Lukšić: Sve zemlje bez obzira na veličinu imaju jednake međunarodne odgovornosti

"Crna Gora je prošla kroz različite faze tranzicije, a povezivanje evropske razvojne pomoći je važan element unutrašnje političke stabilnosti", rekao je Lukšić
1 komentar(a)
Igor Lukšić, Foto: Vlada Crne Gore
Igor Lukšić, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 10.07.2015. 18:10h

Uprkos povremenim zastojima, pomak u međudržavnim odnosima ipak je primjetan, kako u pogledu infrastrukturne saradnje, tako i u podsticanju pomirenja. Jedan od najvažnijih alata u tom procesu u jugoistočnoj Evropi je evroatlantska integracija, kazao je potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova Crne Gore Igor Lukšić.

On učestvuje na Croatia Forumu 2015 "Nova politika razvoja - prema partnerstvu i zajedničkoj viziji", koji se od 9. do 11. jula održava u Dubrovniku.

Kako je saopšteno iz MVPEI, Lukšić se obratio učesnicima u okviru panela pod nazivom "Povezanost vanjske, bezbjednosne i razvojne politike".

"Crna Gora je prošla kroz različite faze tranzicije, a povezivanje evropske razvojne pomoći je važan element unutrašnje političke stabilnosti. Dostizanje najvećeg stepena bezbjednosti, kako u Crnoj Gori i ostalim neintegrisanim zemljama, tako i u državama članicama EU i NATO je preduslov za ekonomski razvoj, formiranje institucija, demokratski razvoj i zaštitu ljudskih prava. Sve zemlje, bez obzira na svoju veličinu, imaju jednake međunarodne odgovornosti", kazao je Lukšić.

Croatia Forum, otvoren je juče u Dubrovniku, u prisustvu ministara vanjskih poslova, te drugih visokih zvaničnika EU i NATO-a, ali i predstavnika SAD-a, Koreje, Sudana, Namibije i Katara.

Domaćin Foruma je Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova Hrvatske.

"Ministarka Vesna Pusić je na otvaranju Foruma kazala da pitanje razvoja prožima većinu gorućih globalnih izazova, od izbjegličke krize i nestabilnosti svjetskog juga, energetske sigurnosti, stanja u Grčkoj i Ukrajini , do borbe protiv klimatskih promjena. Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg istakao je neraskidivu povezanost bezbjednosti i razvoja u Evropi i njenom susjedstvu, u čemu značajnu ulogu ima i NATO", navodi se u saopštenju MVPEI.

Na marginama Croatia Foruma Lukšić se susreo sa prvom potpredsjednicom Vlade i ministarkom vanjskih i evropskih poslova HrvatskeVesnom Pusić, ministrom vanjskih poslova Albanije Ditmitrom Bušatijem, prvom pomoćnicom ministra vanjskih poslova Ukrajine Natalijom Galibarenko, specijalnim izaslanikom i koordinatorom za međunarodna energetska pitanja u Stejt Dipartmentu Amosom Hohsštajnom i drugim visokim zvaničnicima.

Bonus video: