Rudović: Nacionalizam pred vratima Crne Gore

"Da bi javnost u Srbiji lakše prihvatila odluku o Kosovu, sve je više nagovještaja da će vlasti u Srbiji otvoriti front prema Crnoj Gori potenciranjem položaja srpskog naroda", rekao je Rudović
182 pregleda 36 komentar(a)
Neđeljko Rudović, Foto: Savo Prelević
Neđeljko Rudović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 20.09.2018. 15:35h

Nacionalizam je u Crnoj Gori ponovo u porastu i prijeti da crnogorsko društvo vrati unazad, upozorio je nezavisni poslanik Neđeljko Rudović navodeći da je dužnost svih progresivnih snaga da se suprostave toj pojavi.

Rudović je rekao da zbog toga napori progresivnog dijela društva da Crna Gora idu u pravcu približavanja vrijednostima zapadnih demokratija mogu biti obesmišljeni.

"Zbog čega vjerujem da je dužnost svih nas koji Crnu Goru vidimo kao modernu građansku državu da se snažno suprotstavimo novom talasu mraka", kazao je Rudović agenciji MINA.

Doskorašnji potpredsjednik Građanskog pokreta URA, ocijenio je da će okolnosti u regionu vrlo vjerovatno uticati i na prilike u Crnoj Gori.

"Da bi javnost u Srbiji lakše prihvatila odluku o Kosovu, sve je više nagovještaja da će vlasti u Srbiji otvoriti front prema Crnoj Gori potenciranjem položaja srpskog naroda", rekao je Rudović.

On smatra da se to vidi po dosadašnjim istupima patrijarha Srpske pravoslavne crkve Irineja i ministra spoljnih poslova Ivice Dačića, i da je u međuvremenu postalo jasno da je Vučić odlučio da ostvari blisku saradnju sa Demokratskim frontom.

"Uskoro nas u njihovoj režiji čeka proslava događaja kojim je 1918. godine ukinuta država Crna Gora, a pošto pokušavaju da sačuvaju glasove koje su uzeli od DF-a i SNP-a, Demokrate nastoje da obezbijede zaštitu svog duhovnog vođe, mitropolita SPC Amfilohija", kazao je Rudović.

On je rekao da su iznevjerena očekivanja i veoma strpljivo ulaganje dobre volje da se, kako je naveo, čelnici prosrpskih stranaka okrenu Crnoj Gori i stave po strani teme koje dijele jer su prioritet demokratske promjene, ekonomija i obračun sa kriminalom i korupcijom.

Rudović je naveo da umjesto zaokreta ka jedinom modelu koji garantuje podršku svih kojima je dosta uzurpatora vlasti, slijepo se ide ka nacionalističkoj retorici i potezima koji pomažu Demokratskoj partiji socijalista (DPS).

"Umjesto izgradnje moderne alternative, veći dio opozicije servira za nove poene DPS-a koji i dalje može da sebe lažno predstavlja kao zaštitnika interesa Crne Gore", rekao je Rudović.

On je rekao da, dok god se ne zaustavi nacionalističku politiku, nema uslova za razvoj ekonomije i prijeko potrebne reformske korake u pravcu snaženja zdravstvenog, obrazovnog i sistema socijalne zaštite.

"Umjesto građanske Crne Gore kao države koju će poštovati svi, bez obzira kako se nacionalno osjećali, na djelu je zagrijevanje motora za novu nacionalistiku avanturu", kazao je Rudović.

Odgovarajući na pitanje kako komentariše optužbe da, najavom da će raditi na okupljanju crnogorskog opozicionog bloka, i on promoviše nacionalizam, Rudović je kazao da su to teze "političkih šarlatana".

"Ako neko kaže da ne pristaje da bilo, ko god on bio, negira Crnu Goru i ruga se njenom državnom i kulturnom identitetu, onda je on nacionalista. Smiješno. Nas ne zanima da li je neko Crnogorac ili Srbin, mi želimo da oni koji su odani Crnoj Gori, a koji su protiv ovakvog upravljanja svojom zemljom, stanu jedni uz druge", naveo je Rudović.

Prema njegovim riječima, koncept građanske Crne Gore, usmjerene na vrijednosti zapadnih demokratija, jedini je put za pomake na političkoj sceni.

"Svi koji Crnu Goru doživljavaju kao svoju jedinu otadžbinu, bez obzira jesu li Crnogorci, Srbi, Bosnjaci, Muslimani, Hrvati ili Romi, koji žele Crnu Goru na Zapadu i koji ne pristaju na politiku njenog čerupanja i ponižavanja, naši su istomišljenici i saveznci", rekao je Rudović.

Bonus video: