Opozicija i TAA o aferi "Komunalije": Stanković i Katnić da navrate do Tivta

TAA i opozicija već mjesecima bezuspješno od lokalne DPS-SDP vlasti traže odgovor za koliko je novca gradska kasa ostala uskraćena u aferi "Komunalije", a gradonačelnik Ivan Novosel (DPS) je odbio njihov zajtjev da se formira višestranačka komisija
100 pregleda 2 komentar(a)
Tivat, opozicija, NVO, Foto: Siniša Luković
Tivat, opozicija, NVO, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 02.07.2015. 11:51h

Opozicione stranke i aktivisti NVO "Tivatska antikorupcijska akcija" (TAA) uputili su danas javni poziv vrhovnom državnom tužiocu Ivici Stankoviću i specijalnom tužiocu za organizovani kriminal i korupciju Milivoju Katniću da dođu u Tivat i pokrenu istragu oko afere "Komunalije".

TAA je krajem prošle godine otkrila ovu aferu na primjeru kondo-hotela "Regent" čijem investitoru nisu obračunate i naplaćene komunalije u skladu sa važećom opštinskom odlukom, a kasnije se pokazalo da takvih primjera ima još, posebno kada je izgradnja većih stambenih objekata u pitanju.

TAA i opozicija već mjesecima bezuspješno od lokalne DPS-SDP vlasti traže odgovor za koliko je novca gradska kasa ostala uskraćena u aferi "Komunalije", a gradonačelnik Ivan Novosel (DPS) je odbio njihov zajtjev da se formira višestranačka komisija u koju bi ušli i predstavnici NVO sektora, sa zadatkom da preispita sve obračune komunalija za protekle četiri godine.

Novosel je u januaru formirao internu opštinsku komisiju sa istim zadatkom, ali do danas nije saopštio njene nalaze.

"Za nas je sumnjivo što ta komisija ni do danas nije podnijela izvještaj i ukoliko ga ne dobijemo na prvoj narednoj sjednici lokalnog parlamenta, preduzećemo druge mjere koje nam stoje na raspolaganju", kazao je na današnjoj zajedničkoj press konferenciji opozicije i NVO TAA, predsjednik OO Nove Tivat Rato Brajković.

Sa takvim stavom saglasni su i čelnici lokalnih SNP Nebojša Vukasović, DSS Dejan Risančić, SRS Mileta Jakovljević, "Demokrata CG" Vlado Arsić i "Tivatske akcije" Miomir Abović.

"Upućujemo javni poziv VDT Ivici Stankoviću i specijalnom tužiocu Milivoju Katniću da nakon desetina tekstova koje su objavili najtiražniji mediji o aferi „Komunalije“, konačno dođu u Tivat i pokrenu istragu o načinu na koji je lokalna vlast obračunavala i naplaćivala ovu naknadu od 2004 do danas. Mi smo do sada javno predstavili dva eklatantna primjera u kojima je opštinska kasa oštećena za ogromne sume novca zloupotrebom službenog položaja i nesavjesnim radom u službi čelnika lokalne uprave, a imamo dokaza i indicija da je takvih zloupotreba bilo i prije 2010. Zbog zakona o arhivu, ta je dokumentacija za period prije 2010 je izlučena i uništena iz arhiva Opštine, ali državno tužilaštvo svakako da ima instrumente da dođe do tih podataka", istakao je Mirko Kovačeivić iz NVO TAA.

Miomir Abović (TA) podsjteio je da je Novosel još krajem prošle godine obećao da će se napraviti novi obračun komunalija za hotel „Regent“ i da će se naplatiti razlika koju bi investitor - kompanija "Adriatic Marinas" mora izmiriti gradskoj kasi.

"To do danas nije učinjeno i mi Novosela pitamo zašto nije, kada će i koliko novca „Adriatic Marinas“ platiti Tivtu. U svemu ovome je sumnjiva i uloga lokalne SDP koja, iako se javno zalaže za zaštitu državnih i javnih interesa, socijalnu pravdu i borbu protiv kriminala, u aferi „Komunalije“ pomaže svojim koalicionim partnerima iz DPS da je pokušaju zataškati", istakao je Abović.

Nebojša Vukasović (SNP) kome su nepoznati počinioci ispred porodične kuće u Kotoru prije skoro dva mjeseca zapalili automobil, osvrnuo se na kako je rekao "katastrofalnu bezbjedonosnu situaciju" na Crnogorskom primorju i lošu turističku sezonu za što je okrivio "pogrešnu državnu politiku".

Dejan Risančić (DSS) prozvao je lokalnu vlast za kašnjenje završetka izgradnje objekta autobuske stanice i za izostanak obećanog izmještanja improvizovanog romskog naselja „7.jul“ iz susjedstva tog novog objekta.

"Kako je moguće da se u još nezavršenom objektu autobuske stanice svečano otvori veliki supermarket "Franca" i kako je moguće da se objekat koji nije prošao tehnički prijem, izda kompaniji "Prehrana". Tamo je sada pravi haos jer je autobuska stanica još veliko gradilište, iako je Novosel obećao da će biti gotova do 1.jula", podvukao je Risančić.

Ko duguje poreze i ko tuži Tivat

Rato Brajković zatražio je da nadležne opštinske službe do sjednice SO koja će se održati u ponedjeljak pripreme detaljnu informaciju ko sve Opštini duguje porez na nepokretnosti jer su nenaplaćena potraživanja po tom osnovu dostigla iznos od 2,9 miliona eura.

"Tražimo i detaljnu informaciju ko sve i zbog čega vodi sudske sporove protiv Opštine Tivat jer je ukupna njihova vrijednost, po nalazu revizora, skoro frapantnih 15 miliona eura", istakao je Brajković.

Prema saznanjima "Vijesti" od toga se najviše odnosi na sudski spor koji protiv Opštine vodi australijski biznismen Miroslav-Džek Samardžija, porijeklom iz Prnjavora.

On je, donošenjem novog DUP-a Lepetane, ostao bez planske mogućnosti da na klizištu brda na izlazu iz Lepetana prema tjesnacu Verige gradi turistički kompleks, a što mu je bilo omogućeno starim planskim dokumentima koji je svojevremeno po Samardžijinim željama, izradila vlast nekadašnjeg gradonačelnika ,a sada konzula Crne Gore u Nju Jorku, Zorana Jankovića (DPS).

U tom sporu koji traje već par godina, Samardžija traži da mu Opština Tivat namiri navodnu štetu koju je pretrpio iako nikada nije podnio zajtev za izdavanje građevinske dozvole za objekte što ih je namjeravao graditi, te traži čak 12 miliona eura.

Bonus video: