Lekić: Država ostala bez legitimne vlade

On smatra da je ostavka sada već nelegitimne Đukanovićeve vlade jedino logični rasplet nastale situacije
0 komentar(a)
Miodrag Lekić, Foto: Luka Zeković
Miodrag Lekić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 01.07.2015. 13:56h

Svima koji drže do osnovnih pravila demokratije i principa javne odgovrnosti je jasno da su haotični zapleti u vladajućoj koaliciji doveli do nelegitimnosti aktuelne crnogorske vlade. Premijer Đukanović, valjda zauzet državnim poslovima, kao da nije primijetio da je ova država ostala bez legitimne vlade. Ako je to primijetio on očigledno nema namjeru da zvanično objavi pad odnosno nepostojanje regularne vlade u nastalim okolnostima, rekao je lider DEMOS-a Miodrag Lekić.

"Dok vlast iz godine u godinu zadužuje državu i građane, stižući i do dvije milijarde klijnetelistički već potrošenog duga sa izvjesnom perspektivom bankrotstva, dok svakodnevne vijesti javljaju o mafijaškoj svakodnevnosti od korupcionaških afera iz vrha vlasti do novih ubistva po crnogorskim gradovima, dok se zemlja duhovno – nacionalno i teritorijano federalizuje sa svim posledicima, država najnovijim dešavanjima u vladajućoj koaliciji ulazi i u institucionalnu agoniju. Ova institucionalna kriza i neozbiljnost sada već razmjera koje blokiraju državno funkcionisanje zemlje se potvrđuje i činjenicom da u trenutno nelegitimnoj vladi sjede potpredsjednik i ministar iz u ovom trenutku neidentifikovanih političkih grupacija, u svakom slučaju bez demokratsko–skupštinskog legitimiteta", navodi Lekić.

On smatra da je ostavka sada već nelegitimne Đukanovićeve vlade jedino logični rasplet nastale situacije.

"Svaki drugi scenario jeste manifestacija licemjerstva i straha Đukanovića od gubljenja vlasti. Pokušaj privida normalnosti čak i uslovima duboke institucionalne krize koji očigledno državu čini nefunkcionalnom neće promaći ni međunarodnim partnerima sa ozbiljnim posledicama, prije svega na dinamiku evropskih integracija. Apelujem na svegrađansko opozicine snage u crnogorskom društvu, parlamentarne i one van parlamenta, da održimo moguću povezanost i saradnju o ovom trenutku, kako bismo zajedno na demokratski način doprinijeli raspletu duboke državno institucionalne krize, a isključivo u interesu građana ove zemlje", zaključuje Lekić.

Bonus video: