Karadžić: Budžet Opštine Nikšić u 2014.godini bio više potrošački nego razvojni

Budžet opštine Nikšić za prošlu godinu planiran je na 36,3 miliona eura, ali je rebalansom u decembru umanjen za 12,3 miliona
201 pregleda 0 komentar(a)
Radoje Karadžić, Foto: Svetlana Mandić
Radoje Karadžić, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 30.06.2015. 12:12h

Docent dr. Radoje Karadžić, odbornik DF-a i PZP-a u SO Nikšić, smatra da je budžet u 2014.godini, a o njegovom završnom računu raspravljaće se na sjednici koja je zakazana za 3. jul, bio "više potrošački nego razvojni, zbog malih tekućih prihoda u odnosu na ukupne tekuće izdatke".

"Izražen pad prihoda i potrošačka politika rashoda, krediti, zaduživanja koji vode u dužničko ropstvo građane Nikšića, zahtijeva uvođenje vanrednog stanja u lokalnoj upravi i reakciju vrhovnog državnog tužioca", navodi se u Karadžićevom saopštenju za javnost.

On ističe da zabrinjava to da od 23,4 miliona eura primitaka u prošloj godine, 6,1 milion otpada na transfere od egalizacionog fonda, a 4,8 miliona na kredite.

"Dakle, 48 odsto opštinskih primitaka nije iz sopstvenih prihoda jer ih nema, što pokazuje sliku hronično anemičnog budžeta grada, a sve upućuje na neodrživost finansiranja grada", smatra Karadžić.

Sa druge strane neizmirene obaveze su 14,5 miliona eura, a krediti 19,1 milion, što zajedno predstavlja, ističe Karadžić, 83 odsto više od ostvarenih primitaka bez kredita.

"Izdaci su neusklađeni i megalomanski, što vodi u sve veće zaduživanje i slom lokalnih finansija. Opština ne može izdvajati sredstva za razvoj i otplatu kredita bez državne pomoći i novih kredita i zaduženja. Građane NIkšića zabrinjava tendencija rasta zaduženosti i pada likvidnosti zbog velikih tekućih izdataka i ogromnih zaostalih obaveza", ističe odbornik DF-a.

Vrijednost sudskih sporova u 2014. godini, koji se vode protiv Opštine Nikšić, iznosi 2,2 miliona eura, a Karadžić se pita kolika je vrijednosti sudskih sporova iz ranijeg perioda.

"Građani moraju da znaju šta nas sve čeka i koliko će platiti u narednom period. Sve ovo nijesmo mogli naći u predlogu završnog računa, na šta upozorava nalaz revizora. Završni račun nije u potpunosti transparentan ni obuhvatan, stoga pozivan državnu revizorsku instituciju da izvrši reviziju završnog računa kako bi građani znali pravo stanje", zaključuje Karadžić.

Budžet opštine Nikšić za prošlu godinu planiran je na 36,3 miliona eura, ali je rebalansom u decembru umanjen za 12,3 miliona. Kako stoji u predlogu završnog računa primici su ostvareni u iznosi 97,68 odsto planiranih sredstava, dok su izdaci realizovani u visini od 94,26 odsto predviđenih sredstava.

Razlika između prihoda i rashoda predstavlja stanje na žiro računu i blagajni Opštine na dan 31.decembar 2014. godine u iznosu od nešto preko 822.000 eura.

Bonus video: