Demos: VDT da ispita tvrdnje o kriminalnim grupama

Demos navodi da se nastavak prakse afera u Crnoj Gori koje nemaju svoj pravni epilog mora prekinuti.
3 komentar(a)
suđenje, sudnica, Foto: Shutterstock
suđenje, sudnica, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 07.07.2015. 14:50h

U trenutku kada crnogorska vlast ulaže „vanredne“ napore u pravcu uspješnog privođenja kraju pregovaračkih poglavlja 23 i 24, dolazi do zapleta da bivši visoki policijski funkcioner i bivši šef odsijeka za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije optužuje ključne političke ličnosti u Vladi Crne Gore, zadužene upravo za realizaciju pregovora pomenutih poglavlja, potpredsjednika Vlade i šefa biroa za koordinaciju svih službi bezbjednosti Duška Markovića, kao i sekretara Vijeća za nacionalnu bezbijednost Veselina Veljovića, da su pripadnici, kako on kaže, organizovane kriminalne grupe, saopšteno je iz Demosa.

"Pored javno izgovorenih optužbi, bivši visoki policijski funkcioner tvrdi da posjeduje dokumenta kojim potrepljuje svoje tvrdnje, zavedene u tužilaštvu pod rednim brojem 194/09 iz januara 2013. godine, kao i dokument iz novembra 2012. godine. Ovo je presedan u crnogorskom društvu da „insajder“ iz bezbjedonosnih službi, sa visoke pozicije, javno i direktno optužuje nosioce najviših državnih funkcija."

Demos u saopštenju navodi da se nastavak prakse afera u Crnoj Gori koje nemaju svoj pravni epilog mora prekinuti.

"Sa ovako direktnim i javnim „dokazima“, crnogorsko tužilaštvo, odnosno najpozvaniji u ovom slučaju Vrhovni državni tužilac, mora pokrenuti ozbiljnu istragu u smislu potpunog rasvjetljavanja ovog slučaja i obavijestiti u najhitnijem roku ukupnu crnogorsku javnost, jer se radi o veoma ozbilnim optužbama koje se mogu protumačiti i kao potencijalni unutrašnji udar na nacionalnu bezbijednost Crne Gore", piše u saopštenju.

Demos apeluje na Vrhovnog državnog tužioca da što hitnije pokrene postupak ispitivanja tačnosti navedenih tvrdnji, a po završetku tog dijela i da povuče konkretne poteze u cilju rasvjetljavanja čitave situacije.

"Ovakav slučaj je bezbjedonosno rizičan i zahtjeva što hitniju reakciju nadležnih organa", zaključuje se.

Bonus video: