U subotu konferencija "Dejton i region - 20 godina kasnije, perspektive Zapadnog Balkana"

Na konferenciji će pored predstavnika Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore i kopredsjednika Igamsnke Inicijative za Crnu Goru, Srbiju, Hrvatsku i Bosnu i Hrercegovinu, govoriti i Stjepan Mesić bivši predsjednik Hrvatske
107 pregleda 2 komentar(a)
Saša Popov, Vehid Šehić, Zoran Pusić, Branko Lukovac, Foto: Inicijativa za regionalnu saradnju Crne Gore
Saša Popov, Vehid Šehić, Zoran Pusić, Branko Lukovac, Foto: Inicijativa za regionalnu saradnju Crne Gore
Ažurirano: 03.07.2015. 09:29h

NVO Inicijativa za regionalnu saradnju Crne Gore koja je dio mreže Igmanske Inicijative, u saradnji Ministarstvom vanjskih poslova i evropskih integracija, organizovaće u subotu 4. jula 2015. godine u 10 časova u hotelu Ramada u Podgorici konferenciju "Dejton i region - 20 godina kasnije - perspektive Zapadnog Balkana".

"Ove godine navršava se 20 godina od potpisivanja Dejtonskog sporazuma, kojim je okončan četvorogodišnji rat u Bosni i Hercegovini te otpočeo period mira i stabilnosti u regionu. Prilika, pa i obaveza je, da se predstavnici država regiona, stručnjaci, predstavnici građanskog društva, okupe, zajedno ocijene postignuto, ali i ukažu na puteve savladavanja krupnih problema koji su nakon toga nastali, u prvom redu u Bosni i Hercegovini, ali i drugdje", saopšteno je iz Inicijative za regionalnu saradnju Crne Gore.

U saopštenju se dodaje da Igmanska Inicijativa, kao jedinstvena mreža nevladinih organizacija, stručnjaka i ličnosti četiri države potpisnice Dejtonskog sporazuma, obilježava ove godine 15. godišnjicu djelovanja na pomirenju, obnavljanju saradnje i podršci državama na putu prema širim evropskim i evro-atlanskim integracijama.

"Zadatak ove konferencije je da se iznesu pogledi na ostvareno u proteklih 20 godina od potpisivanja Dejtonskog sporazuma i okončanja rata. Biće riječi o iskustvima Dejtonskog sporazuma, aktuelnoj situaciji u regionu, kao i o putevima i načinima rješavanja problema sa kojima se suočava region, kako bi bili ojačani mir, stabilnost, sigurnost, saradnja, kao i napredak u razvoju naših zemalja na putu ka integracijama", ističe se u saopštenju

Na konferenciji će pored predstavnika Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore i kopredsjednika Igamsnke Inicijative za Crnu Goru, Srbiju, Hrvatsku i Bosnu i Hrercegovinu, govoriti i Stjepan Mesić bivši predsjednik Hrvatske.

"Namjera Igmanske Inicijative je da se ovakve Konferencije održe u sve četiri države potpisnice Dejtonskog sporazuma. Organizatori će se, nakon održanih razgovora, sa dobijenim zaključcima, nalazima i preporukama obratiti: predsjednicima država regiona i Evropskoj Uniji, sa molbom da razmotre ocjene, nalaze i preporuke, kako bi i njih koristili u traženju najboljih rješenja za unapređivanje situacije u pomenutim zemljama i u regionu u cjelini", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: