Haradinaj ne bi da komentariše zastave tzv. Velike Albanije na kojima je i Crna Gora

Haradinaj je u intervjuu Televiziji A1, tokom prve zvanične posjete Crnoj Gori, potvrdio da je svojevremeno, dok su trajali pregovori na Kosovu o granici s Crnom Gorom, prvobitnu mapu iz 1974. godine bacio u lice svom saradniku
78 pregleda 27 komentar(a)
Ramuš Haradinaj, Foto: BETAPHOTO/ARMENIJA ZAJMI BESEVIC/MO
Ramuš Haradinaj, Foto: BETAPHOTO/ARMENIJA ZAJMI BESEVIC/MO
Ažurirano: 25.10.2018. 09:34h

Kosovo nema nikakvih pretenzija prema Crnoj Gori, poručio je kosovski premijer Ramuš Haradinaj, dodajući da su dvije države našle dobru formulu za rješavanje pitanja granice.

On je u intervjuu Televiziji A1, tokom prve zvanične posjete Crnoj Gori, potvrdio da je svojevremeno, dok su trajali pregovori na Kosovu o granici s Crnom Gorom, prvobitnu mapu iz 1974. godine bacio u lice svom saradniku.

Na kraju je, poslije trogodišnjih unutrašnjih pregovora u Prištini, i on podržao granicu s Crnom Gorom.

“Ipak, našli smo dobru formulu za rješavanje granice u dva pravca – Kule i Čakora”, kazao je Haradinaj.

On nije želio da komentariše to što se u prištinskim kafićima mogu vidjeti zastave takozvane Velike Albanije, na kojima je ucrtana i Crna Gora.

“Ne bih to komentarisao. Ja sam izabran da zastupam nezavisno Kosovo, nemam nikakvu odgovornost za mape, vizije i ideje. Odgovaram samo za Kosovo, koje nema nikakve pretenzije prema Crnoj Gori”, poručio je Haradinaj.

Što se tiče najave transformacije Kosovskih oružanih snaga u vojsku koja bi trebalo da broji pet hiljada vojnika, Haradinaj je kazao da niko nema razlog da je se plaši.

Komentarišući navode predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da će tim činom Beograd biti “satjeran u ćošak” zbog čega se boji “tragičnih posljedica”, Haradinaj je rekao da je to problem srpskih medija i tamošnje propagande.

“I Vučić i Srbija i svi znaju da Albanci nijesu takvi. Nikad u istoriji Albanci nijesu prijetili nekome ko živi s njima. Vučiću treba hrabrost da svom narodu objasni da život Kosova ne zavisi od Beograda”, kazao je Haradinaj.

Prema njegovim riječima, Kosovo će biti bezbjednije kad završi arhitekturu bezbjednosnih institucija.

“Niko ne može nikome da prijeti. I Srbi na Kosovu će biti bezbjedniji kad budemo završili arhitekturu bezbjednosnih institucija”, smatra Haradinaj.

On je rekao da ga ne zabrinjava ni to što se srpski minister vanjskih poslova Ivica Dačić svako malo pohvali kako je neka nova zemlja povukla priznanje nezavisnog Kosova.

“Oni (Srbija) samo gube vrijeme s nama. Mi imamo vremena koliko god oni hoće”, kazao je Haradinaj.

Kako je naveo, nijedna država nije povukla priznanje nezavisnog Kosova.

“Mi smo gubili vrijeme od devedesete nadalje. Nama ne može biti gore nikada. Taj pritisak Srbije ne može nikako da nam oteža život da bismo mi jednog dana rekli "E, šta vi mislite u Beogradu?" Dačić i ostali neka se zabavljaju, ako imaju vremena i novca za to”, poručio je Haradinaj.

On je istakao da poštuje i Srbiju i vrijednosti srpskog naroda. “Ali kad su u pitanju prava mog naroda, biram ono što jesam”.

“Dolazim iz porodice koja ima svijest o tome ko smo i na šta ciljamo. Imamo i kanone u poštovanju i prijatelja i neprijatelja. To nećemo promijeniti ni zbog nekog događaja, ni zbog nekog interesa. Ljudi koji žive s nama znaju da smo dostojanstven narod. Riječ danas vrijedi više nego potpis”, naveo je Haradinaj.

On je naglasio da poštuje svakoga, ali da uvijek prvo bira svoj narod.

“To nije samo besa. Bio sam spreman život da dam za to”, dodao je Haradinaj.

Bonus video: