"Otvoreni parlament": Građane zanimaju pokloni i fotografije

Prema zvaničnim podacima iz Skupštine, tokom 2018. 305 posjetilaca je prošlo kroz program “Otvorenog parlamenta”
0 komentar(a)
Program Otvoreni parlament, Skupština Crne Gore, Foto: Skupština Crne Gore
Program Otvoreni parlament, Skupština Crne Gore, Foto: Skupština Crne Gore
Ažurirano: 09.10.2018. 17:54h

Građani, koji kroz program “Otvoreni parlament” posjećuju Skupštinu Crne Gore, najviše interesovanja pokazuju za galeriju fotografija dosadašnjih predsjednika, protokolarne poklone i postavku dokumenata iz parlamentarnog arhiva.

Posjetioci, kojih je, kako tvrde iz parlamenta, iz godine u godinu sve više, veliko zanimanje pokazuju i za eksponate skupštinske likovne zbirke.

“Likovni fond Skupštine Crne Gore obuhvata 46 djela od 35 autora. Pored crnogorskih umjetnika koji čine kvalitativno i kvantitativno jezgro zbirke, u njoj su zastupljeni i likovni stvaraoci sa prostora bivše Jugoslavije i iz Rusije. Zbirka je dopunjavana u periodu od 60 godina, pa se u njoj nalaze radovi umjetnika različitih generacija”, saopšteno je “Vijestima” iz Skupštine.

Posjete građana se organizuju u okviru programa “Otvoreni parlament”, kao vid doprinosa jačanju čvršćih veza između parlamenta i građana, uspostavljen je početkom prošle decenije dok je na čelu parlamenta bio Ranko Krivokapić.

S obzirom na to da su, kako je saopšteno iz Skupštine, u međuvremenu aktivnosti parlamenta na svim poljima proširivane, interesovanje javnosti se uvećavalo: “Zbog toga je Skupština Crne Gore svakodnevno radila na afirmaciji i jačanju principa otvorenosti i transparentnosti, o čemu svjedoči značajno uvećanje broja organizovanih posjeta, kao svojevrstan oblik eksterne komunikacije”.

Skupštinu je u toku 2017. godine obišlo 326 posjetilaca, u okviru 17 posjeta. Tokom 2016. godine taj broj je bio manji (170 posjetilaca).

Prema zvaničnim podacima iz Skupštine, tokom 2018. 305 posjetilaca je prošlo kroz program “Otvorenog parlamenta”.

“Studenti su tokom ovih posjeta imali priliku da kroz predavanja saznaju više ne samo o crnogorskom parlamentu, već i o razvoju demokratije u Crnoj Gori, procesima kroz koje Crna Gora prolazi, građanskom aktivizmu i ulozi koju svaki aktivan građanin u društvu treba da obavlja, doprinoseći na taj način razvoju države”, navode iz Skupštine.

Parlament, uglavnom, posjećuju učenici osnovnih i srednjih škola iz Crne Gore, domaći i strani studenti, zainteresovani građani i turisti.

Skupštinu je nedavno posjetila grupa omladinskih aktivista Organizacije civilnog društva “Novi horizonti” iz Ulcinja, grupa omladinskih radnika zemalja Zapadnog Balkana i Turske, grupa od četrnaest studenata prava i pripravnika, članova organizacije ELSA – Frankfurt, članovi Demokratske zajednice mladih Evrope, studenti Crnogorskog udruženja studenata političkih nauka (MAPSS), grupa studenata Pravnog fakulteta Univerziteta „Mediteran“, učenici međunarodne škole Knightsbridge Schools International...

Ako ima mjesta, može se i u poslaničke klupe

Građani, kako kažu pravila, mogu pojedinačno ili kolektivno prisustvovati skupštinskim zasjedanjima.

„Posjeti prethodi podnošenje zahtjeva u kome se navode osnovni podaci o posjetiocima. Zahtjev se dostavlja Odjeljenju za protokol, najkasnije dva dana prije održavanja sjednice, radi dobijanja odobrenja...“, objašnjavaju iz Skupštine.

Učenici, studenti, kao i svi zainteresovani, javljaju se sa zahtjevom da se na neposredan način upoznaju sa nadležnostima i funkcijama Skupštine Crne Gore, njenom organizacijom, strukturom, parlamentarnim aktivnostima i procedurama. Posjetioci imaju mogućnost da pored velike sale, obiđu i ostale skupštinske sale i salone.

Bonus video: