Đukanović: Brajović i Lazović imaju nesporan legitimitet

"Postoji vezivno tkivo koalicije, a to je državni interes da do kraja godine dobijemo poziv za NATO koji nas zajedno obavezuje. I to produžava život koaliciji, a u međuvremenu obavljamo i druge poslove osim NATO agende, ali sve bi to moglo da bude efikasnije kada bismo imali regularne uslove u političkom sistemu"
90 pregleda 23 komentar(a)
sjednica Vlada, Foto: Gov.me
sjednica Vlada, Foto: Gov.me
Ažurirano: 09.07.2015. 18:44h

Vlada Crne Gore je stabilna i fokusirana na realizaciju preostalog programa, a ministri Ivan Brajović i Vujica Lazović imaju nesporan legitimitet, kazao je premijer Milo Đukanović.

Upitan da li je Vlada stabilna nakon raskola u Socijaldemokratske partije (SDP), i da li NATO poziv ostaje jedino vezivno tkivo vladajuće koalicije, Đukanović je rekao da je izvršna vlast stabilna i apsolutno usredsređena na realizaciju svog programa, prenosi portal RTCG.

"I danas smo ocijenili na sjednici da ispunjavamo svoje obaveze. Vlada je i politički stabilna i koncetrisana na svoje poslove. Mogla bi da bude još efikasnija kada bi politički sistem bolje funkcionisao, jer imamo deformitet i devastaciju sistema i pokušaj dupliranja izvršne vlasti. U kontinuitetu parlament preuzima ingerencije Vlade, i tako se blokiraju razvojne inicijative koje pokrećemo", kazao je Đukanović u emisiji "U centar" na TVCG.

On je dodao kako je logično da je dobijanje poziva za članstvo u NATO ključni prioritet u ovoj godini, ocjenjujući da je to najsnažniji motiv za opstanak Vlade.

"Postoji vezivno tkivo koalicije, a to je državni interes da do kraja godine dobijemo poziv za NATO koji nas zajedno obavezuje. I to produžava život koaliciji, a u međuvremenu obavljamo i druge poslove osim NATO agende, ali sve bi to moglo da bude efikasnije kada bismo imali regularne uslove u političkom sistemu", rekao je premijer.

Đukanović je ponovio da ministri iz SDP koalicije sjede u Vladi, a da njihovi poslanici glasaju protiv predloga Vlade koje su podržali ministri iz SDP-a, "što je rijedak slučaj".

"To nas upućuje da dodatan aspekt problema, a to je pitanje legitimiteta takve većine u parlamentu. Skupština često pokušava da uzme ingerencije ne samo izvršnoj već i sudskoj vlasti, a problem je što se to događa na štetu onoga što su državni interesi.Na izborima su DPS i SDP nastupile zajedno i sa manjinskim partijama formirale većinu, a šta se danas događa - fomira se “ad hoc” nova većina od strane onih koji su izgubili na izborima i jednog koalicionog partnera, i na taj način se ismijava izborna volja građana. Zato smatram da se nalazimo u politički nelegitimnom stanju koje nažalost traje", dodao je on.

Upitan da li isključuje mogućnost formalnog razlaza DPS-a i SDP-a i prije izbora, Đukanović je kazao da ništa ne isključuje i da je teorijski sve moguće.

"Ali ako sudimo na osnovu dosadašnjeg iskustva, rekao bih da je kod svih konstituenata vlasti dominirao državni interes. DPS ne razmišlja o prijevremenim izborima, već o tome kako da u narednom periodu pokažemo veći stepen uspješnosti u ispunjavanju obaveza, prije svega iz NATO agende. Na kraju godine očekujemo poziv u Alijansu, time ulazimo u narednu godinu koja je svkaako izborna, a izbori bi mogli biti najkasnije u septembru, što znači da bi mogli biti i ranije, ali o tome će svakako razgovarati sve partije i dogovoriti optimalan termin za izbore", precizirao je Đukanović.

Odgovarajući na pitanje da li za njega važe odredbe iz koalicionog sporazuma 2012, prema kojem SDP-u pripadaju tri mjesta u Vladi, i šta će biti njegov potez ukoliko Ranko Krivokapić zatraži da se i formlano povuku dva ministra koja su napustila SDP, Đukanović je rekao da ne samo ono što je zapisano već i ono što je usmeno prihvaćeno za njega predstavja neupitnu obavezu.

"Izvjesno da u ovom trenutku nemamo takav zahtjev Krivokapića. Dogodila se nova realnost u SDP-u. Ta partija ne disonira ono što je zajednički cilj koalicije, a to je članstvo u NATO-u. Dakle ne može niko da dovede u pitanje da su i jedna druga strana SDP-a vrlo ozbiljno ispunjavanju obaveza iz NATO agende. Da li će SDP raščišćavati međusobne odnose ili ćemo svim snagama da se udružimo da zavrijedimo poziv za NATO, pa poslije toga rješavamo pitanja unutar partije i koalicije ostaje da vidimo".

Upitan da li mu je važnije iščekivanje NATO pozivnice u uslovima stabilne vlasti, ili ostanak u Vladi ministara Lazovića i Brajovića, Đukanović je rekao da to ne treba uopšte upoređivati.

"Kada bih bilo čiju funkciju pokušavao da dovedem u ravan članstva u NATO-u, pokazao bih elementarnu odgovornost. Ubijeđen sam da tako ne misle ni Brajović ili Lazović, već da dijele mišljenje većinske javnosti da je članstvo u Alijansi najvažniji državno-politički interes i zadatak Crne Gore. Nema nikakve sumnje da bilo čija funkcija, pa i moja, smije predstavljati prepreku na ispunjenju tog cilja", naveo je on.

Đukanović je kazao da Brajović i Lazović imaju nesporan ministarski legitimitet.

"I Lazović i Brajović su zajedno sa mnom i Krivokapićem bili među čelnim ljudima na izbornoj listi 2012-te. Sada ne bih pretpostavljao ko je glasao zbog njih ili Marovića i Đukanovića, ali biće valjda da je svako od nas donio nešto zajedničkom izbornom skoru", kazao je premijer.

Upitan koga sada u Vladi predstavljaju Lazović i Brajović, i da li ima tu dilemu, Đukanović je rekao da razvoj događaja u SDP-u to pitanje logično otvara i da nema nikakve sumnje u to.

"Riječ je o ozbiljnim ljudima od kojih su se jedni opredijelili da je napuste smatrajući da su prekršili svoje principe na posljednjem Kongresu, a drugi su ostali i uputili snažnu kritiku onima koji su ih napustili. DPS je imao slična iskustva 1997, i iz toga smo izašli jači i nastavili da funkcionišemo. Ne samo da se nadam nego i negdje vjerujem da će SDP nastaviti da pokazuje primarnu odgovornost prema državnim interesima, jer to ih je ipak krasilo, a takođe vjerujem da će iz podjela izaći na zreo način. Nema nikakve sumnje da će iz SDP-a izaći dvije partije, ali ne moraju biti partije koje će završiti u skandalima koje će potresati političku scenu i ugrožavati ostvarivanje političkih interesa", saopštio je on.

Odgovarajući na pitanje da li mu lagodniju političku poziciju u finišu mandata obezbjeđuje i izjava lidera Pozitivne Crne Gore, Darka Pajovića, koji je rekao da neće podržati nepovjerenje Vladi, ukoliko se to pitanje pokrene u parlamentu, navodeći da ne isključuje postizbornu saradnju sa DPS-om, premijer je kazao da nema velike dileme da li Vlada ima legitimitet u parlamentu ili ne.

"Kada bi imali u većinu u parlamentu za takvo pitanje sigurno bi ga pokrenuli. Okolnosti da se to ne pokreće govore da ova Vlada ima i parlamentarni i izborni legitimitet i zato radimo punom parom".

Upitan da li je još aktuelna opcija da nakon izbora u Vladu pozove predstavnike partija koje su zalagale za ostanak u državnoj zajednici, Đukanović je rekao “da bi sve ostalo bilo krajnje politički naopako”.

"Dobar dio biračkog tijela je glasao za zajednicu vjerujući da će im biti bolje, vjerujem da sada razumiju da je to pitanje skinuto sa dnevnog reda. Crna Gora je nezavisna, i zašto partijama koje su spremne da sarađuju mi ne bi pružili šansu. Za mene su dva eliminatrona kritirejuma - da li su to partije koje poštuju nezavisnost države, i da li su spremne da prihvate kurs evropske i evroatlantske integracije? Sve partije koje to prihvataju su za DPS poželjan partner i za to mi ohrabrujuća poruka iz Pozitivne", kazao je premijer.

DPS, kako je kazao, nema razloga da strepi za svoj izborni rezultat i samostalan nastup, "jer istraživanja govore da imamo podršku 42-43 odsto biračkog tijela".

Govoreći o potencijalnim koalicionim partnerima nakon izbora, Đukanović je rekao da su za DPS to prirodno stranke manjina, "a izvjesno da ćemo biti otvoreni za saradnju i sa partijama koje prihvataju nezavisnost države i opredijeljeni integracioni put".

DPS smatra, kako je naveo, da je ključni zadatak dinamiziranje ekonomskog razvoja.

Đukanović je kazao da problem nastaje u parlamentu, kada se mimo svih pravila preuzimaju ingerencije izvršne vlasti.

"I kada inicijative koje pokreće Vlada - Kraljičina plaža, Miločer, Mamula, one budu zaustavljene. Jasno je da s jedne strane imamo inicijativu da rast ne možemo obezbijediti bez stranih investicija, što se blokira u posljednje vrijeme".

Vlada, kaže Đukanović, predlaže da se završe svi ti projekti, koju budu spriječeni u parlamentu.

"Tu nema mjesta konfuziji, je li nekome nije jasno o čemu se tu radi. Kako se došlo do nove većine u parlamentu- tako što je jedna koaliciona partija svoje glasove mimo izbornog mandata preselila ih kod onih koji su izgubili izbore. To su uradili da bi vodili obračun sa Vladom i DPS-om na štetu državnih interesa. Ima li još nekog u Crnoj Gori kome to nije jasno, malo je tu mjesta za konfuziju".

On je dodao da pojedini domaći investitori nijesu ispunili njegova očekivanja.

"Većina njih je pokazala da nema dovoljan kapacitet za biznis, ili da lične interese potpuno aspolutizuje u odnosu na državne", smatra premijer.

Upitan da li je Crna Gora ispunila sve uslove neophodne za članstvo i kakva su njegova saznanja u odnosu na raspoloženje članica NATO-a, Đukanović je kazao da je država u odličnom tempu reformu.

"Ne mogu reći da smo sve ispunili jer i kad dobijemo poziv nećemo biti sve ispunili. Jedna od ključnih reformi je vladavina prava, niko nema iluziju da ta oblast može biti idealna do decembra, ali urađeni su jako ozbiljni pomaci koje prepoznaju NATO partneri. Bitno se mijenja raspoloženje za poziv, a to u najvećoj mjeri zavisi od nas. Uz ono što je ostalo da uradimo ja sam nikad veći optimista da ćemo dobiti poziv".

Podsjetio je na nedavna istraživanja javnog mnjenja, prema kojima prvi put, većina punoljetnjih građana podržava članstvo naše zemlje u NATO-u.

Đukanović je, komentarišući optužbe da je prilikom bombardovanja SRJ tražio da Alijansa gađa ciljeve u Crnoj Gori, kazao da se nije nikada u našoj državi čekao neki veliki događaj bez neke vrste medijsko-političkog terorizma.

"Sjetimo se afera S.Č, Šarić, Snimak, kada god bi se nešto značajnije pripremalo javili bi se akteri političke destrukcije, koji na sreću svih nas nikada nijesu bili uspješni u svojim namjerama. Neće pokazati ni svoju umješnost ni u ovom slučaju. Mislim da se ovdje radi o idiotluku jednog broja novinara, koji su mislili da će lansirajući takvu besmislicu doprinijeti protivnicima NATO-a u Crnoj Gori. Zamislite Milo Đukanović je 1999. upravljao NATO-om, a što danas ne upravljam, što ne kažem da nas prime".

On je kazao da je svakog dana tokom 1999. tražio da se zaustavi bombardovanje NATO-a, jer je , kako je naveo, smatrao da to nije primjereno u srcu Evrope na kraju 20. vijeka.

"A sada neko groznom manipulacijom želi da udari na emocije porodica, zar to nije grozno i krajnje neprimjereno?", upitao je Đukanović.

Bonus video: