MVPEI pozdravlja najavu o uspostavljanju diplomatskih odnosa između SAD i Kube

Novim pristupom, kako su kazali, stavlja se akcenat na unapređenje komunikacije i kontakata između građana dvije države, posdpješivanje trgovinske i druge razmjene, kao i na jačanje sveukupne saradnje
1 komentar(a)
SAD, Kuba, Foto: Shutterstock
SAD, Kuba, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 07.07.2015. 17:11h

Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija Crne Gore pozdravilo je najavu Stejt dipartmenta o ponovnom uspostavljanju diplomatskih odnosa između Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Kube, kao i odluku o otvaranju ambasada.

„Odluka o uspostavljanju bilateralnih odnosa i otvaranju ambasada, koja će formalno stupiti na snagu 20. jula ove godine, predstavlja važan korak u procesu normalizacije odnosa SAD i Kube i implementaciji nove strategije američko-kubanskih odnosa, koje je američki predsjednik najavio 17. decembra prošle godine“, saopšteno je iz crnogorskog Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija.

Novim pristupom, kako su kazali, stavlja se akcenat na unapređenje komunikacije i kontakata između građana dvije države, posdpješivanje trgovinske i druge razmjene, kao i na jačanje sveukupne saradnje.

„Novi duh u američko-kubanskim odnosima biće svakako važan doprinos povjerenju i snaženju odnosa u cijelom američkom regionu, ali i snažan katalizator stabilizacije globalnih prilika, širenja univerzalnih vrijednosti mira i demokratije i ljudskih prava, kao i podsticaj iznalaženju rješenja za brojne političke i bezbjednosne izazove u svijetu“, zaključuje se u saopštenju Ministarstva.

Bonus video: