Stoltenberg pohvalio Crnu Goru, ohrabrio nastavak reformi

Stoltenberg je istakao da Crna Gora iznova pokazuje da dijeli vrijednosti koje dijeli NATO, i zahvalio se na podršci crnogorskih vojnika misiji “Odlučna podrška” u Avganistanu
88 pregleda 0 komentar(a)
Igor Lukšić, Zoran Pažin, Jens Stoltenberg, Foto: Nato.int
Igor Lukšić, Zoran Pažin, Jens Stoltenberg, Foto: Nato.int
Ažurirano: 07.07.2015. 14:54h

Crna Gora je više puta pokazala da dijeli vrijednosti NATO-a, saopštio je generalni sekretar Alijanse, Jens Stoltenberg, i pohvalio reformske napore države.

Crnogorski ministri vanjskih poslova i evropskih integracija i pravde, Igor Lukšić i Zoran Pažin danas su u Briselu razgovarali sa Stoltenbergom o napretku Crne Gore i preostalim izazovima na njenom evroatlantskom putu.

Oni su bili i gosti na zasjedanju Sjeverno-atlantskog savjeta (NAC) u Briselu, a njihovo gostovanje je održano u okviru intenzivnih i fokusiranih razgovora Crne Gore sa Alijansom.

Stoltenberg i ambasadori su, kako se navodi sa sajtu NATO-a, tokom sastanka, pohvalili značajne reformske napore Crne Gore i ohrabrili državu da nastavi tim putem.

„Oni su pozdravili posvećenost Crne Gore regionalnoj bezbjednosti i saradnji. Stoltenberg je istakao da je Crna Gora u više navrata pokazala da dijeli vrijednosti NATO-a i zahvalio Crnoj Gori na doprinosu misiji Alijanse “Odlučna podrška” u Avganistanu“, navodi se na sajtu NATO-a.

Iz Vlade je saopšteno da su Lukšić i Pažin detaljno informisali o rezultatima intenzivnih reformi koje Crna Gora sprovodi u okviru procesa pristupanja NATO, sa akcentom na pozitivna postignuća u kampanji za podizanje podrške javnog mnjenja i reformama u oblasti vladavine prava.

Ponovljeno je da Crna Gora u potpunosti i bespovratno posvećena svom evropskom i evroatlantskom putu, uvjerena da je to u najboljem interesu za njen dugoročni prosperitet i stabilnost, kao i cijelog regiona.

“U susret decembarskom sastanku NATO ministara na kojem se očekuje odluka o pozivu za članstvo, Crna Gora će nastaviti da posvećeno ispunjava preostale obaveze. Naglašeno je da reformski procesi nemaju ograničeni rok, već da će se nastaviti i nakon poziva, naročito u okviru procesa pristupanjanja EU”, kaže se u saopštenju.

Iz Vlade su ukazali da su članice NATO veoma pozitivno ocijenile značajan i očigledan napredak koji je ostvaren u sve četiri ključne oblasti, koji ukazuje da je Crna Gora na dobrom putu da u decembru zavrijedi poziv za članstvo.

Dodaje se da je posebno pozdravljen nedavni izbor glavnog specijalnog tužioca i specijalnih tužilaca za borbu protiv organizovanog kriminala, korupcije, terorizma i ratnih zločina, kao i stvaranje uslova za skori početak rada Agencije za anti-korupciju.

"Pohvaljeni su i ostvareni rezultati u reformi pravosuđa i ohrabren nastavak daljih aktivnosti u tom pravcu. U pogledu podrške javnosti za članstvo, članice su kazale da je rastući trend koji pokazuju posljednja mjerenja veoma ohrabrujući i istakli uvjerenje da će posjeta NAC-a Crnoj Gori u oktobru doprinijeti daljem rastu", navodi se u saopštenju.

Lukšić i Pažin imali su i odvojeni bilateralni sastanak sa Stoltenbergom, i tom prilikom je detaljnije bilo riječi o aktivnostima koje predstoje do kraja godine.

“Crnogorski zvaničnici su izrazili zadovoljstvo veoma uspješnom posjetom generalnog sekretara Stoltenberga Podgorici i posebno se zahvalili za podršku naporima Crne Gore koji su od neprocjenjivog značaja za naše buduće članstvo“, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: