Visoki funkcioneri DPS-a spremaju sinove da ih naslijede u partiji

U DPS-u kažu da u izboru sinova Markovića, Simovića, Nuhodžića i Rakočevića za funkcionere podgoričkog DPS-a nema nepotizma
520 pregleda 88 komentar(a)
Duško Marković, Mevludin Nuhodžić, Foto: Luka Zeković
Duško Marković, Mevludin Nuhodžić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 04.07.2015. 16:17h

Kuriozitet novog saziva podgoričkog odbora Demokratske partije socijalista je pojava dinastija.

U novi saziv odbora glavnog grada izabrani su sinovi drugog čovjeka DPS-a Duška Markovića, Nikola, te predsjednika Odbora za bezbjednost Mevludina Nuhodžića, Amar i sin potpredsjednika Skupštine Milutina Simovića, Miloš.

U tom odboru je i sin bivšeg ambasadora i funkcionera DPS-a Gorana Sita Rakočevića, Nikola.

Iz partije Mila Đukanovića tvrde da nema nepotizma u partiji i da izbor svih članova odbora prolazi partijsku proceduru.

"Izbor svih članova odbora na svim partijskim nivoima u DPS-u prolazi proceduru koja je propisana Statutom i pravilnicima, a koja podrazumijeva da bilo koji kandidat za mjesto u odboru mora imati podršku najšire partijske baze. Nikako nije riječ o nepotizmu, već isključivo o povjerenju koje kandidat stiče kroz partijski rad i direktnu komunikaciju sa članovima i simpatizerima partije", navodi se u odgovoru DPS-a.

Pitanje za DPS je i da li takvom kadrovskom politikom šalju negativnu poruku aktivistima koji žele da napreduju u stranačkoj hijerarhiji.

"S obzirom na to da u pitanjima pominjete članove odbora glavnog grada koji su, skladno svojim godinama, prošli sve faze terenskog partijskog rada, nema sumnje da su uspjeli da zavrijede dovoljno povjerenje članstva. U DPS-u, postoji prostor za svakog pojedinca da se dokaže i napreduje, pod jednakim uslovima za sve”, dodaje DPS u odgovorima.

Najpoznatiji ovakav primjer u regionu je porodica Krkobabić iz Srbije, gdje su otac, sin i unuk istovremeno obavljali državne funkcije u toj zemlji.

Subašić i Orlandić djecu doveli do glavnih odbora

Korak dalje od DPS-a u pravljenju partijske dinastije krenuli su funkcioneri Socijaldemokratske partije (SDP) koji su svoje nasljednike doveli i do Glavnog odbora partije.

U Glavni odbor su tako na nedavnom Kongresu SDP-a izabrani ćerka Osmana Subašića, Anita Subašić, te sin sada već bivšeg funkcionera Mića Orlandića, Danilo koji je već bio šef kabineta ministra unutrašnjih poslova Raška Konjevića, a kojega sada izgleda čeka posao u Aerodromima Crne Gore.

U opoziciji je jedini poznat slučaj jedino u Demokratskoj Crnoj Gori Alekse Bečića, gdje je ćerka Velizara Kaluđerovića, Milica, izabrana u GO.

Bonus video: