Šteh: Crna Gora ima punu podršku za poziv za članstvo u NATO

„Češka je spremna da pomogne dalji evropski put Crne Gore kroz prenošenje iskustava u procesu pregovaranja“, poručio je Šteh, navodeći da Crna Gora ima punu podršku za skori poziv za članstvo u NATO
6 komentar(a)
Ažurirano: 02.07.2015. 17:06h

Češka je spremna da pomogne dalji evropski put Crne Gore kroz prenošenje iskustava u procesu pregovora, poručio je predsjednik Senata te države, Milan Šteh.

Crnogorski premijer Milo Đukanović sastao se sa Štehom tokom zvanične posjete toj državi.

U razgovoru sa Štehom, kako se navodi u saopštenju Vlade, ponovljena je ocjena o dobrim odnosima dvije države.

„Češka je spremna da pomogne dalji evropski put Crne Gore kroz prenošenje iskustava u procesu pregovaranja“, poručio je Šteh, navodeći da Crna Gora ima punu podršku za skori poziv za članstvo u NATO.

Sagovornici su, kako se navodi, razmijenili mišljenja o prilikama u regionu i značaju njegove stabilnosti i daljeg prosperiteta.

„Bilo je riječi i o različitim mogućnostima za saradnju dvije države, od ekonomije do kulture, obrazovanja i umjetnosti“, navodi se u saopštenju.

Sobotka: Poziv Crnoj Gori pozitivan signal za stabilnost regiona

Poziv Crnoj Gori za članstvo u NATO bio bi pozitivan signal za stabilnost cijelog regiona, ocijenio je predsjednik Vlade Češke Bohuslav Sobotka.

On je, u razgovoru sa premijerom Milom Đukanoviće, koji boravi u zvaničnoj posjeti Češkoj, poručio da će ta državae maksimalno podržati Crnu Goru da dobije poziv za NATO u 2015. godini.

"Sobotka je istakao da Češka očekuje da Crna Gora bude prva sledeća članica NATO i da bi poziv Crnoj Gori bio pozitivan signal za stabilnost cijelog regiona", saopšteno je iz Vlade nakon susreta.

Češki premijer je poručio da Crna Gora može računati na ekspertsku pomoć Češke i u procesu evropskih integracija.

Đukanović i Sobotka saglasili su se da Crna Gora i Češka imaju izvanredne odnose, dinamičan politički dijalog i razuđenu saradnju.

"Uz konstataciju da je Crna Gora za Češku značajan partner u regionu, akcenat je stavljen na dalji razvoj ekonomskih odnosa u svijetlu odluke tenderske komisije za izbor partnera za izgradnju drugog blokaTE Pljevlja, kojom je češka Škoda Praha ocijenjena kao prvorangirana", kaže se u saopštenju.

Oni su se, kako se navodi, osvrnuli i na mogućnosti za jačanje saradnje u oblasti turizma.

Galerija

Bonus video: