VLAST NEMA LEGITIMITET?

Opozicija u PV priželjkuje izbore: Koalicija zbog 2.700 eura?

U SNP-u smatraju da se lokalna uprava u Pljevljima pretvorila u surovu borbu za funkcije
0 komentar(a)
Munir Redžović
Munir Redžović
Ažurirano: 14.02.2019. 13:28h

Opozicione partije u Pljevljima smatraju da sadašnja lokalna vlast u tom gradu nema više legitimitet, nakon što je jedini odbornik SDP-a Munir Redžović prije nekoliko dana napustio stranku i priklonio se frakciji koju predvodi Ivan Brajović. Zahvaljujući Redžoviću - DPS i Bošnjačka stranka imaju   većinu u lokalnom parlamentu.  

Odbornik DF-a Nikola Rovčanin kazao je da ima više razloga da se održe vanredni izbori u Pljevljima, ali  smatra da bi prije toga trebalo formirati prelaznu vladu koja bi obezbijedila fer uslove. 

“Ova vlast od samog konstituisanja nema legitimitet, s obzirom na to da je izborni rezultat ostvaren na do tada neviđenim manipulacijama, pritiscima i prijetnjama. DF, SNP i Pokret za Pljevlja, partije koje su činile vlast u Pljevljima osvojile su više  glasova od DPS koalicije na izborima prošle godine. Uprkos tome,  SDP na čelu sa  Redžovićem podržao je stranu koja je brutalnim lopovlukom osvojila manjinsku podršku građana. Pored svih ovih događaja, danas i sam Redžović gubi legitimitet”, kaže Rovčanin.

U SNP-u tvrde da je sadašnja vlast DPS, SDP i Bošnjačka stranka politička skalamerija formirana na temelju najrazličitijih interesa, koja, ni nakon više od godine nakon izbora nije uspjela čak ni da se do kraja formalno-pravno konstituiše.

“Kuda ide koalicija na vlasti u Pljevljima nije teško proniknuti, a jedina nepoznanica je kako će se zvati nakon što je mečka zaigrala i pred njihovim vratima. Hoće li biti koalicija dviju političkih partija i jednog fizičkog lica, člana Borda direktora Rudnika uglja i dviju partija, ili će biti smišljeno neko treće rješenje”, navodi se u saopštenju SNP-a u kojem se aludira na Redžovićevo članstvo u Odboru direktora Rudnika uglja, gdje mjesečno zarađuje oko 2.700 eura.

U SNP-u smatraju da se lokalna uprava u Pljevljima pretvorila u  surovu borbu za funkcije.

 “Još uvijek se na nekim najvažnijim pozicijama u lokalnoj vlasti nalaze „vršioci dužnosti“, a u javnim ustanovama i privrednim društvima, čiji je osnivač Opština Pljevlja, organi upravljanja i izvršni direktori nijesu ni blizu realnog preuzimanja posla i obaveza. Niko se ne pita šta je sa ustanovama kulture i javnim preduzećima  u kojima se na upravljačkim funkcijama našli tehničari raznih struka -   šoferi, moleri, penzionisani policajci”, tvrde u SNP-u.

Da su delegati znali za razbijanje, podržali bi vas samo ministri

Odbornik SDP-a u Opštini Ulcinj Skender Elezagić izabran je za v. d. predsjednika opštinskog odbora te partije. Kako je   saopšteno sjednici je prisustvovala većina članova odbora koji su dali podršku nastavku sprovođenja politike partije.

“Sigurni smo da će iz svega ovoga, makar kada je riječ o SDP-u u Ulcinju, a ubjeđeni smo da će tako biti i na nivou države, partija izaći jedinstvenija i jača, brojnija i sa većom podrškom u biračkom tijelu“, zaključuje se u saopštenju.

A u javnosti je nastavljeno prepucavanje dojučerašnjih kolega saopštenjima, pa je tim za javnost Ivana Brajovića saopštio da je “ polovina članova Predsjedništva OO SDP Rožaje” napustilo partiju. Kao razloge oni su naveli “ neslaganje sa politikom partije, napuštanje programskih principa, zbunjujuću politiku koja je u posljednje vrijeme posebno došla do izražaja”. Ostavke na članstvo su podnijeli: Faruk Kalač, Esad Plunac, Elvir Kefi Klica, dr Armin Šabotić, Džemal Kalač, Nusret Ećo, dr Almina Dacić, Džeko Murić i  Feho Kožar.

Brajovićevi saradnici tvrde i da je 2/3 opštinskog odbora napustilo SDP, i većina Foruma mladih i Foruma žena napustilo partiju u Nikšiću.

Međutim iz SDP su saopštili da to nije tačno. "Za razliku od vas, nama se socijaldemokratija ne svodi na funkcije i privilegije. Naravno, znamo da  ključni razlog za nervozu leži u činjenici da su ubjedljivo poraženi na Konvenciji za izbor delegata na osmom kongresu. Da su delegati na kongresu znali da pripremate razbijanje partije ako izgubite, vjerovatno vas ne bi podržao niko osim ministara i direktora. Sada kada je "Informer projekat" očigledan, srećan vam put,"  saopšteno je iz SDP-a Nikšić.