Bugajski: Da je CG bliža Rusiji, našli bi razlog da huškaju separatiste

“NATO pozivnica nije pod direktnim uticajem odnosa između NATO i Rusije
54 pregleda 0 komentar(a)
Janoš Bugajski (Novine)
Janoš Bugajski (Novine)
Ažurirano: 07.07.2015. 15:35h

Neutralnost ili nesvrstanost je zabluda, a Crnoj Gori će poziv iz NATO-a stići narednih mjeseci, smatra visoki saradnik Centra za analizu evropske politike (CEPA), Januš Bugajski.

On je kazao da se Crna Gora, “srećom, ne graniči s Rusijom, inače bi Moskva pronašla izgovor za širenje “ruskog svijeta’’ i uspostavljanje praksi separatističke pobune, kao u Ukrajini”.

Bugajski je ocijenio da postoje jake indikacije da će Crna Gora dobiti poziv za članstvo u NATO-u u narednim mjesecima, mož da i prije Samita u Varšavi.

“NATO pozivnica nije pod direktnim uticajem odnosa između alijanse i Rusije, iako će poslati važnu poruku Moskvi da ne može blokirati proširenje dobrovoljne i efikasne multinacionalne bezbjednosne alijanse. Osim toga, pristupanjem Crne Gore naglašava se da je NATO ojačao i da se vraća svom osnovnom zadatku, odbrani i bezbjednosti svih evropskih demokratija”, rekao je on za portal RTCG. Prema riječima Bugajskog, Putinova Rusija pokušava da natjera zemlje centralne i istočne Evrope da ne uđu u NATO, pod izgovorom da to ugrožava rusku bezbjednost.

“U stvarnosti, NATO je jednostavno garant protiv potencijalne prijetnje Rusije u nastojanjima da povrati svoju izgubljenu imperiju.

Bugajski je naveo da će Crna Gora kada uđe u NATO, moći na sveobuhvatan način da poveća svoju sigurnost kroz saradnju sa svim saveznicima kako bi se zaštitila od različitih sredstava koje Kremlj koristi za pritisak, ”bilo da su u pitanju propaganda, psihološke operacije, diplomatska ofanziva, ili ekonomske prijetnje”.

“NATO nije samo vojna alijansa, već je i politička alijansa, u mnogim aspektima mnogo bliža nego što je to Evropska unija. NATO članstvo takođe osigurava da će se Sjedinjene Američke Države (SAD) boriti za Crnu Goru ukoliko bi joj prijetile invazija ili okupacija", dodao je on.

Bonus video: