Hoće li Brajović i Lazović napustiti Vladu: Zavise od Đukanovića

Predsjednik SDP Ranko Krivokapić je kazao da zahtjev za smjenom ne bi ugrozio rad vlade jer, kako je podsjetio, premijer je promijenio pet ministara iz redova DPS-a prije dva mjeseca i nije bilo problema
147 pregleda 35 komentar(a)
Vujica Lazović, Ivan Brajović, Foto: Savo Prelević
Vujica Lazović, Ivan Brajović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 01.07.2015. 05:47h

Ivan Brajović i Vujica Lazović juče su napustili Socijaldemokratsku partiju (SDP), ali neće da podnesu ostavke na ministarske funkcije zbog čega je lider SDP Ranko Krivokapić najavio da će tražiti njihovu smjenu.

Krivokapić će to morati da zatraži od šefa DPS-a i premijera Mila Đukanovića shodno koalicionom sporazumu koji za premijera nije obavezujući.

"Organi SDP-a će odlučiti da li žele da ih predstavljaju oni koji nisu njeni članovi. Imali smo i takvih slučajeva, Branko Lukovac nije bio član SDP-a, ali je bio u vladi. Ja do tada očekujem da će se ljudi ponašati u skladu sa politički elementarnim demokratskim obavezama", rekao je Krivokapić na konferenciji za novinare nakon sjednice Glavnog odbora koju su prethodno napustili Brajović i Lazović sa pristalicama, pošto je Krivkapić odbio da se raspavlja o zahjevu da dobiju 45 odsto funkcija u partiji.

Krivokapić je kazao da zahtjev za smjenom ne bi ugrozio rad vlade jer, kako je podsjetio, premijer je promijenio pet ministara iz redova DPS-a prije dva mjeseca i nije bilo problema.

"U suštini, nekolicina nas je od početka znala da je projekat koji smo mi radno zvali projekat „Informer“ ušao u završnu fazu. Iza njega stoje jasne političke snage i ne samo političke", rekao je šef SDP-a.

Upitan da li osjeća odgovornost za dešavanja u partiji, Krivokapić je rekao da osjeća odgovornost “što pojave koje su posrnule u vlasti nije ranije vidio i preduzeo sankcije”.

Brajović je prethodno rekao da neće podnijeti ostavke jer, kako je kazao, Lazović i on, poslanici i lokalni funkcioneri su na tim pozicijama zato što su zavrijedli podršku biračkog tijela: “Vlada funkcioniše dok ima većinu u parlamentu, mi ovim potezom vršimo pregrupisavanje u vladajućoj koaliciji, a broj poslanika koji je podržava bar što se nas tiče ostaje isti”.

GO je juče za potpredsjednike SDP-a izabrao Raška Konjevića, Mirel Radić Ljubisavljević i Almira Rebronju. Za predsjednika Savjeta SDP-a je izabran Rifat Rastoder, a za članove Predsjedništva Draginja Vuksanović, Željka Vuksanović, Ramo Bralić, Osman Subašić, Džavid Šabović, Ervin Spahić, Damir Rašketić, Dragan Šimrak, Novak Adžić, Željko Nikolić, Izet Bralić, Tufik Bojadžić.

Brajović nagovijestio novu stranku, Ranko mu za sve kriv

Brajović je juče indirektno najavio da će sa svojim pristaliacma fomirati novu partiju.

On je kazao da će “sačuvati ideju socijaldemokratije”, dodajući da će javnost blagovremeno obavijestiti o politkim potezima.

“Svjesni smo da je nesmjenjivost vlasti opasna, ali je sigurni da je mnogo opasnije smijeniti je sa onima koji ne znaju što će sa njom i koji bi doveli u pitanju i njenu nezavisnost i opstanak. Mi znamo da pristupanje Crne Gore EU I NATO-uu predstavlja najbolji doprinos zaokruživanja državne nezavisnosti, ali smo isto tako više nego sigurni da je apsurdno da se zanosimo idejom da sa protivnicima NATO-a možemo ispunjavati obaveze koje proizilaze iz članstva u NATO-u”, rekao je Brajović. “Evidentno je da nam je umjesto kabinetskog moralisanja i bježanja od odgovornosti za stvaranje uslova za bolji I kvalitetniji život u Crnoj Gori potrebno donošenje odluka i preuzimanje odgovornosti. Pravna država nam je neophodna, ali isto tako smo ubijeđeni da se za nju umjesto medijskom galamom, dnevnim politikanstvom i dodvoranju dijelu populistički nastrojene javnosti, bori ozbiljnom, hrabrom i odlučnom državnom politikom u toj oblasti”, rekao je on.

Osim Brajovića i Lazovića, SDP su napustili i poslanici Damir Šehović, Mićo Orlandić. SDP su napustili i Jusuf Kalamperović, i Marija Blagojević, Selim Resulbegović, Munir Redžović, Ranko Jovović, Radoš Šućur, Momčilo Mićunović, Bedrija Lucević, Radisav Vulević, Milan Popadić, Mile Žugić, Milorad Matović i Anda Zlatičanin.

Subašić sad uz Krivokapića

Iako se u kampanji za predsjednika SDP-a snažno zalagao za Brajovića, predsjednik SO Bar Osman Subašić juče je stao uz Krivokapića.

“Subašić mene nije podržao na Kongresu, tako da se partija ne dijeli prema tome ko je podržao predsjednika, nego ko je spreman da se bori za patijski program. Dvije trećine GO je bilo na sjednici”, rekao je on, na šta je Džavid Šabović dodao da će partiju napustiti 27 ljudi. Sa Brajovićem i Lazovićem juče je izašlo 20-ak funkcionera, dok je na GO ostalo 55.

Bonus video: