Niko sad neće da ruši Mila Đukanovića

Medojević tvrdi da opozicija u ovom trenutku nije sigurna ima li podršku svih 36 poslanika za glasanje o nepovjerenju vladi
78 pregleda 59 komentar(a)
Milo Đukanović, Foto: Savo Prelević
Milo Đukanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 07.07.2015. 05:24h

Opozicija neće pokrenuti pitanje nepovjerenja kabinetu Mila Đukanovića, jer nije sigurna da li ima dovoljno glasova za obaranje vlade, izjavio je funkcioner Demokratskog fronta (DF) Nebojša Medojević.

On tvrdi da je nakon rascjepa u Socijaldemokratskoj partiji (SDP) došlo do pregrupisavanja na političkoj sceni, navodeći da više nije jasno ko su pravi opozicionari.

“Ja u ovom trenutku nisam siguran da opozicija ima 36 poslanika koji bi htjeli da zajedno sa šest iz SDP-a čine neku novu većinu za pad vlade Mila Đukanovića. Više nemamo 36 tvrdih poslanika opozicionih partija, jer Pozitivna Crna Gora najavljuje zaokret u svojoj politici i otvoreno se nudi kao partner Demokratskoj partiji socijalista (DPS)”, kazao je Medojević.

Nezavisni poslanik Mladen Bojanić pozvao je u ponedjeljak opoziciju da pokrene pitanje nepovjerenja vladi, navodeći da dio opozicije koji je tehnički za promjenu vlasti treba da se organizuje i pokrene inicijativu za rušenje vlade.

Ustavom Crne Gore predviđeno je da pitanje nepovjerenja vladi može da pokrene najmanje 27 poslanika, dok bi za smjenu vlade morao da glasa bar 41 parlamentarac. Opozicija u parlamentu ima 36 poslanika, od kojih je devet nezavisnih.

Ako bi neko podnio inicijativu, a svi opozicioni poslanici i poslanici SDP-a koji su ostali uz predsjednika Ranka Krivokapića, glasali za nepovjerenje Vladi, imali bi 42 glasa, dok bi Đukanović sa manjinama,

Liberalnom partijom i dva bivša poslanika SDP-a Mićom Orlandićem i Damirom Šehovićem imao 39 glasova.

Iz Socijalističke narodne partije (SNP) juče nijesu odgovorili na pitanje hoće li pokrenuti inicijativu za glasanje o nepovjerenju vladi, dok su u medijskom pulu SDP-a ponovili da očekuju ostavke ministara Ivana Brajovića i Vujice Lazovića ne želeći da odgovore hoće li tražiti glasanje o nepovjerenju u slučaju da ministri ne budu smijenjeni.

Poslanik Pozitivne Crne Gore Srđan Perić kazao je da će se o eventualnom zahtjevu za smjenu Đukanovićeve vlade odrediti kada ona bude dostavljena njegovoj partiji. Predsjednik Pozitivne Darko Pajović kazao je ranije da neće podržati formiranje neke nove većine u parlamentu koja bi bila u suprotnosti sa izraženom voljom građana, navodeći da kao potencijalnog partnera vidi svakog ko se zalaže da Crna

Gora bude članica EU i NATO-a. On je kazao i da Pozitivna neće sarađivati sa partijama koje se protive članstvu u NATO-u.

“Nismo dobili nikakav zahtjev za glasanje o nepovjerenju vladi. Kada, i ako ga dobijemo, odredićemo se prema njemu”, kazao je Perić “Vijestima”.

Pojašnjavajući da bi i u slučaju obaranja vlade, Đukanovićevi ministri nastavili da obavljaju tehnički dio posla, Medojević je istakao da je jedino riješenje formiranje prelazne vlade koja bi organizovala fer izbore.

“Takva tehnička vlada organizovala bi izbore po starim pravilima. To bi značilo izlazak na unaprijed pokradene izbore. Mi smo za formiranje prelazne vlade i spremni smo za razgovore o njoj”, smatra on.

Možda Đukanović zatraži smjenu Ranka Krivokapića

Medojević ističe da je nakon raskola u SDP-u, nemoguće održati status kvo u vladajućoj koaliciji, navodeći da neko mora prvi da povuče potez.

Očuvanje vladajuće koalicije, smatra on, opcija je koja bi blokirala funkcionisanje Vlade i dovela i vladu i parlament u neizdrživ položaj.

“Vidjećemo ko će povući prvi potez. Možda Đukanović zatraži rekonstrukciju vlade i smjenu Ranka krivokapića. Možda on za to ima većinu”, tvrdi on.

Danilović: Pajović sada nudi prelaznu vladu DPS-u iako je pokrenuo aferu “Snimak”

Funkcioner Demosa Goran Danilović optužio je čelnike Pozitivne da nude DPS-u formiranje prelazne vlade. On je podsjetio da je SDP početkom godine odbio predlog opozicije o formiranju prelazne vlade.

"Ako je Pozitivna spremna da brani pokradenu većinu na minulim izborima, a zar nije pokradena, ako manjinske partije nisu htjele da razgovaraju, kome se onda nudi prelazna vlada? Zar nije jasno da se nudi DPS-u? DPS-u koji nas je, kako je bilo jasno nakon afere “Snimak”, pokrao na izborima”, napisao je Danilović na svom Fejsbuk nalogu, podsjećajući da je upravo Pajović dostavio audio snimke za istoimenu aferu.

Bonus video: