RJEŠENJE JE PROMJENA VLASTI

Peković: Društvo se uveliko guši od nezaposlenosti, pada standarda i kriminala

Demokrate smatraju da je aktuelna crnogorska vlast sve podredila svojoj ličnoj sigurnosti i sreći
99 pregleda 15 komentar(a)
Anđela Peković, Foto: Demokratska Crna Gora
Anđela Peković, Foto: Demokratska Crna Gora
Ažurirano: 05.07.2015. 15:48h

Promjena aktuelne vlasti korjen je rješenja za stanje društvene krize u Crnoj Gori koje, kako smatraju u Demokratskoj Crnoj Gori, postaje nepodnošljivo za moralni život i sagledavanje njegove vrijednosti.

Kako se navodi u saopštenju Demokrata, bitisanje u crnogorskom društvu već decenijama određuje bezgranična destrukcija morala.

Portparolka Demokrata, Anđela Peković, kazala je da se crnogorsko društvo uveliko guši od nezaposlenosti, drastičnog pada životnog standarda i kriminala u svim oblastima društvenog života.

Ona je dodala da je kriza morala možda i prethodila drugim društvenim krizama, jer je, smatra Peković, kriza morala najdublja i najteže se liječi.

„Stanje društvene krize u našoj državi postaje nepodnošljivo za moralni život i sagledavanje njegove vrijednosti“, smatraju u Demokratskoj Crnoj Gori.

U saopštenju se navodi da se „duh našeg morala“ izgubio u crnogorskoj noći koju su decenijama stvarali oni koji nijesu politiku shvatali kao vođenje države na opšte dobro i korist svih građana, već na, kako se dodaje, svoju ličnu korist i svoje lično dobro.

Demokrate smatraju da je aktuelna crnogorska vlast sve podredila svojoj ličnoj sigurnosti i sreći.

„Spremni su čak prodati i pola svoje otadžbine samo da bi zadržali svoje pozicije. Podsjetimo se samo Monteskjeovog razmišljanja koji je rekao: Kada bih znao da je nešto za moju porodicu korisno, ali ne i za moju domovinu, nastojao bih da to zaboravim...jer sam prije svega čovjek...“, navodi se u saopštenju.

Posljedice bahatog i nesavjesnog, neodgovornog odnosa prema građanima i državi su, kako je navela Peković, zaboravljene fabrike, enormna nezaposlenost, siva ekonomija, bezgranična korpucija, organizovani kriminal, loša i nepoštena privatizacija i osiromašeno školstvo i zdravstvo.

Prema njenim riječima, tamo gdje je nepovjerenje među ljudima veliko, gdje je vlast posijala podjele, gdje je čovjekov život obezvrijeđen, teško je, smatra Peković, podići moral na pijedestal na kojem se on nalazi u svakom civilizovanom društvu i u svakoj pravnoj državi.

„Jedino bi promjena aktuelne vlasti predstavljala korijen rješenja, jer nama treba pravna država, odgovorne institucije, zdrava ekonomija, politički sistem uspostavljen tako da živimo kao civilizovano društvo u kojem ćemo da budemo i ostanemo ljudi“, navodi se u saopštenju.

Iz Demokratske Crne Gore su kazali da oni polaze od stanovišta da se kriza morala ogleda, između ostalog, u mirenju sa stvarnošću i stapanju sa poročnošću sadašnjosti.

Kvalitet svakog uređenog društva predstavljaju, kako se navodi, visoki moralni standardi-poštenje, pravednost, odgovornost i mnogi drugi, ali na, kako se dodaje, te standarde itekako utiču građani svojim odlukama.

„Ako, na primjer, decenijama daju legitimitet vlasti koja je oličenje otimačine, obmane, koja je već decenijama navikla da nas potkrada, navikla nas da godinama uzaludno tražimo posao, pravdu, i ne dobijemo je, onda se neizbježno stvara društvo u kojem je svaka moralnost i smislenost života urušena“, kaže se u saopštenju.

Upravo zbog toga, kako smatraju Demokrate, što nam je postalo normalno stanje moralnog minimalizma u kojem se crnogorsko društvo nalazi, u krizi smo više od 25 godina i postalo smo bezvoljni i apatični.

„Zato su Demokrate tu, da svojim entuzijazmom, energijom, intelektualnim potencijalom pokrenu i one koji misle da do promjena ne može doći, da ih ohrabre sa namjerom da pokažu da smo mi društvo ne samo ratničke, nego i građanske hrabrosti“, zaključuje se u saopštenju.