AMBASADOR VEBER U NASTUPNOJ POSJETI

Marković: Uz partnerstvo i podršku Njemačke do članstva u EU

Premijer i njemački ambasador su istakli da je stav obje države da cijeli region Zapadnog Balkana ima evropsku perspektivu
0 komentar(a)
robert hajnrih veber, duško marković, Foto: Vlada Crne Gore
robert hajnrih veber, duško marković, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 21.09.2018. 14:25h

Predsjednik Vlade Duško Marković primio je u nastupnu posjetu ambasadora Njemačke u Crnoj Gori, Roberta Hajnriha Vebera.

Kako je saopšteno iz Vlade, Marković mu je, čestitajući na novoj dužnosti, poželio dobrodošlicu i u ime Vlade u svoje ime ponovio zahvalnost Njemačkoj na podršci našoj zemlji u procesu evropskih integracija i tokom integracije u NATO.

„Za vrijeme Vašeg prethodnika, ambasadora [Hansa Gintera] Materna, Crna Gora je ušla u NATO. Vjerujem da će u Vašem mandatu Crna Gora postati punopravna članica Evropske unije“, rekao je Marković ponovivši da je, nakon ulaska u NATO, državni vanjskopolitički prioritet integracija u EU.

Sagovornici su, kako dodaju iz Vlade, istakli da je stav obje države da cijeli region Zapadnog Balkana ima evropsku perspektivu i da u tom kontekstu jedini realan i prihvatljiv model integracije jeste princip regate, odnosno vrednovanja svake države prema sopstvenim rezultatima.

Marković je, ističu iz Vlade, u tom kontekstu ocijenio da podrška Njemačke dogovorena prošlog mjeseca u Berlinu sa kancelarkom Angelom Merkel kroz konkretnu ekspertsku podršku Crnoj Gori, i to u oblasti vladavine prava, predstavlja dragocjenu pomoć u jednoj od oblasti u kojoj naša država za cilj i uzor ima njemačke standarde.

"Premijer Marković i ambasador Veber saglasili su se da su prošlomjesečna zvanična posjeta predsjednika Vlade Crne Gore SR Njemačkoj i njegovi sadržajni zvanični razgovori sa saveznom kancelarkom bili veoma uspješni, da su pokazali da dvije države dijele stavove u ključnim pitanima od važnosti za Evropu i region Zapadnog Balkana te da to predstavlja čvrstu osnovu za dalje unapređenje ekonomske saradnje Crne Gore i SR Njemačke", stoji u saopštenju Vlade.

Na sastanku je bilo riječi i o temama u vezi sa stabilnošću regiona Zapadnog Balkana i Evrope u cjelini.

Preporučujemo za Vas