Plevnelijev: Nadam se da će Crna Gora dobiti poziv u NATO do kraja godine

"Bugarska je bila prva država koja je priznala nezavisnost Crne Gore i jedna od prvih država koja je otvorila svoje diplomatsko predstavništvo na Cetinju", podsjetio je Plevnelijev
79 pregleda 12 komentar(a)
Ažurirano: 09.07.2015. 15:14h

Bugarska podržava članstvo Crne Gore u NATO-u i očekuje da će Alijansa poziv uputiti do kraja godine, poručio je bugarski predsjednik, Rosen Plevnelijev.

On se danas sastao sa crnogorskim predsjednikom, Filipom Vujanovićem, koji boravi u zvaničnoj posjeti Bugarskoj.

Plevnelijev je novinarima kazao da bi članstvo Crne Gore u Alijansi dalo pozitivan signal ostalim državama regiona.

Prijateljstvo Crne Gore i Bugarske je, kako je kazao, čvrsto i veliko.

"Bugarska je bila prva država koja je priznala nezavisnost Crne Gore i jedna od prvih država koja je otvorila svoje diplomatsko predstavništvo na Cetinju", podsjetio je Plevnelijev.

Prema njegovim riječima, aktivan politički dijalog posljednjih godina je dokaz za odlične bilateralne odnose.

"Partnerstvo je izuzetno aktivno u oblasti evro-atlanskih integracija i na bilateralnoj osnovi mi pomažemo Crnu Goru", kazao je Plevnelijev.

On je, podsjećajući da su dvije države prošle godine potpisale Memorandum o saradnji, naveo da se nada da će Crna Gora dobiti poziv za članstvo do kraja godine.

"Nadamo se da će Crna Gora u u ovoj godini dobiti poziv za članstvo u NATO. Bugarska je advokat, veliki prijatelj i motor za realizovanje ove ideje koja je značajna ne samo za Crnu Goru nego i cijeli region", poručio je Plevnelijev.

Bugarska je, kako je dodao, više puta davala bezuslovnu podršku Crnoj Gori na različitim međunarodnim forumima koji su se ticali članstva Crne Gore u NATO-u i Evropskoj uniji (EU).

"Mi se nadamo da će članstvo Crne Gore u NATO dati pozitivan signal i ostalim državama Zapadnog Balkana”, poručio je Plevnelijev.

On je ukazao i na saradnju dvije države u procesu pridruživanja Crne Gore EU, ali i u oblasti ekonomije.

“U fazi pridruživanja Crne Gore EU, u ovoj godini, dajemo eksperte u različitim oblastima, naročito u oblastima energetike, i u regionalnim projektima, u dijelu koji je u sklopu procesa saradnje gdje je Bugarska predsjedavajuća u procesu saradnje u Jugoistočnoj Evropi, to su transportni projekti, projekti za transparentnost institucija, problem sa migracijom i terorizmom”, naveo je Plevnelijev.

Bugarska je, kako je kazao, zainteresovana za uspostavljanje regionalnog sekretarijata parlamentarne saradnje u sklopu procesa saradnje Jugoistočne Evrope sa sjedištem u Sofiji, koji bi bio stalni organ i za to, kako je kazao, računaju na podršku Crne Gore.

"Imamo želju da unaprijedimo ekonomsku i trgovinsku saradnju i o tome ćemo pričati na sledečoj sjednici mješovitog komiteta za ekonomsku saradnju koja će biti održana u Sofiji ove godine”, kazao je Plevnelijev.

Tada će, kako je najavio, biti razmatrani projekti u oblasti energetike, turizma, izgradnje regionalnog energetskog tržišta, i energetski sigurnog tržišta cijene struje.

“Imamo interesa da iskoristimo visokonaponsku mrežu između Crne Gore i Italije koja je bi trebalo da bude završena naredne godine, kako bi izvozili električnu energiju”, rekao je Plevnelijev.

Prema njegovim riječima, definisani su i projekti u kojima bugarske firme mogu da učestvuju, jer su zainteresovane za izgradnju malih hidroelektrana i za žičaru Kotor Cetinje.

Plevnelijev je pozvao i crnogorske kompanije da učestvuju u Bugarskim projektima.

“Treba da inteziviramo turističke kontakte između dvije zemlje jer samo zajednički možemo da privučemo turiste sa trećeg tržišta”, kazao je Plevnelijev.

Bugarska i Crna Gora su, kako je zaključio, faktori stabilnosti.

“Nijesmo susjedi, ali smo za primjer u regionu, dajemo doprinos povezanosti demokratičnosti i razvoju regiona”, poručio je on.

Vujanović je zahvalio Bugarskoj, a posebno Plevnelijevu, za podršku Crnoj Gori u procesima integracija, navodeći da je ona izuzetno vrijedna.

“Ona nas dalje ohrabruje i ona daje mogućnost da nastavimo ono što su vrijedni integracijoni ciljevi i prema Evropskoj uniji i prema NATO-u”, rekao je on.

Vujanović je dodao da je ovo godina u kojoj je za Crnu Goru podrška NATO-u izuzetno važna.

“Ja znam i vašu personalnu naklonost i državnih organa Bugarske, ali ono što je važno i građani Crne Gore to znaju i to veoma poštuju”, poručio je on.

Prema riječima Vujanovića, Crna Gora je spremna da podrži sve regionalne inicijative Bugarske i da pokaže da ona u mnogo čemu predstavlja državu koja može da promoviše regionalne vrijednosti i kroz tu promociju da obezbijedi, osigura i postakne razvoj regiona.

“Mi smo razgovarali i o regionalnim pitanjima sa onim stavovima koje i naša i bugarska javnost zna i iskazali odlučnost da učinimo sve u smislu afirmacije stabilnosti mira i prosperiteta regiona, koji je veliki interes regiona i na koji smo svi zajedno koji se nalazimo na državnim dužnostima obavezni da promovišemo”, naveo je crnogorski predsjednik.

On je kazao da je ubijeđen da su stvorili dobru osnovu ugovora za ekonomsku saradnju ali da je nesumnjivo da postoji prostor da se ona dalje unaprijedi.

Vujanović je dodao da je veliki cilj da se i kroz učešće bugarskih kompanija i banaka, u saobraćajnoj i energetskoj infrastrukturi unaprijedi Zapadni Balkan.

“Crna Gora je već na listi projekata iz Brisela dobila važne projekte i mi očekujemo da će avgustovski sastanak u Beču dati mogućnost da se i podrška Bugarske u tom procesu i dalje iskaže i bude sasvim konkretna u projektima koji bi u Crnoj Gori bili interes bugarskih kompanija”, naveo je on.

Prema riječima Vujanovića, Crna Gora je veoma zainteresovana da bugarske kompanije budu prisutne i u Crnoj Gori i da se vrši izvoz preko nje prema Italiji, postavljanjem podmorskog kabla koji će omogućiti dobra konekcija regiona sa Italijom koja je veliki uvoznik struje.

On je podsjetio i na veoma značajan projekat lifta od Kotora preko Lovćena do Cetinja.

“Trebalo bi narednih nedelja da se objavi tender, i vrlo me raduje što prepoznajete u bugarskim kompanijama, koje u tim oblastima imaju svoje iskustvo i pozitivne rezultate i njihovo interesovanje, da konkurišu za taj tender”, kazao je Vujanović.

Vujanović se sastao i sa predsjednicom Parlamenta Bugarske, Ceckom Cačevom.

“Cačeva je iskazala zadovoljstvo saradnjom dva parlamenta konstatjući da je to važan dio međudržavne saradnje. Saopštila je da je u Narodnoj Skupštini Bugarske nedavno formirana grupa bugarsko-crnogorskog prijateljstva, te da bi bilo korisno da se takva grupa formira i u Skupštini Crne Gore”, saopšteno je iz Vujanovićevog kabineta.

Vujanović je, saglasivši se sa ocjenom parlamentarne saradnje, naglasio je i njenu vrijednost za proces evopskih i evroatlantskih integracija.

“Iskazao je očekivanje da će se što skorije formirati grupa crnogorsko-bugarskog prijateljstva u Skupštini Crne Gore čime će se stvoriti mogućnost još jednog važnog modela parlamentarne saradnje”, kaže se u saopštenju.

Galerija

Bonus video: