesam siguran da će mafija ta opravdanja režima uvažiti i prihvatiti, na isti način kao Dragan Marović. Nepisana pravila mafije su nemilosrdna i tu može doći do ozbijnih bebzjednosnih problema", rekao je Medojević.

Predsjednik PzP ističe da je crnogorsko pravosuđe je u rasulu, korumpirano, politički zavisno od vlasti i u strahu od mafije i da ne omogućava pristup pravdi za obične opljačkane građane.

"Crna Gora je besudna zemlja sa presudama koje ulaze u anale podaničkog služenja nekom režimu, što je samo još jedan od razloga da se ova Vlada smijeni na masovnim protestima u septembru", zaključio je Medojević.

Bonus video: