Dedović: Poziv u NATO u decembru izvjestan

"Domaće političke elite stvaraju ambijent u kojem bi izostanak poziva u decembru bio ogromna greška saveznika prema kandidatu koji je uspješno izvršio sve reforme i ispunio sve postavljene obaveze", kazao je Dedović
10 komentar(a)
Ažurirano: 05.07.2015. 12:20h

Formalni i neformalni kontakti ukazuju da je poziv za članstvo Crne Gore u NATO do kraja ove godine izvjestan, poručio je izvršni direktor Alfa centra, Aleksandar Dedović.

On je kazao da će do decembra pažnja domaće i NATO javnosti biti usmjerena na vladavinu prava i očekivanje konkretnih poteza vrhovnog državnog tužioca, Ivice Stankovića, kao i novoizabranih specijalnih tužilaca.

"Domaće političke elite stvaraju ambijent u kojem bi izostanak poziva u decembru bio ogromna greška saveznika prema kandidatu koji je uspješno izvršio sve reforme i ispunio sve postavljene obaveze", kazao je Dedović agenciji Mina.

Procesu integracija, kako je naglasio, treba pristupiti kao nacionalnom interesu, a ne teškoj i nepotrebnoj obavezi.

"Naši formalni i neformalni kontakti ukazuju da je poziv za članstvo u decembru sasvim izvjestan", saopštio je Dedović.

Period do decembra će, kako je objasnio, obilježiti dinamična medjunarodna diplomatska aktivnost u namjeri da se Crna Gora predstavi kao više nego spreman kandidat, a podrška građana će se postepeno povećavati.

"Pažnja zainteresovane domaće i NATO javnosti će biti usmjerena na oblast vladavine prava i očekivanje konkretnih poteza VDT i novoizabranih sudija specijalnog suda", rekao je Dedović.

To pitanje će, kako je kazao, dominirati i u periodu poslije januara, tokom kojeg se obavlja ratifikacija u 28 članica Alijanse.

"Eventualni rezultati u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala će ubrzati ovaj proces. Očekivanja su da će pojedine uticajne države pažljivo nadgledati ovu oblast i shodno tome se odnositi prema ratifikaciji", kazao je Dedović.

Prema njegovim riječima, period ratifikacije može potrajati i do dvije i po godine.

"Za sve to vrijeme očekivati je izvjesne manje opstrukcije ili pokušaje usporavanja puta u NATO. Ovdje na prvom mjestu, osim spoljnopolitičkih poteza Rusije, imam u vidu i političku spregu organizovanog kriminala u državi i regionu kojima najmanje odgovara brz prijem u Savez", upozorio je Dedović.

Taj postupak će se u Crnoj Gori, kako smatra, okončati u Skupštini, uprkos pozivima za održavanje poštenog referenduma.

"Po prijemu u punopravno članstvo, obaveze u pogledu funkcionisanja pravne države će tek dobiti na značaju. Na kraju, dugoročan mir i bezbjednost će konačno stvoriti uslove za ekonomski, naučni i napredak demokratije, a sve to će uticati na promjene stečenih navika naših građana da aktivno učestvuju u svim procesima u zajednici", poručio je Dedović.

On je dodao da ni članstvo u NATO-u samo po sebi neće promijeniti kvalitet života ukoliko građani ne iskoriste današnje pozitivne vjetrove i započete reforme dovedu do kraja.

"Ulaganje u nauku i obrazovanje budućih generacija će biti najsigurnije ulaganje u odbranu Crne Gore", ocijenio je Dedović.

On je, komentarišući kampanju za NATO i podršku javnosti, kazao da je jasno da je kampanja intenzivirana, kao i da se u nju uključuje sve veći broj aktera i svakim danom dobija na kvantitetu.

"Uglavnom se dejstvuje medijima koji su u posljednjih pola godine naprečac iskazali ogromno interesovanje za ovu oblast spoljne politike", rekao je Dedović.

Prema njegovim riječima, kampanja nije praćena potrebnom suštinom koja se odnosi na raznovrsnost i kvalitet.

"Nazovi "dijalog" se odvija opet isključivo preko medija, a argumenti i za i protiv su potpuno isti već osam godina", poručio je Dedović.

On je kazao da je Alfa centar od početka bavljenja tom oblašću, u svim aktivnostima i javnim nastupima jasno pravio razliku između NATO-a i članstva Crne Gore u tom kolektivnom sistemu bezbjednosti.

"Sve naše emocije, želje i energija su usmjerena u ovom drugom pravcu, gdje smo prvi prepoznali interes naših građana i iskreno radili u cilju ostvarenja svoje misije", objasnio je Dedović.

Razlozi za povećanje podrške su, kako smatra, različiti.

"Glavni razlog je vjekovna sposobnost naših građana da pažljivo osluškuju i na vrijeme prepoznanju pobjednika i u skladu sa tim, formiraju svoj stav. Nažalost, o većem broju informisanih građana, shvatanju benefita od članstva u NATO možemo govoriti kao o procesu koji će još godinama trajati", naveo je Dedović.

Dedović je, govoreći o radu Alfa centra, kazao da su misiju odabrali potpuno svjesni svih izazova koji ih čekaju na tom putu i, kako je naglasio, nijesu očekivali da bilo ko, bilo koja institucija, pa ni Vlada Crne Gore ima obavezu da im pomaže u radu.

"Način na koji smo od samog početka postavili svoje prioritete, rezultati, odgovornost prema gradjanima, transparentnost i visoko ocijenjen kvalitet rada preporučila nas je kao pouzdane međunarodnim partnerima", rekao je on.

Kako je kazao Dedović, veliki broj kompanija i medija podržavaju rad Alfa centra.

"Nezavisnost i profesionalnost, jednostavan i otvoren pristup, uvažavanje različitih stavova i beskompromisna riješenost da doprinesemo boljoj i demokratskoj Crnoj Gori, su obezbijedili podršku i učvrstili naše pozicije kod šire javnosti, a istovremeno nas svrstali u »neomiljene i nepoželjne« vladajućem establišmentu", kazao je on.

Najbolji je primjer, kako je objasnio, REACT kamp koji osmu godinu organizuju u Crnoj Gori, bez finansijske podrške državnih institucija.

"Ova ljetnja škola sa izrazitim multipliciranim ciljevima je postala evropski brend, a ove godine smo se suočili sa najviše teškoća u organizaciji", rekao je Dedović.

Bonus video: