Berane: Odbornici vladajuće koalicije usvojili odluku o zaduženju od 2,2 miliona eura

Objašnjeno je da je u trenutku preuzimanja lokalne vlasti u martu prošle godine ukupan dug koji je Opština imala kod više banaka po osnovu kredita iznosio 5,7 miliona
66 pregleda 0 komentar(a)
Berane grad, Foto: Rabrenović
Berane grad, Foto: Rabrenović
Ažurirano: 02.07.2015. 13:33h

Odbornici vladajuće koalicije „Zdravo Berane SNP – DF“ usvojili su na vanrednoj sjednici lokalnog parlamenta odluku o zaduženju od 2,2 miliona eura zbog reprograma dugova koji su naslijeđeni iz perioda vladavine Demokratske partije socijalista.

Objašnjeno je da je u trenutku preuzimanja lokalne vlasti u martu prošle godine ukupan dug koji je Opština imala kod više banaka po osnovu kredita iznosio 5,7 miliona.

„To zaduženje je napravljeno u periodu od 2008. do 2012. godine, a nas je zapalo da vraćamo. Mi smo do sada vratili 2,8 miliona i ostalo je još 2,2 miliona eura. Mi vraćamo dugove bivše lokalne vlasti“ – rekao je sekretar sa finansije Sveto Aković.

Demokratska partija socijalsita, koja je opoziciona u Beranama, protivila se ovoj odluci, tvrdeći da nije povoljna, odnosno da će u krajnjem Opština vraćati više nego što bi vraćala u naredne dvije godine sa postojećim kreditima.

Načelnik za finansije je kazao da Opština ovom odlukom ne povećava dug ni za jedan euro, već ga samo reprogramira.

„Vi ste podigli te kredite, a niste izmirili obaveze koje vam je naložilo Ministarstvo finansija kao uslov za njihovo podizanje. Uzimanje duga po osnovu refinasiranja se ne smatra novim zaduženjem. Mi smo razgovarali sa svim bankama i ovo je bilo najpovoljnije“, rekao je Aković.

On je objasnio i da će Opština Berane tražiti od Ministarstva finansija dozvolu za reprogram, zašta je preduslov i odluka Skupštine opštine koja je usvojena.

Opština Berane je do sada po osnovu ovih kreditnih zaduženja kod više banaka mjesečno vraćala oko stotinu hiljada eura, a sada bi se, dobijanjem grejs perioda od godinu dana, stvorila mogućnost za konsolidaciju finansija.

Sjednica lokalnog parlamenta zakazana je po hitnom postupku i ovo je bila jedina tačka dnevnog reda.

Bonus video: