Vlada troši više goriva iako je luksuzno

Đukanović je u aprilu ove godine kazao da je uvođenje naknade za gorivo od sedam centi, kao dijela finansiranja izgradnje autoputa, logično jer je gorivo za crnogorske uslove luksuz
56 pregleda 9 komentar(a)
Automobili Vlada, Foto: Boris Pejović
Automobili Vlada, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 08.07.2015. 17:41h

Uprkos izjavama premijera Mila Đukanovića da je gorivo za crnogorske uslove luksuz, Generalni sekretarijat Vlade će ove godine za njega potrošiti oko 29.000 eura više nego prije dvije godine.

Prema ugovoru sa Jugopetrolom koji je objavila Vlada, za gorivo za službene automobile Generalnog sekretarijata od maja ove, do tog mjeseca naredne godine će se potrošiti 50.000 eura poreskih obveznika.

Za period od aprila 2013. do aprila 2014, Vlada je Jugopetrolu za gorivo isplatila 21.000 eura.

Đukanović je u aprilu ove godine kazao da je uvođenje naknade za gorivo od sedam centi, kao dijela finansiranja izgradnje autoputa, logično jer je gorivo za crnogorske uslove luksuz.

"Radi se o proizvodu koji je u našim uslovima pokazatelj višeg kvaliteta života i luksuza i zato mi se čini vrlo logičnim i odgovornim što je Vlada opredjelila da upravo u vremenu kada je došlo do pojeftinjenja cijena goriva, zbog pada cijena nafte na svjetskom tržištu, podigne cijenu i tako obezbijedi dio nedostajućih prihoda kojima bi rješavala deficite i obezbijdila uredno servisiranje kredita za unaprjeđenje putne infrastrukture" rekao je tada premijer.

Ugovor o isporuci goriva za vozila Generalnog sekretarijata za 2014. nije objavljen na sajtu. Vlada će Jugopetrolu za gorivo za avion platiti 110.000 eura, dok je prošle godine za gorivo za avion “learjet 45” isplatila 99.000 eura. Iz Vlade juče nisu odgovorili na pitanje “Vijesti” kako, s obzirom na to da je premijer rekao da je gorivo "u našim uslovima pokazatelj višeg kvaliteta života i luksuza", objašnjavaju da je trošak za gorivo porastao za 29.000 eura.

Održavanje Vladinih službenih “volksvagena” i “audija” koštaće 7.500 eura, a te službene automobile održavaće “Rokšped”, dok će “Ljetopis automotive” održavati “mercedese” za 16.500 eura.

Iz Vlade je danas saopšteno da je Generalni sekretarijat za ovu godinu predvidio veće iznose za gorivo zbog poštovanja preporuke Državne revozorske institucije (DRI).

Bonus video: